Μαρουλάκι άφθονο το καλοκαιράκι και όταν σκεφτόμαστε μαμαδίστικο φαγητό, θέλουμε κάτι που δεν θα το ευχαριστηθούμε κάπου αλλού, παρά μόνο στο σπιτικό μας!!! Ακόμη μια μπελαλίδικη, συνταγή από τα τεφτέρια της μαμάς-σεφ, Μαρίας Παπαγεωργίου.
Ντολμάδες με φύλλα μαρουλιού!
Προμηθευτείτε τα υλικά σας από τα τοπικά Super Market της περιοχής σας!
SUPER MARKET ΛΑΓΙΟΥ (Ανθείας 187, Πάτρα – τηλ: 261 032 6397)
Υλικά:
2 μεγάλα μαρούλια
3 κρεμμύδια τριμμένα
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κούπα ρύζι PROTON ΓΛΑΣΣΕ ή ΑΜΕΡΙΚΗΣ (προσφορά φυλλαδίου Super Market ΛΑΓΙΟΥ )
2 αυγά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
λαδι
Υλικά για το αυγολέμονο
1 κουταλιά σούπας κορνφλαουρ
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
2 αυγά
Συνταγή:
1.Πρώτα βάζουμε στο μπολ τον κιμά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μυρωδικά (προτείνω τα κρεμμύδια, τον βασιλικό, το μαϊντανό, τον άνηθο να τα βάλετε στο μούλτι), συνεχίζουμε προσθέτοντας το ρύζι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε καλά.
2.Πλένουμε πολύ καλά τα μαρουλόφυλλα ένα-ένα ξεχωριστά. Τα τοποθετούμε με την εσωτερική πλευρά για γέμισμα επάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί.
3.Ξεκινάμε το γέμισμα!!! Πρώτα από τη μαλακή άκρη με τη μεγαλύτερη επιφάνεια. Βάζουμε το μείγμα και ξεκινάμε το τύλιγμα. Προσέξτε!!! Αρχίστε να διπλώνετε προς τα μέσα τις άκρες και έπειτα συνεχίζεται το τύλιγμα από την μεγαλύτερη επιφάνεια να φτάσει στην άκρη του μαρουλιού (τυλίγουμε από έξω προς τα μέσα, στην καρδιά του μαρουλιού). Τα στρώνουμε στην κατσαρόλα μας.
4.Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία, και ρίχνουμε χλιαρό νερό μέσα για να μην μας διαλυθούν τα ντολμαδάκια. Τα βράζουμε και προσέχουμε να υπάρχει ζωμός γιατί θα χρειαστεί όταν τα αυγοκόψουμε.
5.Φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Πρώτα χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια, έπειτα ξεχωριστά τους κρόκους. Στίβουμε τα λεμόνια και ρίχνουμε το χυμό τους στο μπολ με του κρόκους. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο κορνφλάουρ. Προσθέτουμε και τα ασπράδια και έπειτα όπως είναι όλα μαζί στο μπολ, ρίχνουμε λίγο-λίγο από το ζωμό για να δεχθεί τη θερμοκρασία το αυγό και να μη ψηθεί. Γι αυτό δε σταματάμε να ανακατεύουμε συνέχεια. Όπως είναι το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και την ανακατεύουμε με τρόπο. Σερβίρουμε ζεστά!!!
Τα μυστικά μου:
–Προσοχή! Νερό όσο χρειάζεται για να καλύψει τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα.
-Μη βάλετε κουτάλα να ανακατέψετε αφού ρίξετε το αυγολέμονο. Θα κρατήσετε την κατσαρόλα από τα χερούλια της κι έτσι θα την κουνήσετε κυκλικά με προσοχή!
Καλή όρεξη!