Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο σούπερ-αντίσωμα, το οποίο επιτίθεται στο 99% των στελεχών του ιού HIV. Το νέο αντίσωμα, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε μαϊμούδες και απέτρεψε τη μόλυνσή τους με τον ιό, επιτίθεται ταυτόχρονα σε τρία ζωτικά μέρη του ιού, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο για τον HIV να αμυνθεί.
Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, καθώς και της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science. Οι δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με το BBC, θα αρχίσουν το 2018.
Η έως τώρα δυσκολία καταπολέμησης του HIV οφείλεται στο ότι ο ιός έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα να μεταλλάσσεται, με συνέπεια να δημιουργείται έτσι ένας πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών του HIV. Μετά από χρόνια λοίμωξης, λίγοι ασθενείς αναπτύσσουν φυσικά ισχυρά αντισώματα που μπορούν να εξοντώσουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού.
Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και καιρό να αξιοποιήσουν αυτά τα φυσικά αντισώματα είτε για τη θεραπεία των ασθενών είτε για την πρόληψη της μόλυνσης. Τώρα, για πρώτη φορά, συνδύασαν τρία τέτοια φυσικά αντισώματα σε ένα νέο πανίσχυρο τριπλό αντίσωμα, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε μεμονωμένο φυσικό αντίσωμα κατά του HIV.
Τα πιο ισχυρά φυσικά αντισώματα μπορούν να επιτεθούν εναντίον έως του 90% των στελεχών του ιού, ενώ το νέο σούπερ-αντίσωμα φθάνει το 99% και μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσής του στο σώμα. Τα πειράματα σε 24 πειραματόζωα, στα οποία χορηγήθηκε το τριπλό αντίσωμα, έδειξαν ότι κανένα δεν κόλλησε τον HIV όταν αργότερα μολύνθηκε από αυτόν.
Για «εντυπωσιακό βαθμό προστασίας» έκανε λόγο ο επιστημονικός υπεύθυνος της Sanofi, δρ Γκάρι Νέιμπελ. Η πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας AIDS καθηγήτρια Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ μίλησε για «συναρπαστική πρόοδο»
Κι ένα πάμφθηνο χάπι για το AIDS
Με ένα κόστος που δεν θα ξεπερνά τα 75 δολάρια περίπου ετησίως, οι κυβερνήσεις της Νότιας Αφρικής και της Κένυας θα μπορούν σύντομα να θεραπεύουν έναν ασθενή με AIDS, χορηγώντας του ένα χάπι που θα περιέχει έναν συνδυασμό τριών αντιρετροϊκών φαρμάκων (ARV).
Το βασικό φάρμακο στο νέο χάπι θα είναι το dolutegravir, ένα ισχυρό και ασφαλές φάρμακο ARV, που έως τώρα ήταν πολύ ακριβό για τις περισσότερες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το ετήσιο κόστος ανά ασθενή για το νέο χάπι, που ανήκει στην κατηγορία των γενόσημων, θα είναι περίπου 25 δολάρια μικρότερο από τον μέχρι σήμερα φθηνότερο τριπλό συνδυασμό φαρμάκων ARV που κυκλοφορεί στην αγορά.
Η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Science, έγινε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη από τον Μισέλ Σιντιμπέ, επικεφαλής του Κοινού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS (UNAIDS). Όπως αναφέρθηκε, ελπίζεται ότι το νέο χάπι θα βοηθήσει στις προσπάθειες να υπάρξει θεραπεία για τους περίπου 37 εκατομμύρια ανθρώπους με AIDS διεθνώς, από τους οποίους σήμερα μόνο τα 19,5 εκατομμύρια κάνουν αγωγή με ARV.
Το νέο χάπι θα αποτελέσει μια θεραπεία «πρώτης γραμμής» χάρη στο νέο «προφίλ» του: μεγάλη ικανότητα καταπολέμησης του HIV, χαμηλή τοξικότητα και ευκολία χρήσης, που θα διευκολύνει τους ασθενείς να το παίρνουν εφ’ όρου ζωής, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επανεμφάνισης του ιού. Τα άλλα δύο φάρμακα του τριπλού «κοκτέιλ» είναι τα lamivudine και tenofovir, που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως.
Η Νότια Αφρική, η οποία είναι η χώρα που έχει τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο που έχουν μολυνθεί με τον HIV και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φαρμάκων ARV, προσδοκά ότι χάρη στο νέο τριπλό χάπι θα εξοικονομήσει 900 εκατ. δολάρια σε διάστημα εξαετίας. Η UNAIDS δήλωσε ότι στόχος είναι το χάπι τελικά να καταστεί διαθέσιμο σε 92 χώρες.