«Το πρόσωπο αυτού του παιδιού αποτελεί το νέο αντικείμενο μίσους των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το πρότυπο για χιλιάδες νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο».
Πρόσφατα η Γκρέτα έφτασε μέχρι το Νταβός για να μεταφέρει στο γνωστό Φόρουμ το μήνυμά της.
Κάθε Παρασκευή η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν πηγαίνει στο σχολείο, αλλά στέκεται επί ώρες μπροστά στο σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη. Έλληνες κάτοικοι στη σουηδική πρωτεύουσα λένε στο ΑΠΕ ότι βλέπουν κάθε Παρασκευή τη μικρή Γκρέτα έξω από τη Βουλή .Είτε χιονίζει, είτε βρέχει είτε έχει λιακάδα. Η μικροσκοπική κοπέλα με τα κοτσιδάκια φαίνεται πολύ νεότερη από 16 ετών. Κρατά στο χέρι της ένα μεγάλο πλακάτ που γράφει στα σουηδικά: “Skolstrejk för Klimatet”, «Σχολική απεργία για το κλίμα».
Δεν φωνάζει συνθήματα, δεν χορεύει, δεν τραγουδάει. Κρατά μόνο το πλακάτ ως ασπίδα. Οι δημοσιογράφοι του Spiegel την βρήκαν εκεί ,η Γκρέτα τους μίλησε εκεί, στο χιόνι, παρά το τσουχτερό κρύο.
«Γκρέτα, είσαι μόλις 16 χρονών – και ξαφνικά έχεις γίνει ηρωίδα ενός νέου διεθνούς κινήματος νέων. Δεκάδες χιλιάδες νέοι στην Αυστραλία, τη Γερμανία ή το Βέλγιο κάνουν σχολική απεργία, όπως εσύ, για να αγωνιστούν κατά της κλιματικής αλλαγής. Τι σου λέει αυτό; κάνει αυτό;» ρωτούν οι δημοσιογράφοι την 16χρονη Σουηδέζα .
Αφοπλιστική η απάντηση της: «Είναι πολύ εξαντλητικό. Δεν είμαι συνηθισμένη να είμαι το κέντρο της προσοχής. Συνήθως είμαι η ήσυχη κοπέλα που κάθεται στα πίσω θρανία. Αλλά από τη μια μέρα στην άλλη, πολλοί άνθρωποι τώρα θέλουν να μιλήσουν μαζί μου. Αυτό με συγκινεί μερικές φορές. Κάθε άρθρο και κάθε τηλεοπτική συνέντευξη αυξάνει την προσοχή του κόσμου για την κλιματική κρίση. Και αυτό το θέμα χρειάζεται πολύ περισσότερη προσοχή. Πρόκειται για υπόθεση ζωής ή θανάτου».
«Είσαι περήφανη για την επιτυχία σου;», την ρωτούν.
«Δεν έχω ακόμη επιτύχει τίποτα. Ακόμη και αν υπάρχουν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο τώρα, αυτό είναι μόνο μια αρχή. Στην πραγματικότητα, οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται. Εδώ στη Σουηδία διαπραγματεύονται εδώ και μήνες για μια νέα κυβέρνηση. Αλλά η κλιματική αλλαγή δεν έπαιξε σχεδόν κανένα ρόλο… Οι περισσότεροι ενήλικες δεν γνωρίζουν πόσο σοβαρή είναι η κλιματική κρίση. Γνωρίζουν ότι κάτι αλλάζει, αλλά δεν είναι βέβαιοι ποιες θα είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι ενήλικες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι διακινδυνεύουν το μέλλον των παιδιών τους και των επόμενων γενεών, αν συνεχίσουν έτσι. Όσο δεν ασκούμε δημόσια πίεση, οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να αγνοούν το θέμα».
Οι δημοσιογράφοι του ρωτούν την Γκρέτα αν είναι σωστό δεκάδες χιλιάδες παιδιά να κάνουν απεργία στο σχολείο αντί να κάνουν μάθημα. Και γιατί δεν το κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους;
«Είναι ένα καλό σημάδι-λέει η Γκρέτα – ότι οι νέοι κατηγορούν τις παλαιότερες γενιές και λένε: δεν το δεχόμαστε πλέον. Πρέπει να σταματήσετε να καταστρέφετε το μέλλον μας. Ξέρετε: Δεν μπορώ να ψηφίσω στα 16 μου, άρα πρέπει να διαμαρτυρηθώ, γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση στην ανθρώπινη ιστορία».
Τι λέει σε όσους έχουν άλλη άποψη για το κλίμα;
«Μπορείς να αποδεχτείς ότι άλλοι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις για το κλίμα;» ρωτούν την Γκρέτα
«Τους ακούω αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά η κλιματική αλλαγή είναι άσπρο -μαύρο: Ή ο ανθρώπινος πολιτισμός μας θα συνεχίσει να υπάρχει ή όχι. Δεν υπάρχει γκρι όταν πρόκειται για την επιβίωσή μας. Πρέπει να σταματήσουμε την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου. Και όλοι πρέπει να αλλάξουμε γι ‘αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω πότε οι άνθρωποι λένε ότι η αλλαγή του κλίματος είναι μια υπαρξιακή απειλή – και στη συνέχεια απλά συνεχίζουν όλες τις κακές τους συνήθειες ,που συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή».
«Μήπως χρειάζεται μια οικολογική δικτατορία για να πειστούν;», τη ρωτούν. «Ουδεμία συζήτηση».
«Η δημοκρατία είναι ό,τι καλύτερο έχουμε. Δεν μπορούμε να την θυσιάσουμε. Και γι ‘αυτό πρέπει να δράσουμε τώρα: μέσα στο δημοκρατικό μας σύστημα.
Φυσικά δεν λείπουν και εκείνοι που είναι αντίθετοι στο κίνημα της Γκρέτα. Την προσβάλλουν στο Διαδίκτυο ως «διανοητικά διαταραγμένο» ή «στριμμένη».
«Ναι, διάβασα και τέτοιες θέσεις για να γνωρίσω τα επιχειρήματα αυτών των ανθρώπων. Οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα επιχείρημα. Μου επιτίθενται λόγω της εμφάνισής μου ή των απόψεών μου. Αλλά είναι ένα καλό σημάδι που γράφουν για μένα και με μισούν. Επειδή αυτό δείχνει ότι με θεωρούν απειλή. Λυπάμαι για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν καταλαβαίνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή μας. Φυσικά, ακούγεται τρελό ότι δεκάδες χιλιάδες μαθητές ξεκινούν σχολική απεργία για το κλίμα. Στον δημόσιο λόγο , πρέπει να υπάρχει και η κριτική. Γι’ αυτό δεν παραπονιέμαι γι’ αυτό. Ακόμη και αν εξακολουθώ να είμαι παιδί και είναι λάθος να επιτίθενται σε ένα παιδί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ