Tips-Décor Προτεινόμενο

Πώς επιλέγετε Air condition; – Τι πρέπει να ξέρετε για τη σωστή χρήση

Με τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο, η δροσιά του κλιματιστικού, εκτός από ανακούφιση είναι και απαραίτητη για πολλές ομάδες πολιτών με προβλήματα υγείας, ή με εξασθενημένο οργανισμό. Ο Διευθυντής των καταστημάτων Ηλεκτρικών Συσκευών ΔΟΥΒΡΗΣ, κος Δούβρης Φώτης, μας εξηγεί τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ένα κλιματιστικό.
 

“Είναι σημαντικό να αγοράσετε ένα κλιματιστικό νέας γενιάς (inventer), γιατί είναι ενεργειακό, σαφώς πιο οικονομικό, με λιγότερες απαιτήσεις απ΄ότι τα παλιά μοντέλα. Τα νέα κλιματιστικά με το που θα τα ενεργοποιήσετε,  φτάνουν την ψύξη που θέλετε και μετά κατεβάζουν στροφές και αναπληρώνουν τις απώλειες. Έτσι επιτυγχάνεται σταθερή θερμοκρασία χωρίς να διαμαρτύρεστε (ζεσταίνομαι κρυώνω, άρχισα να ιδρώνω, πούντιασα κλπ). 
 
Πλέον τα κλιματιστικά νέας γενιάς είναι αθόρυβα. Τι σημαίνει αυτό: Όλα τα aircondition τα παλιά, ήταν γύρω στα 32-34 ντεσιμπέλ. Τώρα πια είναι στα 24-26. Υπάρχουν και κάποια μοντέλα που φτάνουν πιο κάτω από τα 24-26 ντεσιμπελ. Σε 22 και 19 ντεσιμπέλ, η Toshiba. Κι αυτά με λιγότερο έως καθόλου θόρυβο, σε βαθμό που δεν αντιλαμβάνεστε την παρουσία κλιματιστικού στο χώρο.
 
Μας ενδιαφέρει να έχει καλές επιδόσεις σύμφωνα με το χώρο που θα τοποθετηθεί. Παράδειγμα: Σ΄ένα υπνοδωμάτιο το οποίο από πάνω έχει ταράτσα, υπάρχουν απώλειες μεγάλες και γενικά όταν δεν είναι μικρό υπνοδωμάτιο, π.χ. 14-15 τετραγωνικά, το 9αράκι σίγουρα θα δουλέψει αλλά θα αργήσει να πιάσει ψύξη κ επειδή θα δουλεύει δυνατά, θα κάνει πολύ θόρυβο. Κοιτάζουμε να βάζουμε ένα 9αράκι που έχει καλύτερες επιδόσεις. Υπάρχει 9αράκι που έχει 11 ψύξη και 14 θέρμανση. Αυτό θα πιάσει κατευθείαν τις επιδόσεις που θέλουμε.”
19113595_1674242455922814_8703875585131333357_n
 
Για την κατάλληλη επιλογή της αγοράς κλιματιστικού, ο κος Δούβρης μας εξηγεί ποιες είναι οι κατάλληλες ερωτήσεις στον πελάτη προκειμένου να βρει το ιδανικό κλιματιστικό.
 
“Πόσα τετραγωνικά είναι ο χώρος του, αν υπάρχει ταράτσα από πάνω, αν έχει ανοίγματα μεγάλα ή όχι (παράθυρα-πόρτες κλπ), και αν είναι μαγαζί, αν έχει τζαμαρία μεγάλη ή όχι.
 
Υπάρχει και εγγύηση σε όλες τις εταιρίες μας! Κλιματιστικά που έχουν 5 χρόνια εγγύηση, στην εξωτερική μονάδα και 3 στο εσωτερικό σώμα. Ενώ σε άλλα κλιματιστικά, η εγγύηση φτάνει τα 7 και 10 χρόνια, σε όλη την εγκατάσταση. Στις πολυετείς εγγυήσεις των 10 ετών, κάποιες εταιρίες απαιτούν να γίνεται και η συντήρηση κάθε χρόνο, όπου στοιχίζει 30-35 ευρώ. ” 
 
Όσον αφορά τώρα στη συντήρηση, ο κος Δούβρης τονίζει:
 
“Συντήρηση προτείνουμε μήνες πριν ξεκινήσει η χρήση του κλιματιστικού. Για τη θερινή περίοδο, η συντήρηση ξεκινά τον Απρίλιο, τότε είναι πιο χαλαρά τα συνεργεία και γίνεται πολύ καλύτερη δουλειά με ηρεμία.
 
Μη ξεχνάτε να καθαρίζετε τα φίλτρα μόνοι σας. Επίσης, να ελέγχετε αν το κλιματιστικό σας έχει χάσει υγρά από μέσα. Τότε, έχει μειωμένη απόδοση και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση. Αν δεν έχει ψυκτικό υγρό μέσα για να κυκλοφορήσει, τότε εμφανίζει κάποιο πρόβλημα. Φυσιολογικά δεν πρέπει ΠΟΤΕ να χάσει υγρό. Αυτό οφείλετε να το ελέγξετε με έναν τεχνικό μας, για μην υπάρξει ξανά απώλεια. 
 
Αν το έχει πολλά χρόνια και δουλεύει μόνο καλοκαίρι, συνεπώς δεν έχει δουλέψει χειμώνα, προκειμένου να καθαρίζουν και οι κυψέλες, χρειάζεται να ψεκαστούν με σπρέι για να καθαριστούν οι μυρωδιές. Για αυτό κάποιες φορές μπαίνουμε σε ένα χώρο και μυρίζει το κλιματιστικό.” 
 
Η ιδανική θερμοκρασία βράδυ ύπνου είναι στους 27 βαθμούς.
 
Πού πρέπει να κοιτάζει η θύρα;
“Προς τα κάτω και όχι επάνω στον άνθρωπο. Αν η απόσταση όμως που θέλουμε να ψύξουμε είναι μακρυά, το σηκώνουμε ευθεία για να φτάσει απέναντι.”
 
Όσον αφορά στη νόσο των κλιματιστικών
“Αυτή αφορά στα κλιματιστικά που έχουν κανάλια. Εμείς σπίτι δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Είναι ξεχωριστά σπιντ, μέσα έξω. Γιατί τα κανάλια μέσα κρατάνε βακτήρια και μικροοργανισμούς τα οποία αναπτύσσονται και ευδοκιμεί  αυτή η νόσος. Στα σπίτια όμως δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Βέβαια θεωρούμε ό,τι καθαρίζεται κάθε 2-3 χρόνια ή δουλεύεται χειμώνα καλοκαίρι για να σκοτώνονται αυτά τα μικρόβια.” 
 
Αφενός δεν βάζουμε το air condition σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και αφετέρου το σβήνουμε 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στην μεταβολή της θερμοκρασίας.
 
Όσον αφορά στη νόσο των κλιματιστικών (η νόσος των Λεγεωνάριων), ο κος Δούβρης δίνει τη δική του απάντηση: 
“Αυτή αφορά στα κλιματιστικά που έχουν κανάλια. Εμείς σπίτι δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Είναι ξεχωριστά σπιντ, μέσα έξω. Γιατί τα κανάλια μέσα κρατάνε βακτήρια και μικροοργανισμούς τα οποία αναπτύσσονται κ δημιουργούν αυτή τη νόσο. Στα σπίτια όμως δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Βέβαια θεωρούμε ό,τι καθαρίζεται κάθε 2-3 χρόνια ή δουλεύεται χειμώνα καλοκαίρι για να σκοτώνονται αυτά τα μικρόβια.” 
 
18700288_1649983668348693_7861691200582062576_n
 
 
Μετάβαση στο περιεχόμενο