To Patras Science Festival είναι πλέον γεγονός! Διαδραστικά εκθέματα, εργαστήρια και workshops για όλες τις ηλικίες, πειράματα, ομιλίες, επιστημονικό θέατρο και ποικίλες άλλες δράσεις μας παροτρύνουν να ζήσουμε για πέντε ημέρες τη «Χαρά της Επιστήμης». Ερευνητές, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί μας ξεναγούν στον κόσμο της επιστήμης, που καθορίζει και επηρεάζει δραστικά την καθημερινή μας ζωή, με συναρπαστικό, κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο.
Το 2ο Φεστιβάλ Επιστήμης ξεκίνησε δυναμικά με μαθητές να επισκέπτονται τους χώρους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, να περιηγούνται στη διαδραστική έκθεση, να παρακολουθούν εντυπωσιακά πειράματα και να συμμετέχουν σε ενδιαφέροντα εργαστήρια και workshops, προσεγγίζοντας την επιστήμη με βιωματικό τρόπο.
Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας του Patras Science Festival κορυφώνονται με την επίσημη Τελετή Έναρξης, στις 19.00 στο Royal Theater, μέσα από τις ομιλίες δυο διακεκριμένων επιστημόνων: του Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Γεώργιου Χρούσου και του Ακαδημαϊκού κ. Σταμάτη Κριμιζή. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ένα μοναδικό duet jazz από τον Σπήλιο Καστάνη (Κόντρα Μπάσο) και τον Γιώργο Μεταξά (Πιάνο).
Μια σύντομη αναφορά στις ομιλίες των εκλεκτών προσκεκλημένων του PSF18 οι οποίοι με την παρουσία τους επιβεβαιώνουν το επιστημονικό του κύρος:
Γεώργιος Χρούσος «Πώς επηρεάζει το στρες την καθημερινότητά μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;»
Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει υπάρξει πρωτοπόρος στην μελέτη του στρες. Από την κατανόηση της λειτουργίας του και των μηχανισμών μέσα από τους οποίους αυτό προκαλεί την εμφάνιση ποικίλων ασθενειών στον ανθρώπινο οργανισμό, έως τις μεθόδους αντιμετώπισης ή πρόληψής του, η επιστημονική έρευνα του Δρ. Χρούσου έχει επηρεάσει γενιές επιστημόνων και έχει αλλάξει την οπτική μέσα από την οποία βλέπουμε αυτόν τον συχνό συνοδοιπόρο μας, που λέγεται στρες. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως «η φύση του ανθρώπου δεν είναι πεπρωμένο και η ψυχική και σωματική αντιμετώπιση του στρες είναι δυνατή αν πραγματικά την επιδιώξουμε!».
Σταμάτιος Κριμιζής
«Η Διαστημική Αποστολή Cassini – Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα (1997 – 2017)»
Η αποστολή Cassini-Huygens σχεδιάστηκε με σκοπό την εξερεύνηση του Κρόνου και των δορυφόρων του, καθώς και την προσεδάφιση κάψουλας στην επιφάνεια του φεγγαριού Τιτάν για επί τόπου μετρήσεις των ιδιοτήτων της επιφάνειάς του. Η όλη αποστολή ήταν άκρως επιτυχημένη και μας παρουσίασε ένα πλανητικό σύστημα με υπόγειους ωκεανούς από νερό στον Εγκέλαδο, και στον Τιτάνα λίμνες από μεθάνιο, ατμόσφαιρα από άζωτο, και μετεωρολογικά φαινόμενα παρόμοια με αυτά της Γης. Στο τέλος της αποστολής το διαστημόπλοιο χρειάστηκε να καταστραφεί για να αποκλεισθεί η πιθανότητα μόλυνσης των δορυφόρων του πλανήτη από το ραδιενεργό Πλουτώνιο που χρησιμοποιήθηκε ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία των επιστημονικών οργάνων. Ο ομιλητής είναι ένας από τους επικεφαλής ερευνητές στην επιστημονική ομάδα του Cassini.
Γενικές Πληροφορίες:
Διάρκεια: 2 Μαΐου – 6 Μαΐου
Είσοδος Ελεύθερη
Patras Science Festival 2018
www.patras-science-festival.gr