Θέματα υγείας

Έκτακτη οδηγία ΚΕΕΛΠΝΟ για εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της Ιλαράς – Κρούσμα με επιπλοκές σε νοσηλεύτρια του Παίδων

Η έκτακτη οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, ορίζει ότι παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό ιλαράς πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου  ώστε να θεωρηθούν θωρακισμένοι έναντι της νόσου.

160 περιστατικά ιλαράς μέχρι σήμερα

Οι υγειονομικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό καθώς το τελευταίο τετράμηνο δηλώθηκαν περίπου 160 περιστατικά ιλαράς – εκ των οποίων τα 60 τις τελευταίες 17 μέρες. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια είχαν δηλωθεί στην Ελλάδα, συνολικά, μόλις δύο περιστατικά. Οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει και τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν με την πρώτη αλλαγή του καιρού.

Ποιο εμβόλιο γίνεται για την πρόληψη της ιλαράς;

Το εμβόλιο που κυκλοφορεί περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς που έχει καλλιεργηθεί σε κύτταρα εμβρύου όρνιθας. Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δυο δόσεις σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να δίνεται με τη μορφή τριδύναμου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) ή τετραδύναμου εμβολίου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς). Ωστόσο, σε περιπτώσεις επιδημικής έξαρσης ή επιδημίας της ιλαράς, όπως η τρέχουσα και στην Ελλάδα, οι οδηγίες αλλάζουν: ο εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών και τότε χρειάζεται επανεμβολιασμός με το MMR στην ηλικία των 15 μηνών.

Επιπλέον, το εμβόλιο πρέπει να κάνουν και οι έφηβοι που πιθανόν έχουν λάβει μόνο μία δόση αλλά και όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 καθώς εκείνη τη δεκαετία κυκλοφόρησε το εμβόλιο και είναι πιθανόν να μην έχουν εμβολιαστεί με αυτό ή να μην έχουν νοσήσει με ιλαρά, οπότε δεν έχουν ανοσία.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Ποσοστό άνω του 95% των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση του MMR θα αναπτύξουν ανοσία και για τα 3 ιογενή νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα). Ο εμβολιασμός με δεύτερη δόση του MMR θα προσδώσει ανοσία σε όσα άτομα δεν ανταποκρίθηκαν στην 1η δόση.

Το εμβόλιο εξασφαλίζει μακρόχρονη ανοσία και έχει βρεθεί ότι σε παιδιά που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 15 μηνών αυτή ανέρχεται σε ποσοστό 98% ενώ αν εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12 μηνών το ποσοστό είναι 95%. Τα περισσότερα από τα παιδιά που δεν ανέπτυξαν αντισώματα μετά την πρώτη δόση, ανταποκρίνονται με τη δεύτερη δόση, ώστε 99% των εμβολιασθέντων με δυο δόσεις παιδιών παρουσιάζουν αντισωματική απάντηση ενδεικτική ανοσίας στην ιλαρά.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται;

Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή.

Σε επίνοσες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο MMR για τον θεωρητικό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο.

Σε άτομα που παρουσίασαν αντίδραση υπερευαισθησίας σε προηγούμενη δόση του εμβολίου, στη ζελατίνη ή στη νεομυκίνη. Η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη.

Γιατί θεωρείται σημαντικός ο εμβολιασμός;

Είναι γεγονός πως ο εμβολιασμός έχει συμβάλλει στην μείωση των κρουσμάτων ιλαράς όπως συμβαίνει με όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, ειδικά σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Συναγερμός στο Παίδων: Κρούσμα ιλαράς με επιπλοκές σε νοσηλεύτρια

Τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι μια νοσηλεύτρια στο Παίδων συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κρούσματα της ιλαράς. Μάλιστα η ασθενής νοσηλεύεται με επιπλοκές στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Το θέμα έφερε στο φως ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα στην Ιλαρά.Εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας Νοσοκομείων. Μία γιατρός στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ (Αύγουστος) και μία Νοσηλεύτρια στο Παίδων ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, η οποία νοσηλεύεται με επιπλοκές στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Παροιμιώδης είναι η αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για την επιδημική έξαρση της ιλαράς. Δεν ελήφθη κανένα μέτρο.Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων έως σήμερα δεν ενημέρωσαν το προσωπικό, τους Γιατρούς και Νοσηλευτές για την επιδημική έξαρση της ιλαράς και δεν σύστησαν κανένα μέτρο προφύλαξης. Εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς να διαθέτουν υγειονομικό υλικό, μάσκες και γάντια. Αν είναι δυνατόν. Πώς να αντιμετωπίσουν την επιδημία που μας απειλεί.

Εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων τα εμβόλια για την ιλαρά

To τελευταίο διάστημα παρατηρείται έλλειψη των εμβολίων κατά της ιλαράς  καθώς μετά την έξαρση της νόσου και στη χώρα μας η ζήτηση έχει αυξηθεί και οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. Όπως δήλωσε στον Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, «ήδη υπήρχε έλλειψη σε όλα τα παιδικά εμβόλια, πόσο μάλλον τώρα καθώς μετά την έξαρση που παρουσιάζει ο ιός το τελευταίο διάστημα η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα». Ωστόσο πρόσθεσε ότι το εμβόλιο κατά της Ιλαράς μπορεί να βρεθεί μετά από μεγάλη αναζήτηση και κάλεσε τον ΕΟΦ να μεριμνήσει για την επάρκεια τους στην αγορά.

Να θωρακιστούν οι επαγγελματίες υγείας έναντι της ιλαράς καλεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Τους επαγγελματίες υγείας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς, καλεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κατόπιν της ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από τη σοβαρή αυτή νόσο, αλλά και τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και έχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγείας τους».

«Άρα οι άνθρωποι και δη οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι βέβαιοι είτε ότι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου ή ότι έχουν περάσει ιλαρά κατά το παρελθόν και έχουν αποκτήσει ανοσία. Διαφορετικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο