Θέματα υγείας

Έρευνα: Το Μελάνωμα απειλεί και τα σημεία του σώματος που δεν «βλέπει» ο ήλιος

Το μελάνωμα είναι ο πιο επιθετικός από τους καρκίνους του δέρματος. Ενώ αντιστοιχεί περίπου στο 7% των περιστατικών δερματικού καρκίνου, ευθύνεται για το 75% των θανάτων λόγω της νόσου.

Σε άρθρο τους στο CMAJ δυο κορυφαίοι δερματολόγοι εφιστούν την προσοχή σε όσα αγνοούμε για τον πιο απειλητικό καρκίνο του δέρματος.

«Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και όχι μόνο σε περιοχές του σώματος με μεγάλη έκθεση στον ήλιο» τονίζει στο πρακτορείο Reuters η Δρ. Kuci Pon αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Επισημαίνει δε ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες στην πλάτη και στις γυναίκες στο πόδι.

Πάνω από το 90% των μελανωμάτων προκαλούνται από την υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά για ορισμένους τύπους μελανώματος σε περιφερειακά σημεία του σώματος όπως οι παλάμες και οι πατούσες ή οι βλεννογόνοι, η έκθεση στον ήλιο δεν είναι η κυρίαρχη αιτία, επισημαίνουν οι ερευνητές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εξέλιξη του καρκίνου προσομοιάζει στην αλληλουχία των συμβάντων που οδηγούν σε μη δερματικούς καρκίνους

Πέρα από την έκθεση στον ήλιο στους παράγοντες κινδύνου ανήκουν η προχωρημένη ηλικία, ο μεγάλος αριθμός σπίλων, η ύπαρξη σπίλων με άτυπα χαρακτηριστικά, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε ένα στα δέκα περιστατικά μελανώματος η δερματική βλάβη μπορεί να μην έχει χαρακτηριστικό χρώμα και να είναι δύσκολο να διαγνωστεί.

«Αυτά τα μελανώματα χωρίς μεταβολή του χρώματος μπορεί να έχουν απόχρωση ροζ, κοκκινωπή, μοβ ή να είναι στο χρώμα του δέρματος ή χωρίς χρώμα» επισημαίνει ο δερματολόγος Δρ. Ronald Moy, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρίας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος αυτά τα άτυπα μελανώματα μπορεί να προσομοιάζουν σε άλλους τύπους δερματικού καρκίνου ή να εκληφθούν λανθασμένα ως καλοήθεις όγκοι, ουλές ή κύστες, γεγονός που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο μια και για το μελάνωμα η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια.

Οι ειδικοί επισημαίνουν την μεγάλη σημασία της εξέτασης ABCDE(Asymmetry: Ασυμμετρία, Border: Ανώμαλο περίγραμμα, Colour: Χρώμα – πρόσφατη αλλαγή χρώματος ή ποικιλοχρωμία, Diameter: Διάμετρος μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά, Elevation: Υπέγερση ή ψηλαφητό οζίδιο).

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση είναι το κλειδί για την έγκαιρη αντιμετώπιση του μελανώματος. Συμπληρώνουν βέβαια την ορθολογική έκθεση στον ήλιο και την σωστή χρήση αντιηλιακού.

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι ο κύριος τρόπος θεραπείας του μελανώματος. Σήμερα πραγματοποιούνται καινοτόμες έρευνες στο πεδίο των γονιδίων που εμπλέκονται στο μελάνωμα με σκοπό όπως εξηγούν οι ειδικοί, τη δημιουργία στοχευμένων θεραπειών και ανοσοθεραπειών για την αντιμετώπιση του προχωρημένου μελανώματος και τη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο