Η ασφάλεια του παιδιού είναι η νούμερο ένα ανησυχία κάθε γονιού. Οι παρακάτω 9 κανόνες ασφαλείας πετυχαίνουν να προστατεύσουν το παιδί χωρίς να του μεταδίδουν τα δικά μας άγχη.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
1. «Τρέξε αντίθετα απ’ το αυτοκίνητο»
Συνεχώς λέμε στα παιδιά ότι αν τα πλησιάσει κάποιο αυτοκίνητο, δεν πρέπει να μπουν μέσα, με όποιον τρόπο κι αν τα δελεάσουν. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Η συμπληρωματική συμβουλή «Τρέξε αντίθετα απ’ το αυτοκίνητο», είναι εύκολη να τη θυμούνται τα μικρά μας και εγγυάται την ασφάλειά του.
Διαβάστε επίσης: STAY SAFE: 18 κανόνες ασφαλείας για τα παιδιά που πηγαίνουν μόνα τους, στο σχολείο
2. Μην γράφετε το όνομα του παιδιού στην τσάντα του
Από τα δικά μας σχολικά χρόνια, γράφαμε τ’ όνομά μας στην σάκα, το θερμός και το ταπεράκι του σχολείου- συνήθεια που πολλοί από εμάς κρατήσαμε και με τα παιδιά μας. Αν φοβάστε μήπως χαθεί κάποιο απ’ τα υπάρχοντά του όταν πηγαίνει στο σχολείο, μπορείτε να γράψετε μόνο το τηλέφωνό σας σ’ ένα καρτελάκι για να επικοινωνήσει μαζί σας όποιος τη βρει. Στο σετ φαγητού, ακόμα και μια ζωγραφιά με ανεξίτηλο μαρκαδόρο θα βοηθήσει το παιδί να μην χάνει τα δικά του σκεύη.
3. Ποιος είναι ο κωδικός;
Συμφωνήστε με το παιδί σε έναν εύκολο κωδικό που μπορεί να θυμάται για να διώχνει τους επιτήδειους. Αν τον πλησιάσει κάποιος ξένος, λέγοντάς του ότι «οι γονείς σου με έστειλαν να σε πάρω», εκείνο θα πρέπει απλώς να του ζητήσει την κωδική λέξη. Άλλες ερωτήσεις ασφαλείας είναι «Πώς λένε τη μαμά μου;», «Πώς φωνάζω τον σκύλο μου;».
4. Έξυπνο ρολόι με συσκευή εντοπισμού
Ένα ρολόι που λειτουργεί και ως GPS, θα καθησυχάσει κάθε γονιό που αναρωτιέται πού βρίσκεται το παιδί του.
5. Φώναξε «Δεν τον ξέρω!»
Δώστε στο παιδί την εξής οδηγία: «Αν κάποιος σε αναγκάσει να τον ακολουθήσεις, μπορείς να τον κλωτσήσεις, να τον δαγκώσεις, να τον χτυπήσεις, με λίγα λόγια να κάνεις ό,τι κανονικά απαγορεύεται!». Μια ακόμα οδηγία είναι να του πείτε να φωνάξει «Δεν τον ξέρω! Βοήθεια!».
6. Αποστάσεις ασφαλείας από τους ξένους
Κανένα παιδί δεν είναι υποχρεωμένο να μιλάει σε όποιον τον πλησιάζει. Πείτε του ότι μπορεί να διακόψει την συζήτηση όποτε θέλει ενώ σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κρατάει πάντα μια απόσταση ασφαλείας από τον συνομιλητή του έτσι ώστε η σωματική επαφή να μην είναι εφικτή.
7. Όχι στο ασανσέρ με αγνώστους
Για ευνόητους λόγους που δεν θέλουμε καν να σκεφτόμαστε. Πείτε στο παιδί να προτιμά πάντα τις σκάλες, αν όμως δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, θα πρέπει να περιμένει εσάς να έρθετε ή να βρει κάποια δικαιολογία για να αποφύγει να μπει στο ασανσέρ με κάποιον άγνωστο. Το «περιμένω τον μπαμπά μου» είναι μια αληθοφανής φράση που πάντα πιάνει και που θα φοβίσει τον επίδοξο «κακό».
8. Μην ανοίγεις την πόρτα όταν λείπουν οι γονείς
Ο παλιός και κλασικός κανόνας του «δεν ανοίγω την πόρτα πουθενά», που μας έλεγαν οι δικοί μας γονείς, παραμένει διαχρονικός. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι πρέπει πάντα να μένει κλειδωμένο στο σπίτι και να μην ανοίγει την πόρτα σε κανέναν, παρά μόνο αν εσείς του έχετε πει για παράδειγμα ότι μια συγκεκριμένη ώρα, θα έρθει ο παππούς και η γιαγιά ή η θεία του. Σε περίπτωση που έχει αμφιβολίες, θα πρέπει αμέσως να σας καλέσει στο τηλέφωνο.
9. «Όχι» στους διαδικτυακούς φίλους
Ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου, μπορεί να προσποιηθεί ότι είναι το παιδί του γείτονα απέναντί σας για να πλησιάσει το μικρό σας. Διευκρινίστε, λοιπόν, στο παιδί ότι δεν πρέπει ποτέ και σε κανέναν να δίνει τα στοιχεία του μέσω ίντερνετ, ούτε να στέλνει φωτογραφίες του σε διαδικτυακούς υποτιθέμενους φίλους.
12 λάθη που κάνουν οι γονείς και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών