«Πλύνε τα χέρια σου». Πόσο συχνά μας το έλεγαν οι γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά και πόσο δίκιο είχαν.
Επιτέλους μετά από πολύ ώρα αναμονής στο ιατρείο ο γιατρός δέχεται τον ασθενή. Δεν του δίνει όμως το χέρι.Το να δίνει το χέρι σε περιόδους που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση δεν ενδείκνυται, λέει ο γιατρός αλλά και γενικότερα το αποφεύγει όταν δεν είναι απαραίτητο. Το να βήχεις δε και να μην βάζει το χέρι μπροστά στο στόμα δεν είναι μόνο αντικοινωνικό αλλά και επικίνδυνο. Εν τω μεταξύ δεν συνιστάται μόνο να βάζεις το χέρι μπροστά στο στόμα αλλά να βήχει κανείς στο εσωτερικό του αγκώνα.
Τα μικρόβια δεν μεταδίδονται όμως μόνο μέσω χειραψίας αλλά και μέσω των ακουστικών του τηλεφώνου, των πληκτρολογίων, των τηλεχειριστηρίων κτλ.
Η Γερμανίδα ειδικός Πέτρα Γκαστμάγερ, εκτιμά πως το 20% με 30% των περιπτώσεων κρυολογήματος και διάρροιας θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής των χεριών. Φυσικά σε μια γρίπη το πλύσιμο των χεριών δεν μπορεί να αντικαταστήσει το εμβόλιο ωστόσο είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα. «Έχουμε στο σώμα μας δυο κιλά βακτήρια στο έντερο και στο δέρμα. Τη στιγμή που πέφτει το ανοσοποιητικό τότε αυτά μπορεί να δράσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πολλές έρευνες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αποδεικνύουν πως όσο πιο νωρίς μαθαίνουν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα τόσο λιγότερο αρρωσταίνουν.
Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι λοιπόν να πλένουμε συχνά και σωστά τα χέρια μας.