Εκδηλώσεις Έφηβος - Φοιτητής

Πάτρα: Μήνυμα για την διαφορετικότητα από τους μαθητές Ειδικού σχολείου και Μουσικού σχολείου

Η θεατρική παράσταση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Πάτρας και τη χορωδία του ΟΤΕ Πάτρας, «Ομήρου Οδύσσεια, μια περιπλάνηση στους αιώνες» ανεβαίνει στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πάτρας, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην παράσταση συμμετέχουν 120 μαθητές και μαθήτριες των δυο σχολείων, μαζί με τα μέλη της χορωδίας του ΟΤΕ, οι οποίοι δούλεψαν επί μήνες για να στείλουν, μέσω της παράτασης ένα μήνυμα αλληλεγγύης για τα όσα βιώνουν οι εκδιωγμένοι και ξενιτεμένοι λαοί και για το πώς η διαφορετικότητα μπορεί να λειτουργήσει θετικά και δημιουργικά.

Να σημειωθεί ότι η παράσταση της Οδύσσειας επιλέχθηκε από την πολιτιστική επιτροπή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, να ενταχθεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΑΕΙ.

Το μεσημέρι της Τρίτης οι συντελεστές της παράστασης έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στην «Αγορά Αργύρη» καλώντας τους Πατρινούς να δουν το έργο.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Φρύνη Κωσταρά, στόχος της παράστασης είναι να αναδειχθεί το «ξένο και το διαφορετικό», καθώς όπως διαπίστωσε ακόμη υπάρχει προκατάληψη στην κοινωνία για αυτά τα θέματα.

Η προσφυγιά δεν είναι επιλογή, αλλά μονόδρομος για τους ανθρώπους που έχουν φύγει από τις χώρες τους, λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί, συνέχισε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Γιώργος Αφράτης, ο οποίος τόνισε, την επικαιρότητα της ιστορίας του Οδυσσέα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Στο διαχρονικό μήνυμα της παράστασης, στάθηκε και η προϊσταμένη Επιστημονικής Καθοδήγησης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Σοφία Χριστοπούλου, η οποία υπογράμμισε πως η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ πολλών παραγόντων για το ανέβασμα της Οδύσσειας, βοηθά την κοινωνία μας να πάει ένα βήμα παραπέρα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Θεόδωρος Λύρης, σημείωσε ότι από τους μαθητές της παράτασης «θα μάθουμε» και ζήτησε να μπει πιο έντονα η θεατρική αγωγή στην ειδική αγωγή.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης και εκπαιδευτικός του Ειδικού Σχολείου, Φώτης Λάζαρης, καταθέτοντας την προσωπική του μαρτυρία από τις πρόβες, είπε ότι τα παιδιά ξεκλειδώνουν ικανότητες που δεν μπορούμε να δούμε από την τυπική διαδικασία εκπαίδευσης.

Η Μαρία Καζάκου, φιλόλογος του Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου, απεύθυνε πρόσκληση στους Πατρινούς να δουν την παράσταση να ζήσουν μια μοναδική βραδιά ανάμεσα στο ξένο και το διαφορετικό, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τέλος ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου και μαέστρος της παράστασης Τάσος Καραγιάννης, τόνισε ότι η πρόκληση του εγχειρήματος είναι να αναδειχθεί η Οδύσσεια που ζει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, πως: «Σ’ αυτή την Οδύσσεια δεν υπήρξε οντισιόν, γιατί και στη ζωή δεν υπάρχει οντισιόν».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Φώτης Λάζαρης

Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Καζάκου

Μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας: Τάσος Καραγιάννης

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο