Δύο νέα βιβλία κυκλοφόρησαν από τις Πατρινές εκδόσεις Πικραμένος. Πρόκειται για το βιβλίο «Η κόρη του αυτόχειρα» της πεζογράφου Λίλας Ζερβοπούλου και το φρέσκο μυθιστόρημα της Άννας Καλατζιάν «Το τίμημα του λάθους».
Η γνωστή πεζογράφος Λίλα Ζερβοπούλου επιστρέφει με το νέο δυναμικό της μυθιστόρημα, «Η κόρη του αυτόχειρα».
Όταν ο πατέρας της πρωταγωνίστριας Ναταλίας δίνει τέλος στη ζωή του στα χρόνια της δικτατορίας, η ζωή της παίρνει περίεργη τροπή, τόσο που ξαφνιάζει ακόμα και την ίδια. Εγκλωβισμένη στο σίγουρο παρόν, προσπαθεί να βρει τον εαυτό της, τα θέλω της και να χαράξει τη δική της πορεία. Περιπλανιέται. Αναζητά αυτό που θα γεμίσει το κενό της. Θα καταφέρει τελικά να πάρει τη ζωή στα χέρια της;
Η Λίλα Ζερβοπούλου αναδεικνύει τον ψυχισμό και την πολυπλοκότητα συναισθημάτων που σημαδεύουν μια γυναίκα από το στάδιο της προσωπικής επανάστασης μέχρι τη χειραφέτησή της. Ένα μυθιστόρημα στο οποίο θίγονται υπαρξιακά προβλήματα, αλλά διαβάζεται αβίαστα, ευχάριστα και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Από το οπισθόφυλλο
Ο οικογενειάρχης Νώντας Καμαρινός αυτοκτονεί στην ταράτσα του σπιτιού του. Το νήμα της δικής του ζωής κόβεται. Κανείς δε θα μιλήσει ποτέ για την αυτοχειρία, δε θα αναζητήσει τα αίτια ή τις συνέπειες που μπορεί αυτή η πράξη να έχει στα συγγενικά του πρόσωπα.
Μόνο η δεκάχρονη κόρη του αυτόχειρα, η Ναταλία, σημαδεύεται αμετάκλητα. Εκείνη διερευνά εφ’ όρου ζωής, συνειδητά και υποσυνείδητα, το αναπάντητο ερώτημα που οδήγησε τον πατέρα της στην έσχατη λύση. Στήριγμα σ’ αυτήν την αναζήτηση, στην εφηβική κι ενήλικη ηλικία, είναι ο πατριός της Γιώργος Βελισσαράκης. Όταν κι αυτός φύγει από τη ζωή, η ηρωίδα θα βρεθεί σε κενά σκέψης και συναισθηματική σύγχυση.
Ο γάμος της διαλύεται και νέοι, αναπάντεχοι, θυελλώδεις, αλλά παροδικοί, έρωτες έρχονται για να γεμίσουν τις ώρες της πλήξης της. Ό,τι ισορροπούσε γκρεμίζεται. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και ο ψυχισμός της σε συνεχείς μεταπτώσεις. Η κρίση μέσα της και η αναζήτηση της εσωτερικής λύτρωσης αδιάκοπες.
Πώς στέκεσαι ενώπιον των κοινωνικών συμβάσεων, πώς ενώπιον του έρωτα και πώς ενώπιον της ζωής; Πώς τελικά επέρχεται η αυτοκυριαρχία στη γυναικεία ψυχή;
Και πώς γεννιέται η ελπίδα;
Η Λίλα Ζερβοπούλου έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Τέλειωσε το Αρσάκειο Πατρών και σπούδασε Ψυχολογία. Την κέρδισε η συγγραφή και για μερικά χρόνια και η δημοσιογραφία. Ζει και εργάζεται στην Πάτρα και στην Αθήνα.
«Το τίμημα του λάθους» της Άννας Καλατζιάν
Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Πικραμένος» και το μυθιστόρημα της Άννας Καλατζιάν «Το Τίμημα του Λάθους».
Η έφηβη Μαρίνα στα Μεστά της Χίου μένει έγκυος από τον Δημήτρη, ο οποίος την εγκαταλείπει για να παντρευτεί αυτήν που του προτείνουν οι γονείς του. Η νεαρή κοπέλα πρέπει να απαλλαγεί από το μωρό. Το πρώτο λάθος θα γίνει… Κι έπειτα η αυτοεξορία, ο αγώνας για την επιβίωση στην ξενιτιά… Μια ζωή απλώνεται εμπρός της με αλεξανδρινά αρώματα, ελληνική περηφάνια και καλοσύνη. Αλλά πάντα το λάθος πονάει… Ακόμα και όταν άλλοι άνθρωποι θα μπουν στη ζωή της…
Η Άννα Καλατζιάν υπογράφει το 2ο μυθιστόρημά της, με φρέσκια διάθεση, αλλά και βαθιά γνώση των πολιτικο-κοινωνικών συνθηκών του μεταπολεμικού και μεταπολιτευτικού κόσμου στην Ελλάδα και στις ελληνικές παροικίες της Αιγύπτου. Παράλληλα, πλεγμένες έντεχνα στην πλοκή είναι και οι ταραγμένες καταστάσεις που βίωσε η γειτονική Αλβανία, που με το «άνοιγμα» των ελληνικών συνόρων οδήγησαν οικονομικούς και πολιτικούς Αλβανούς μετανάστες και στη χώρα μας — επίκαιρο ζήτημα. Μέσα από τα μάτια των ηρωίδων αναδεικνύονται οι τόποι και οι παθογένειες της κοινωνίας.
Ταυτόχρονα, όμως, οι γυναίκες της ιστορίας ζουν τα δεινά των βιωμάτων τους. Όταν διαπράττεις το λάθος, η ενοχή πού δύναται να σε οδηγήσει; Ο δυναμισμός και η μαχητικότητα μπορούν να συνεισφέρουν στο να σταθείς στα πόδια σου εσύ ή επόμενη γενιά; Το Τίμημα του Λάθους αποτελεί μια καλή συντροφιά στον αναγνώστη που ρίχνει φως στις καρδιές των ανθρώπων και δεν φοβάται τη σκιά του.
Από το οπισθόφυλλο
Λάθη. Η ζωή μας διακατέχεται από σφάλματα και λάθη. Ένα μυθιστόρημα, δύο ιστορίες μάς ταξιδεύουν με μεσογειακά αρώματα στο πρόσφατο παρελθόν θεματοποιώντας την ξενιτιά, τη μετανάστευση, αλλά και τη διάπραξη του προσωπικού λάθους.
Η πρώτη με αφετηρία τα Μεστά της Χίου φέρνει άρωμα μαστίχας στη Μανσούρα και την Αλεξάνδρεια, τα χρόνια του Φαρούκ. Η δεύτερη εκτυλίσσεται στην Αλβανία του Ενβέρ Χότζα, στην Αυλώνα και τα Τίρανα. Οι δρόμοι όμως στις ζωές των πρωταγωνιστών ενώνονται οδηγώντας στη νεότερη Αθήνα, γύρω από την πλατεία Βικτωρίας.
Η γυναικεία υπόσταση αναμετράται με τις αντίξοες συνθήκες για την καθημερινή διαβίωση και διερευνά έμπρακτα τη δυνατότητα για ένα καλύτερο αύριο. Παράλληλα με τις εξελίξεις των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών λειτουργιών, από την έναρξη της μεταπολεμικής περιόδου έως σήμερα, οι ηρωίδες του μυθιστορήματος ωριμάζουν καθώς προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν και να ξεφύγουν από τη μοίρα των απροσδόκητων ανατροπών. Αναζητούν λύσεις, αναλαμβάνουν ευθύνες και πρωτοβουλίες, αλλά πληρώνουν και το τίμημα… Το τίμημα του λάθους.
Η Άννα Καλατζιάν έχει γεννηθεί στη Μανσούρα της Αιγύπτου, όπου και έμεινε μέχρι και τα δεκαοκτώ της χρόνια, τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Μανσούρας. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Καΐρου και Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Ball State University, Ιντιάνα, ΗΠΑ. Εργάστηκε στα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής και Κοινωνικών Ερευνών (1967-1971). Από το 1971 έως το 1990 εργάστηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ως καθηγήτρια και βοηθός Διευθυντού Αγγλικών Σπουδών.
Από το 1990 μέχρι το 2006 εργάστηκε ως Ακαδημαϊκή Σύμβουλος και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το Deree College. Τώρα είναι συνταξιούχος και ασχολείται με τη συγγραφή. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.