Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και της Ιατρικής Σχολής της Αδελαΐδας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “BMC Cancer“, ανέλυσαν στοιχεία για 178 χώρες και βρήκαν ότι η συχνότητα διαφόρων ειδών καρκίνου αυξάνεται, όταν είναι το μικρό το μέγεθος της οικογένειας.
Η σχέση οικογενειακού μεγέθους και καρκίνου είναι ανεξάρτητη από το οικογενειακό εισόδημα, από τον τόπο διαμονής ή από την ηλικία. Μάλιστα, φαίνεται να δρα προστατευτικά όχι μόνο το μέγεθος της πυρηνικής οικογένειας (γονείς και παιδιά), αλλά και της διευρυμένης, δηλαδή ο αριθμός των άλλων μελών της οικογένειας.
Η μείωση του κινδύνου στις πολύτεκνες οικογένειες είναι πιο αισθητή σε μερικούς καρκίνους: εγκεφάλου, πνευμόνων, ουροδόχου κύστης, στομάχου, μαστού, ωοθηκών, μήτρας, παχέος εντέρου και μελανώματος.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσες περισσότερες φορές έχει γεννήσει μια γυναίκα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο μεγάλος αριθμός των παιδιών μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για τους άνδρες (πατέρες), κάτι που αφορά καρκίνους που δεν σχετίζονται με τη γέννα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, παρόλο που η οικογενειακή ζωή είναι πηγή στρες με διάφορους τρόπους, παράλληλα δημιουργεί ένα ευνοϊκό συναισθηματικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχοσωματική υγεία, αυξάνοντας έτσι την αντίσταση του οργανισμού σε διάφορες ασθένειες – και στον καρκίνο.