Πολλές φορές οι γονείς από τον “υπερβάλλοντα” ζήλο τους για να αναθρέψουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το παιδί τους, κάνουν ακριβώς το… αντίθετο! Χωρίς τη θέλησή τους λοιπόν, “σαμποτάρουν” το μέλλον του παιδιού τους που τόσο σκληρά πασχίζουν να χτίσουν!
4 συχνές τακτικές είναι οι ακόλουθες:
1. Υπερπροστασία και προσκόλληση
Αν νιώθετε ότι κακομαθαίνετε το παιδί σας, ότι δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε από κοντά του, αν εμπλέκεστε σε κάθε μικροζήτημα σχετικό με το παιδί, αν ενδίδετε σε κάθε του απαίτηση, αν ξέρετε ποιο είναι το τελευταίο και καλύτερο παιχνίδι για το αναπτυξιακό του στάδιο, τότε μάλλον είστε ένας υπερπροστατευτικός γονιός, ένας «γονιός-ελικόπτερο» όπως το ονομάζουν οι ειδικοί.
Με το να ασχολείστε υπερβολικά και να παρεμβαίνετε στην ζωή του παιδιού, όχι μόνο δεν το βοηθάτε αλλά βλάπτετε το μέλλον του. Το επιστημονικό περιοδικό Psychology Today δημοσίευσε πρόσφατα μελέτη, η οποία δείχνει ότι «η υπερπροστασία στα παιδιά οδηγεί σε ναρκισσισμό και σε δυσκολία αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων», τα οποία με την σειρά τους οδηγούν σε περισσότερο άγχος και στρες.
Πώς μπορείτε, λοιπόν, να… προσγειωθείτε και να ασχολείστε όσο χρειάζεται και όχι υπερβολικά με το παιδί σας; Οι ειδικοί συνιστούν να γίνετε «προπονητές» και όχι «μαζορέτες» των παιδιών σας, αλλά και να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα της ζωής των παιδιών σας, επιτρέποντάς του να κάνει λάθη και να αντιμετωπίζει μόνο του τις φυσικές συνέπειες των πράξεών του.
2. Υπερ-προγραμματισμός
Αθλήματα, μουσική, μαθήματα χορού, ξένες γλώσσες γεμίζουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τα απογεύματα των παιδιών, αλλά και τα σαββατοκύριακα. Αν τα παιδιά σας είναι κουρασμένα, ευερέθιστα, αν δεν απολαμβάνουν πια τις δραστηριότητες που παλιά αγαπούσαν, αν έχουν αρχίσει να παίρνουν χαμηλούς βαθμούς στο σχολείο και να γίνονται γκρινιάρικα, το πιθανότερο είναι ότι τους έχετε «φορτώσει» περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν.
Παρόλο που τόσο το μπαλέτο, όσο και τα μαθήματα πιάνου μπορούν να προσφέρουν στο παιδί σας σημαντικά οφέλη, το να «κλείνετε» τα απογεύματά του με κάθε πιθανή δραστηριότητα μπορεί να στερήσει και σε αυτό αλλά και σε όλη την οικογένεια τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο που χρειάζεστε για ξεκούραση και ποιοτικές στιγμές μεταξύ σας. Διαμορφώστε, λοιπόν, έτσι το πρόγραμμα του παιδιού ώστε να περνά περισσότερο χρόνο μαζί σας, παρά μακριά σας.
3. Παραβλέποντας την επιρροή των μέσων
Δίνετε χωρίς δεύτερη σκέψη στο παιδί σας το κινητό ή το tablet κάθε φορά που θέλετε να κάνετε μια δουλειά, να μαγειρέψετε ή να μιλήσετε με μια φίλη; Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προειδοποιεί για τους πιθανούς κινδύνους των μέσων αυτών: «Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση των τεχνολογικών μέσων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αυτοσυγκέντρωσης, δυσκολίες στο σχολείο, διαταραχές ύπνου και διατροφής, καθώς και σε παχυσαρκία. Επιπροσθέτως, το ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα δίνουν εύκολη πρόσβαση σε παράνομες και επικίνδυνες συμπεριφορές.»
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να περιορίζουν τον χρόνο των παιδιών μπροστά σε μία οθόνη σε όχι περισσότερο από δύο ώρες κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να υπάρχουν χώροι στο σπίτι χωρίς τηλεόραση και υπολογιστή, αλλά και να προσφέρονται στα παιδιά μη-ηλεκτρονικές εναλλακτικές ψυχαγωγίας, όπως βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια.
Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να αξιολογούν σωστά και να κατανοούν τον ρόλο των μέσων και το πώς αυτά επηρεάζουν την συναισθηματική τους υγεία.
4. Βλάπτοντας το περιβάλλον
Τα απόβλητα και η μόλυνση επιβαρύνουν το περιβάλλον κάθε λεπτό που περνά. Η ρύπανση που προέρχεται τόσο από τα οχήματα που χρησιμοποιούμε όσο και από τις βιομηχανίες, γεμίζουν τον αέρα με σωματίδια και αέρια, τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και επιβαρύνουν την υγεία και ιδιαίτερα τους πνεύμονες των ανθρώπων. Τα παιδιά και οι έφηβοι που υποφέρουν από άσθμα είναι οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο –και δεν είναι λίγοι.
Το περιβάλλον επιβαρύνεται, λοιπόν, όλο και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης. Σκεφτείτε πόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα π.χ. σε 50 χρόνια, για τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας.
Κάθε γονιός οφείλει να κάνει κάτι για να γίνει η Γη ένα καλύτερο μέρος, τώρα και στο μέλλον. Δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί, σαν οικογένεια, για να προστατεύετε το περιβάλλον.
]]>