Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Επηρεάζει τόσο τα ενήλικα όσο και τα ανήλικα άτομα.
Και αν στην πρώτη περίπτωση οι περισσότεροι ενήλικες γνωρίζουν πώς να τη χρησιμοποιούν και να προστατεύονται από αυτήν, στη δεύτερη τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν πολύ αρνητικά από την χρήση της.
Σε πρόσφατη έρευνα μάλιστα, αποδείχθηκε ότι η μέση ηλικία που αποκτά ένα παιδί κινητό είναι τα 11 έτη. Είναι, όμως, αυτό σωστό; Διαβάστε παρακάτω γιατί είναι προτιμότερο να αγοράσετε στο παιδί σας κινητό ή άλλες ηλέκτρονικές συσκευές μετά τα 12 χρόνια της ζωής του και πάντα υπό την επίβλεψή σας.
Κίνδυνος εθισμού
Συγκεκριμένα προγράμματα στις ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο, έχουν συνδεθεί με το σημείο εκείνο του εγκεφάλου που επηρεάζεται όταν οι άνθρωποι έχουν κάποιον εθισμό στα ναρκωτικά ή στα τυχερά παιχνίδια. Όταν, λοιπόν, τα παιδιά έχουν εύκολη πρόσβαση στο ίντερνετ, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν προβλήματα εθισμού.
Διαδυκτιακό bullying
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών. Τα περιστατικά cyber bullying είναι πολύ συχνά στις μέρες μας και σίγουρα ένα smartphone ή ένα tablet διευκολύνουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αν αφήσετε το παιδί να χρησιμοποιήσει κάποια ηλεκτρονική συσκευή, φροντίστε να ξέρετε τι ακριβώς κάνει και ποιες σελίδες επισκέπτεται.
Η ραδιενέργεια επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά
Τα κεφαλάκια των παιδιών απορροφούν διπλάσια ακτινοβολία από εκείνα των ενηλίκων. Η ραδιενέργεια που εκπέμπουν τα κινητά μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα, αφού συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.
Προβλήματα διάσπασης προσοχής
Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες, τα παιδιά που χρησιμοποιούν καθημερινά και πολύ συχνά κινητά τηλέφωνα, tablets, υπολογιστές ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, ίσως παρουσιάσουν προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο, μειωμένη φαντασία και αδύναμη μνήμη.
Επιπτώσεις στις κοινωνικές δεξιότητες
Τα περισσότερα παιδιά, πλέον, συνομιλούν με τους φίλους τους μέσω παραθύρων συζήτησης, των γνωστών chat. Έτσι, όμως, χάνουν την κατά πρόσωπο επαφή, την ανθρώπινη συναναστροφή και τις αξίες που αυτή μπορεί να προσφέρει. Δεν γνωρίζουν πώς να εκφράσουν τον εαυτό τους εκτός κινητών ή υπολογιστών και δυσκολεύονται στο να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, ενώ δεν τους είναι εύκολο να κατανοήσουν πώς νιώθουν οι άλλοι.
Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, είναι προτιμότερο να επιτρέψετε στο παιδί σας να έχει τη δική του ηλεκτρονική συσκευή μετά την ηλικία των 12, οπότε και αρχίζει σιγά σιγά να αποκτά κριτική σκέψη, έχει πολλά ενδιαφέροντα και μπορεί να μιλήσει με εσάς για το πώς θα την χρησιμοποιεί.