Μπορεί ο αχινός να θεωρείται εξαιρετικός μεζές, το πάτημα του αχινού όμως είναι…ζόρικη υπόθεση. Όχι μόνο για τον οξύ πόνο που προκαλεί, αλλά και επειδή είναι πολύ δύσκολο να αφαιρέσουμε τα αγκάθια από το πόδι του άτυχου λουόμενου. Και πόσο μάλλον, αν αυτός ο άτυχος είναι το ίδιο μας το παιδί.
Τα παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με τους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα και είναι πιο αφηρημένα όταν κολυμπούν ή παίζουν στα ρηχά. Δεν είναι διόλου απίθανο, λοιπόν, κάποια στιγμή να πατήσουν αχινό. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και να ανακουφίσουμε το παιδί όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούμε.
Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουμε για τους αχινούς είναι ότι έχουν δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: τα μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, γνωστά με την ονομασία pedicellaria. Τα πρώτα δημιουργούν πληγές στο δέρμα, ενώ τα πιο μικρά τα οποία βρίσκονται στα μεγάλα αγκάθια απελευθερώνουν δηλητήριο. Δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις, γι’ αυτό και δεν πονάνε το ίδιο. Τα καλά νέα είναι ότι, μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα δεν έχουν εντοπιστεί τέτοιου είδους αχινοί. Επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί πατήσει αχινό
Βήμα 1ο
Καταρχάς, διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Κανείς δεν έπαθε ποτέ κάτι από το τσίμπημα αχινού. Ίσα ίσα είναι από τα λιγότερο επίπονα θαλάσσια τσιμπήματα, όπως αυτό της τσούχτρας ή της δράκαινας. Μόλις καταλάβετε ότι το παιδί πάτησε αχινό, πρέπει να πάτε δίπλα του για να το βοηθήσετε να βγει προσεκτικά στην παραλία χωρίς να πατήσει το πληγωμένο πόδι. Τα σπασμένα αγκάθια που έχουν χωθεί στην σάρκα της πατούσας, μπορεί με το περπάτημα να μπουν ακόμη πιο μέσα ή να σπάσουν και έτσι να προκαλέσουν ακόμη πιο έντονο πόνο και να σας δυσκολέψουν στην αφαίρεση.
Βήμα 2ο
Αν βρίσκεστε σε οργανωμένη παραλία ζητήστε από το beach bar ή την καντίνα να σας δώσει λίγο λάδι για να αλείψετε με αυτό την πληγή. Έτσι θα μαλακώσει το δέρμα και τα αγκάθια θα βγουν πιο εύκολα. Αν δεν έχετε λάδι στην διάθεσή σας, χρησιμοποιείστε baby oil, ενώ αν βρίσκεστε σε μη οργανωμένη παραλία, καλό θα ήταν να επιστρέψετε αμέσως στο σπίτι για να περιποιηθείτε τον τραυματισμό του παιδιού.
Βήμα 3ο
Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, γεμίστε μια λεκάνη με πολύ ζεστό νερό. Ζητήστε από το παιδί να βυθίσει την πληγείσα περιοχή για μισή ώρα, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος. Στην συνέχεια, αλείψτε το πόδι του με ελαιόλαδο για να μαλακώσει το δέρμα.
Η αφαίρεση των αγκαθιών είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί πρέπει να τα βγάλετε ένα- ένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό τσιμπιδάκι για τα φρύδια ή μια καρφίτσα. Σημασία έχει να τα αποστειρώσετε σωστά πριν να τα χρησιμοποιήσετε. Κρατήστε το πόδι του ποδιού και πιέστε την σάρκα, δεξιά και αριστερά από το αγκάθι μέχρι αυτό να βγει στην επιφάνεια του δέρματος. Μετά, τραβήξτε το.Επαναλάβετε την διαδικασία, ώσπου να «καθαρίσει» η περιοχή από τα αγκάθια.
Όταν επιτέλους τελειώσετε, πρέπει να απολυμάνετε την περιοχή για να αποφύγετε την μόλυνση. Τρίψτε την πληγή με σαπούνι και νερό και ολοκληρώστε με καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.
Βήμα 4ο
Δεν πρέπει με τίποτα να κλείσετε την πληγή με τραυμαπλάστ, γιατί το δέρμα δεν θα μπορεί να «αναπνεύσει» και να θεραπευτεί. Όσα αγκάθια δεν μπορέσατε να αφαιρέσετε θα αποβληθούν μέσα σε 3 εβδομάδες ή θα απορροφηθούν από τον οργανισμό.
Αν το παιδί συνεχίσει να πονάει ή εμφανιστούν στο δέρμα του συμπτώματα λοίμωξης όπως πύον, ερυθρότητα ή αυξημένη θερμότητα στην πληγή, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας για να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.
Μέχρι να περάσει ο πόνος, το παιδί δεν πρέπει να πατάει με το τραυματισμένο πόδι. Οι συνεχείς επαλείψεις με ελαιόλαδο ή τα επιθέματα με ξίδι επιπλέον θα προσφέρουν ανακούφιση.