Παιδί και Ασφάλεια

Υπέρβαρα παιδιά: Πώς να τα βοηθήσετε να χάσουν κιλά με υγιεινό τρόπο

Εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να γίνει ένας υγιής σωματικά έφηβος/η και να έχει καλύτερη υγεία μετά την ενηλικίωση.

Για τους γονείς μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα. Συνήθως αντιλαμβάνονται το πρόβλημα όταν το παιδί έχει ήδη μεγαλώσει και αρχίζει το πρόβλημα βάρους του να είναι εμφανές (στην πρώιμη εφηβεία).

Έρευνες δείχνουν ότι αν το άτομο έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος σε όλη την παιδική του ηλικία τείνει να το διατηρεί και ως ενήλικας, αλλά και να είναι σε καλύτερη φόρμα, πιο υγιές, με καλύτερες σχολικές επιδόσεις και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως παιδί. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή να πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο και στις παρέες του. Και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχει προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή του.

Ως γονέας, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να χάσει τα περιττά κιλά εγκαίρως στην ζωή του. Ακολουθούν οι πέντε βασικοί κανόνες για να το πετύχετε αυτό από κοινού με το παιδί σας:

Να είστε ένα καλό πρότυπο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσει καλές διατροφικές συνήθειες το παιδί σας είναι να είστε εσείς οι ίδιοι σωστά πρότυπα για εκείνο. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παραδειγματισμό. Ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους να ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι ενεργό και να τρώει καλά είναι να το κάνετε εσείς οι ίδιοι πρώτα απ’ όλα.

Πηγαίνετε για περπάτημα, ή για τρέξιμο, ή για ποδήλατο, αντί να καθίσετε μαζί του στην τηλεόραση, ή στον υπολογιστή. Πηγαίνετε να παίξετε με το παιδί σας στο πάρκο, κάντε πράγματα που εμπεριέχουν δράση και κίνηση και δείξτε του ότι αυτό είναι ταυτόχρονα διασκέδαση, αλλά όχι αγγαρεία! Προσοχή: αν το παιδί σας αντιληφθεί ότι όλα αυτά τα κάνετε “με βαριά καρδιά”, το μήνυμα που θέλετε, δεν θα περάσει. Επίσης:

Όποιες αλλαγές κάνετε στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του παιδιού σας είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν αποδεκτές από εκείνο εάν είναι μικρές και αφορούν όλη την οικογένεια και όχι μόνο εκείνο.

Η σωματική δραστηριότητα είναι πιο ελκυστική για το παιδί σας, αν κάνετε κάτι όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια.

Δραστηριοποιηθείτε

Τα υπέρβαρα παιδιά ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουν περισσότερη σωματική άσκηση σε σχέση με τα πιο αδύνατα παιδιά. Το επιπλέον σωματικό τους βάρος σημαίνει ότι θα κάψουν περισσότερες θερμίδες για την ίδια δραστηριότητα ούτως ή άλλως.

Όλα τα παιδιά χρειάζονται περίπου 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για καλή υγεία, αλλά δεν χρειάζεται να είναι και τα 60 αυτά λεπτά σε μία και μόνο περίοδο στην ημέρα. Ακόμα και επιμέρους 10λεπτες και 5λεπτες στιγμές έντονης σωματικής δραστηριότητας είναι εξίσου καλές για το παιδί.

Προσοχή στις μερίδες φαγητού: Πρέπει να είναι σε παιδικό μέγεθος

Προσπαθήστε να αποφύγετε τις υπερμεγέθεις μερίδες φαγητού. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και επίσημες οδηγίες σχετικά με ακριβώς το πόση ακριβώς τροφή χρειάζεται ένα παιδί, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κρίση.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ξεκινήσετε γεύματα με μικρές μερίδες και να αφήσετε το παιδί σας να σας ζητήσει από μόνο του περισσότερο φαγητό αν πεινάει κι άλλο.

Προσπαθήστε να μην πιέζετε το παιδί σας να “φάει όλο το φαγητό” στο πιάτο του, ή να φάει περισσότερο από όσο θέλει. Και αποφύγετε να του σερβίρετε το φαγητό του στα ίδια μεγέθους πιάτα που χρησιμοποιείτε για εσάς, καθώς αυτό τα ενθαρρύνει να τρώνε μεγάλου μεγέθους μερίδες.

Επίσης ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει αργά και σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Θυμηθείτε: αν το κάνετε εσείς, θα παραδειγματιστεί και το παιδί σας!

Υγιεινά γεύματα

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, πρέπει να στοχεύουν σε πέντε, ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Είναι μια σπουδαία πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Οι φρέσκοι χυμοί και τα smoothies επίσης μετράνε σε αυτές τις μερίδες.

Αποθαρρύνετε το παιδί σας από το να καταναλώνει υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη τροφές, όπως γλυκά, κέικ, μπισκότα, ζαχαρούχα δημητριακά και αναψυκτικά. Αυτές οι τροφές και τα ποτά τείνουν να έχουν πάρα πολλές θερμίδες και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.

Στόχος για το παιδί σας θα πρέπει να είναι να παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων του από υγιεινές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά) και ρύζι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης).

Λιγότερη ώρα μπροστά σε οθόνες και περισσότερος ύπνος

Εκτός από το να κινούνται περισσότερο μέσα στην ημέρα, εξίσου σημαντικό είναι και το να μην μένουν τα παιδιά καθιστά, ή ξαπλωμένα για όλες τις υπόλοιπες ώρες. Περιορίστε τον χρόνο που δαπανούν για ανενεργά χόμπι, όπως το να παρακολουθούν τηλεόραση και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Δεν υπάρχει κανένας απόλυτος κανόνας για το πόσες ώρες επιτρέπεται να κάνει ένα παιδί αυτές τις δραστηριότητες (που μόνο δραστήριες δεν είναι), αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να μην παρακολουθούν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα. Και αφαιρέστε όλες τις οθόνες (συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων) από το υπνοδωμάτιό τους τη νύχτα.

Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που δεν παίρνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα. Όσο λιγότερο κοιμάται ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να γίνει παχύσαρκο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο