Παιδί και Ασφάλεια Προτεινόμενο

Ξηρός πνιγμός: Συμπτώματα – Τι πρέπει να κάνετε; – Πατέρας έσωσε το παιδί του μαθαίνοντας τα συμπτώματα από τις ειδήσεις…

Ένα τραγικό περιστατικό, με θύμα τον Φράνκι Ντελγκάντο, από το Χιούστον του Τέξας, έγινε η αφορμή για να έρθει ξανά στην επιφάνεια το φαινόμενο του δευτερεύοντος ή ξηρού πνιγμού, εξαιτίας του οποίου το τετράχρονο αγόρι άφησε την τελευταία του πνοή, μια εβδομάδα σχεδόν αφότου πήγε μαζί με την οικογένεια του για μπάνιο στο φράγμα του Τέξας Σίτι.

Το φαινόμενο αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να ακολουθήσει έως τρία 24ωρα μετά από ένα (φαινομενικά ανώδυνο) επεισόδιο πνιγμού, όταν κάποιος μετά από καταβύθιση, έχει καταπιεί πολύ νερό, το οποίο ερεθίζει και συσσωρεύεται στους πνεύμονες.

Την ιστορία του μικρού Φράνκι Ντελγκάντο, που βλέπετε παρακάτω, διάβασε και ο Γκάρον Βέγκα, ο οποίος χάρη στην περιγραφή του περιστατικού από τους γονείς του τετράχρονου, έσπευσε με το γιο του Τζίο στο νοσοκομείο του Κολοράντο και κατάφερε να τον σώσει.

frankie

 φωτογραφία: Φράνκι Ντελγκάντο

«Ο μικρός τους γιος έσωσε τη ζωή του δικού μας γιου», είπε χαρακτηριστικά ο Γκάρον Βέγκα στο ABC 13 και συμπλήρωσε, πως αν δεν είχε πει στη σύζυγο του ότι ο δύο ετών Τζίο κατάπιε νερό κι εκείνη δεν είχε διαβάσει το άρθρο, θα το είχαν εκτιμήσει ως απλή αδιαθεσία.

Οι γιατροί από την πλευρά τους επιβεβαίωσαν την κρίσιμη κατάσταση του μικρού και μιλώντας στον πατέρα του Τζίο, του είπαν ότι αν δεν τον είχε πάει στο νοσοκομείο, δεν θα άντεχε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οσο για τους γονείς του Φράνκι Ντελγκάντο, που έχασε τη ζωή του εξαιτίας του ξηρού πνιγμού, αποφάσισαν να μιλήσουν δημόσια για το χαμό του γιου τους, προκειμένου να αφυπνίσουν κι άλλους γονείς ως προς αυτό το σπάνιο περιστατικό, που όμως μπορεί να συμβεί.

Πνιγμός και δευτεροβάθμιος ή ξηρός πνιγμός – Συμπτώματα 

Σημάδια πνιγμού.
Το έχουμε δει πολλές φορές στη τηλεόραση και στο σινεμά. Το άτομο που κινδυνεύει κουνάει τα χέρια άτσαλα και φωνάζει βοήθεια. Όμως στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι ακριβώς. Ο πνιγμός είναι συνήθως αθόρυβος και γρήγορος.
Πρώτη προτεραιότητα του οργανισμού είναι να πάρει οξυγόνο, έτσι ένα παιδάκι δεν μπορεί να φωνάξει. Και θα χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να ανέβει στην επιφάνεια. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν παιχνίδι. Οι γονείς λίγο πιο μακριά δεν καταλαβαίνουν ότι το παιδί κινδυνεύει.

Δείτε μερικά σημάδια ότι ένα άτομο κινδυνεύει:

  • Προσπαθεί να κολυμπήσει αλλά δεν κάνει καθόλου πρόοδο προς τα εμπρός.
  • Τα μαλλιά του κρέμονται πάνω στο μέτωπο ή τα μάτια (αν βέβαια είναι αρκετά μακριά)
  • Το κεφάλι γέρνει προς τα πίσω με ανοικτό το στόμα
  • Λαχανιάζει ή έχει δύσπνοια
  • Ορθάνοικτα μάτια ή σφιχτά κλεισμένα
  • Στόμα στο επίπεδο του νερού ενώ το κεφάλι είναι χαμηλά
  • Σώμα σε μία σχεδόν κατακόρυφη θέση, με ελάχιστη ή καμία κίνηση των ποδιών
  • Αν δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια, βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.

Τι πρέπει να κάνετε αν αναπνέει:
Αν είναι αναίσθητο αλλά αναπνέει, καλέστε αμέσως το πρώτο βοηθειών. Αν έχει τις αισθήσεις του, βήχει και είναι φοβισμένο, είναι καλό σημάδι. Βοηθήστε το να ηρεμήσει. Βέβαια να το παρακολουθείτε στενά τις επόμενες ώρες και ημέρες. Εάν παρατηρήσετε επίμονο βήχα, δυσκολία στην αναπνοή κόπωση ή οτιδήποτε που δεν είναι συνηθισμένο, πηγαίνετε κατ’ ευθεία στο νοσοκομείο. Γιατί αυτά μπορεί να είναι σημάδια δευτεροβάθμιου ή ξηρού πνιγμού.

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο