Ένα μωρό μόλις 20 μηνών πέθανε από γρίπη τύπου Α, στην Κύπρο, προκαλώντας ανησυχία σε γονείς. Το μωρό πέθανε αιφνιδίως από σηπτική καταπληξία τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου στο Μακάριο Νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το 20 μηνών βρέφος είχε μεταφερθεί το βράδυ της Κυριακής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού σε άσχημη κατάσταση με συμπτώματα διάρροιας, πυρετού και ανορεξίας. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του κρίθηκε αναγκαία η εσπευσμένη μεταφορά του στο Μακάριο Νοσοκομείο όπου και μεταφέρθηκε λίγον πριν από τα μεσάνυχτα. Δυστυχώς, και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, στις 4 και 15 τα ξημερώματα, το αγγελούδι άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του. Η νεκροψία νεκροτομή που ολοκληρώθηκε κατέδειξε σύμφωνα με τον ιατροδικαστή εκ μέρους της οικογένειας κ. Ματσάκη ότι ο θάνατος του άτυχου βρέφους προήλθε από πνευμονία-σηψαιμία από την γρίπη Α.
Να σημειωθεί ότι το βρέφος δεν ήταν εμβολιασμένο με το εμβόλιο της γρίπης.
Τι πρέπει να προσέχουν οι παιδίατροι στο τεστ για την γρίπη τύπου Α
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Ματσάκης η πνευμονία μαζί με σηψαιμία αποτελούν επιπλοκές της γρίπης Α καιανέφερε ότι εφόσον οι παιδίατροι στο πρώτο τεστ για γρίπη Α που θα υποβάλουν τα παιδιά διαπιστώσουν ότι είναι αρνητικό στη γρίπη δεν πρέπει να επαναπαυτούν, αλλά να δουν την κλινική εικόνα του παιδιού. Εφόσον, διαφανεί ότι υπάρχουν συμπτώματα γρίπης Α τότε πρέπει τα παιδιά να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο.
Γρίπη Η1Ν1 (τύπου Α): Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να προσέξουμε
Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης Η1Ν1 (τύπου Α);
Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον δηλαδή επιφάνειες, πόμωλα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α, όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό γρίπης. Ο ίος μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.
Ανιχνεύεται ο ιός της γρίπης H1N1;
Ο ιός της γρίπης ανιχνεύεται άμεσα και αξιόπιστα με μεθόδους ταχείας δοκιμασίας και μοριακής βιολογίας (PCR πραγματικού χρόνου) σε ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα. Επί αρνητικής ταχείας δοκιμασίας και έντονης κλινικής υποψίας πρέπει να αποστέλλεται επίχρισμα ρινικό ή φαρυγγικό για ανίχνευση του ιού με PCR. Το επίχρισμα συλλέγεται με ειδικό στυλεό και σωληνάριο και η απάντηση δίνεται άμεσα σε 1 ημέρα.
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από τη γρίπη Η1Ν1;
Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες ονομάζονται «ομάδες υψηλού κινδύνου», γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αλλά και επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία.
Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :
- Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,
- Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης,
- Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα), με νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη.
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;
Αν νοσήσουμε από τη νέα γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα 7 ημερών.
Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;
Όταν αισθανθεί κάποιος έντονη αδιαθεσία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, μυαλγίες ή/και βήχα είναι σκόπιμο να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές. Δεν πρέπει να πάρει από μόνος του κανένα αντιβιοτικό, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς (όπως η γρίπη) ενώ συγχρόνως δεν θα είναι δραστικά αν τα χρειαστούμε για τις επιπλοκές τις γρίπης, όπως πχ η πνευμονία.
Τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 περιλαμβάνουν:
αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού
πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις
καταρροή
πονοκέφαλος
ρίγη
αίσθημα κόπωσης
διάρροια και εμετοί