Μωρό

Εντυπωσιακή επέμβαση σε μωρό πριν ακόμη γεννηθεί – Δείτε φωτογραφίες

Η Bethan Simpson, 26 ετών από το Essex ενημερώθηκε ότι η κόρη που κυοφορούσε είχε δισχιδή ράχη (Η δισχιδής ράχη χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ενδομήτρια ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, του νωτιαίου μυελού και των μηνίγγων) μετά το υπερηχογράφημα που έγινε στην 20η εβδομάδα κύησης και βρέθηκε μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο να διακόψει την εγκυμοσύνη.

Η ίδια τελικά επέλεξε μια πρωτοποριακή ενδομήτρια επέμβαση εμβρυϊκής επανόρθωσης που μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί σε ελάχιστες γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία.

Συνήθως, η δισχιδής ράχη αποκαθίσταται μετά τη γέννηση. Ωστόσο οι έρευνες έχουν δείξει ότι η πιο έγκαιρη αποκατάστασή της μπορεί να εμποδίσει την απώλεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού, οδηγώντας έτσι σε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη γενική υγεία και την κινητικότητα του παιδιού.

Η δυο εβδομάδων Elouise «δεν δείχνει σημάδια» δισχιδούς ράχης σύμφωνα με τη μαμά της. Το «πολύ πεινασμένο» μωρό είναι πίσω στο σπίτι του και στην αγκαλιά της μαμάς του σύμφωνα με την Daily Mail.

H κ. Simpson υποβλήθηκε σε μια τετράωρη επέμβαση κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε μία τομή στη μήτρα σε συγκεκριμένη περιοχή, ώστε οι γιατροί να προσεγγίσουν τη σπονδυλική στήλη του εμβρύου και να «ράψουν» το κενό της δισχιδούς ράχης. Παρότι εκείνη και ο άνδρας Kieron είχαν συμβουλευτεί να σταματήσουν την κύηση μετά την διάγνωση της δισχιδούς ράχης, είπαν ότι η επιλογή της ενδομήτριας επέμβασης ήταν γι’ αυτούς η μόνη επιλογή. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο  University College Hospital  του Λονδίνου, στέφθηκε με επιτυχία και η μικρή Elouise γεννήθηκε την 1η Απριλίου.

«Γεννήθηκε κυριολεκτικά κλωτσώντας και φωνάζοντας και κατουρώντας παντού – οπότε δεν υπήρχε αμφιβολία για την καλή της κατάσταση» δήλωσε η κ. Simpson στο BBC.

Η οικογένεια είχε ενημερωθεί να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο, αλλά το απίθανο κορίτσι τους κατάφερε να γυρίσει σπίτι μια εβδομάδα μετά τη γέννησή του.

«Οι κοιλίες της καρδιάς της είναι ελαφρώς διογκωμένες κάτι που είχε παρατηρηθεί εξαρχής, αλλά τα νεφρά της, η ουροδόχος κύστη και οι γοφοί της είναι όλα φυσιολογικά και έχει φυσιολογική αίσθηση μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών της» εξήγησε η μητέρα της μικρής Elouise.

«Αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να προσφέρει αυτή η επέμβαση. Μπορεί να μην είναι ενδεδειγμένη για τον καθένα αλλά εμείς σταθήκαμε πολύ τυχεροί» είπαν οι γονείς της μικρής.

Η νεογέννητη Elouise «παίρνει αντιβιοτικα προληπτικά αλλά η πορεία της είναι τόσο καλή που ο γιατρός ελπίζει ότι θα υπάρχει ελάχιστη επίδραση της δισχιδούς ράχης» σύμφωνα με την κ. Simpson. «Ελπίζουμε ότι θα μάθει να περπατάει και να μιλάει όπως ένα φυσιολογικό μωρό» πρόσθεσε.

Η κ. Simpson είναι η τέταρτη γυναίκα που υποβληθηκε σ’ αυτή την επέμβαση στη Μεγάλη Βρετανία – η επέμβαση διεξάγεται κυρίως στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ.

Η δισχιδής ράχη κατά κυριολεξία σημαίνει ράχη με σχισμή εμφανίζεται με διάφορες μορφές και βαθμούς σοβαρότητας, και χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, του νωτιαίου μυελού και/ή των μηνίγγων, δηλαδή των προστατευτικών καλυμμάτων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Η συχνότητά της υπολογίζεται σε τέσσερα νεογέννητα ανά 10,000 γεννήσεις.

Η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη, αλλά η λήψη φυλλικού οξέος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, θεωρείται ότι προφυλάσσει από την δισχιδή ράχη. Τα παιδιά που γεννιούνται με την πάθηση κινδυνεύουν από παράλυση, υποφέρουν από διαταραχές της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, ενώ μπορεί να επηρεαστεί και η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Υπολογίζεται ότι περίπου 80% των γυναικών επιλέγουν την διακοπή της κύησης μετά από τη διάγνωση της δισχιδούς ράχης, παρότι η κατάσταση έχει διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Κατά την ευαίσθητη ενδομήτριο επέμβαση γίνεται τομή στη μήτρα και «κλείνει» η σχισμή στην ράχη του εμβρύου ενώ αυτό βρίσκεται στη μήτρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο