Δύο Έλληνες φοιτητές ήρθαν να δώσουν λύση σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες στο διάστημα: το πρόβλημα του φαγητού.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Αυγουστίνος Πανταζίδης και η προπτυχιακή φοιτήτρια Μαρία Κοντογιάννη, και οι δύο από το τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πήραν μέρος στον εθνικό διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών «Act in Space», ο οποίος πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μάιου και ο οποίος διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES), και το ESA BIC Sud France.
Σε αυτόν, παρουσίασαν το πρωτοποριακό «Space Agrobox». Πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωμένη κάψουλα, μέσα στην οποία είναι εφικτή η καλλιέργεια microgreens σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Σε αυτή την κάψουλα, οι αστροναύτες έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν δηλαδή από μόνοι τους τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας.
Οι νέοι ερευνητές ανέφεραν ότι για να ξεδιπλώσουν την ιδέα τους και να φτάσουν στη λύση, χρειάστηκε να απαντήσουν σε σοβαρά, πρακτικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τις συνθήκες μικροβαρύτητας, αλλά και με τον τρόπο διαχείρισης του κόστους της δημιουργίας ενός τέτοιου προϊόντος.
Όταν ρωτήθηκαν ποιος ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφάσισαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, απάντησαν ότι: «…ήταν η επιθυμία μας να κοινοποιήσουμε την ιδέα μας στους διοργανωτές και παράλληλα σε σημαντικούς διεθνείς «διαστημικούς παίκτες», εννοώντας την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), την Airbus, και την CNES.
Το «Space Agrobox» πήρε την τρίτη θέση στον διαγωνισμό και ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλες καινοτομίες. Αυτή η διάκριση έδωσε έναυσμα τόσο στα παιδιά, ώστε να συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος σε άλλους παρόμοιους διαγωνισμούς, όσο και σε ανάλογους οργανισμούς να ασχοληθούν διεξοδικά με αυτό το ζήτημα και έτσι να δώσουν χώρο στους δύο Έλληνες φοιτητές να υλοποιήσουν την ιδέα τους.
Το « Space AgroBox» ίσως καταφέρει να αντιμετωπίσει όχι μόνο το πρόβλημα της ποιότητας του φαγητού των αστροναυτών, αλλά και το ζήτημα του χρόνου που οι άνθρωποι μπορούμε να παραμείνουμε στο διάστημα, έχοντας όλες τις απαραίτητες προμήθειες για την επιβίωσή μας.