ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Διαλέξτε το σωστό παιδικό κάθισμα. Υπάρχουν 2 κατηγορίες καθισμάτων:
- Τα καθίσματα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι κατάλληλα για μωρά έως 9 μηνών ή βάρους δέκα κιλών και αντικαθιστούν συνήθως το πορτ-μπεμπέ ή το ριλάξ. Τοποθετούνται πάντα με φορά αντίθετη προς την πορεία κίνησης και στερεώνονται στο πίσω κάθισμα με τη βοήθεια της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων.
Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται καθίσματα για παιδιά ηλικίας από 9 μηνών έως 4 ετών, δηλαδή μέχρι το παιδί να αποκτήσει βάρος περίπου 18 κιλών. Τα καθίσματα τοποθετούνται στο πίσω κάθισμα με κατεύθυνση προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου και ασφαλίζονται με ζώνες τριών σημείων. - Τα καθίσματα που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είναι κατάλληλα για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, δηλαδή βάρους έως 36 κιλών και ύψους έως 150 εκατοστών. Χρησιμοποιούνται για να ανασηκώσουν το παιδί και να επιτρέπουν τη σωστή εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας. Υπάρχουν ανυψωτικά καθίσματα με πλάτη για παιδιά έως 25 κιλά και απλά ανυψωτικά μαξιλάρια για παιδιά έως 36 κιλά.
Για ένα ασφαλές ταξίδι:
- Μη βάζετε ποτέ το παιδικό καθισματάκι στη θέση του συνοδηγού.
- Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δέσει σωστά το κάθισμα με τη ζώνη του αυτοκινήτου και το παιδί με το κάθισμα.
- Τοποθετήστε το παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για να προσφέρετε στο παιδί διπλή ασφάλεια, εκείνη του παιδικού καθίσματος και εκείνη της πίσω θέσης.
Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μειώνουν κατά 71% τον κίνδυνο θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, κατά 67% την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο από σοβαρό τραυματισμό και κατά 50% τον κίνδυνο πρόκλησης μικροτραυματισμών.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΖΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Κάντε μία στάση για 20 με 30 λεπτά. Αφήστε το παιδί να πάρει καθαρό αέρα να περπατήσει και να ξεχαστεί.
ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ
Επιλέξτε τα ρούχα του παιδιού με γνώμονα την άνεση του. Σκεφτείτε ότι δεν θα πρέπει να κρυώνει, αλλά ούτε να ζεσταίνεται και να ιδρώνει.
Πάρτε μαζί σας και μία δεύτερη αλλαξιά ρούχα για την περίπτωση που λερωθεί ή βραχεί.
Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο, δεν υπάρχουν περιορισμοί στα ρούχα ή τα παπούτσια.
Το μόνο που σίγουρα πρέπει να έχετε μαζί σας είναι μία ζακέτα ή ένα λεπτό μπουφάν, αφού τα παιδιά κρυώνουν εύκολα σε χώρους που κλιματίζονται.
Στο πλοίο, δώστε προσοχή στα παπούτσια και προτιμήστε αθλητικά ή άλλα που να έχουν αντιολισθητική σόλα.
Επίσης, είναι καλύτερα να αποφύγετε τις μπλούζες με κουκούλα ή με κορδόνια που κρέμονται και υπάρχει περίπτωση να σκαλώσουν.
Τέλος, μην ξεχάσετε το καπέλο του.
Η ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Καλό είναι να έχετε μαζί σας:
- Νερό
- Γάλα
- Μικρά σάντουιτς με κασέρι
- Παιδικά μπισκότα (όχι με σοκολάτα)
- Ελαφρύ φαγητό σε τάπερ ή έτοιμο φαγητό σε βαζάκια
- Ειδικές σακούλες για τον εμετό
- Ένα θερμόμετρο
- Ένα αντιπυρετικό
- Ένα αντιισταμινικό
- Μία ελαφριά κουβερτούλα
- Δύο-τρεις μικρές πετσέτες
- Τα αγαπημένα του παιχνίδια
- Το γάλα και οι κρέμες του
- Οι πάνες του
- Το παιδικό αφρόλουτρο
- Η κρέμα για μετά το μπάνιο
- Το παιδικό αντιηλιακό
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
-
- Λάθος: Στην Αθήνα το 80% των βρεφών ως 6 μηνών μεταφέρονται στην αγκαλιά κάποιου ενήλικα ή στο πορτ-μπεμπέ κυρίως γιατί οι γονείς έχουν την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά τους μεταφέρονται καλύτερα.
- Λάθος: Στην Αθήνα το 41,3% των παιδιών από 7 μηνών έως 1 έτους κάθεται στα γόνατα κάποιου ενήλικα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.
- Στα παιδιά από 7 έως 12 μηνών το 38% περίπου πηγαινοέρχεται στο πίσω κάθισμα ενώ το 41% των παιδιών από 1 έως 2 χρόνων κάθεται σε μόνιμη βάση.
- Παιδιά ηλικίας 1-2 ετών ταξιδεύουν σε ποσοστό 37% στο πίσω κάθισμα με κάποιο άλλο άτομο που στο 15% των περιπτώσεων είναι το μεγαλύτερο αδερφάκι τους ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών ηλικίας 3-4 χρόνων είναι 56%
- Το 7% των παιδιών ηλικίας 1-4 ετών μεταφέρεται στο πίσω κάθισμα χωρίς ζώνη ασφαλείας και χωρίς κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία συνοδό δίπλα τους.
- Στα παιδιά ηλικίας 2-4 ετών μόνο το 11% κάθονται στο ειδικό καθισματάκι ενώ ένα 8% το χρησιμοποιεί περιστασιακά καθώς τα παιδιά αρνούνται να καθίσουν σε αυτό.
- Οι γονείς αγνοούσαν σε ποσοστό 97% τις προδιαγραφές για τη χρήση του παιδικού καθίσματος.
- Στην περιοχή της Αττικής μόνο το 0,6% των γονέων αγοράζει το βρεφικό κάθισμα τελευταίων προδιαγραφών που τοποθετείται με φορά προς τα πίσω και προσφέρει ασφάλεια στο βρέφος.
- Παιδικό κάθισμα αγοράζει το 60% των γονέων που έχουν αυτοκίνητο και ζουν στην Αθήνα και το 36% εκείνων που ζουν στην επαρχία.
- Στην επαρχία μεταφέρεται σε καθισματάκι μόνο το 4% των βρεφών ως 6 μηνών και μόλις το 5% των παιδιών ηλικίας 3-4 χρόνων.
- Το κάθισμα ασφαλείας χρησιμοποιείται κατά κανόνα όχι περισσότερο από ένα με ενάμιση χρόνο.
- Το 2,7% των παιδιών στην Αττική και το 5-8% των παιδιών στην επαρχία μεταφέρεται στην αγκαλιά του συνοδηγού.
- Από έρευνα του ΚΕΠΠΑ σε γονείς 292 παιδιών που επισκέφθηκαν το Μάρτιο του 1996 τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία (Νοσοκομείο Παίδων Αγλαία Κυριακού, Γ.Π.Ν. Βόλου και Γ.Π.Ν. Κέρκυρας) διαπιστώθηκε ότι μόνο το 29% των Ελλήνων οδηγών χρησιμοποιεί τα ειδικά καθίσματα στο αυτοκίνητο για τη μεταφορά των παιδιών ηλικίας 0-12 ετών, δηλαδή ούτε 1:3 οικογένειες.
- Παράλληλα, προκύπτει ότι 1:10 παιδιά κάθεται συνήθως στο κάθισμα του συνοδηγού με 4/πλάσια πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος και 1:4 παιδιά δεν έχει ειδική θέση στο αυτοκίνητο. Εξάλλου, παρότι είναι γνωστό ότι η μεταφορά του παιδιού στο αυτοκίνητο χωρίς χρήση ειδικού καθίσματος 7/πλασιάζει την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, η πλειοψηφία των Ελληνόπουλων μεταφέρεται στην αγκαλιά κάποιου ενήλικα, κυκλοφορεί ελεύθερα στο πίσω κάθισμα ή κάνει παρέα στον οδηγό από τη θέση του συνοδηγού.
- Από τα ελληνικά στοιχεία φαίνεται ότι στο 4.4% των περιπτώσεων η λύση της ασφαλούς μεταφοράς δεν είναι εύκολη γιατί είτε δεν υπάρχει αυτοκίνητο στην οικογένεια είτε το όχημα είναι ακατάλληλο να φιλοξενήσει το παιδί ως επιβάτη. Στο 6% των περιπτώσεων οι γονείς δηλώνουν οικονομικές δυσκολίες, στο 9% άγνοια ή αδιαφορία και στο 5% αμέλεια ενώ ένα 33% του πληθυσμού ισχυρίζεται ότι το κάθισμα είναι περιττό αφού το παιδί το κρατά «με ασφάλεια η μαμά στην αγκαλιά» ή δεν είναι απαραίτητο «γιατί το παιδί δε μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις με το αυτοκίνητο».
- Σε σχετική έρευνα του ΚΕΠΠΑ σε συνεργασία με την Τροχαία φάνηκε ότι το 91% των παιδιών ηλικίας 0-11 ετών μετακινείται χωρίς παιδικό κάθισμα. Από αυτά τα παιδιά το 3,5% ήταν επιβάτες μπροστινού καθίσματος.
- όχι αιχμηρά αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ εφόσον μεταφέρουμε επιβάτες και ιδιαίτερα παιδιά
- δέσιμο των αντικειμένων μέσα στο πορτ-μπαγκάζ με στηρίγματα που βιδώνονται στην εσωτερική λαμαρίνα
- ερώτηση προς την αντιπροσωπεία για το πόσο αντέχει το ενδιάμεσο χώρισμα πορτ-μπαγκάζ/εσωτερικός χώρος και για το αν έχει προβλεφθεί
- ενίσχυση (και πώς) που μπορεί να εφαρμόσει η αντιπροσωπεία.
- Τοποθετήστε συστήματα συναγερμού και κλειδαριών ασφαλείας του τιμονιού.
- Φυλάξτε το αυτοκίνητό σας, εάν είναι δυνατόν, σε γκαράζ του σπιτιού ή σε οργανωμένα και υπεύθυνα γκαράζ, τα οποία καταβάλλουν αποζημίωση σε περίπτωση κλοπής κ.λ.π.
- Καλύψτε το με κουκούλα.
- Επιλέξτε εξουσιοδοτημένο ή γνωστό σας συνεργείο για επισκευή.
- Τοποθετήστε ξεχωριστά κλειδιά για την τάπα βενζίνης.
- Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά και έγγραφα μέσα στο αυτοκίνητο.
- Όταν κατεβαίνετε, έστω και για λίγο από το αυτοκίνητό σας, να σβήνετε την μηχανή, να βγάζετε το κλειδί και να κλειδώνετε.
- Μην έχετε μαζί με τα κλειδιά του αυτοκινήτου και τα κλειδιά του σπιτιού σας. Αν σας κλέψουν το αυτοκίνητο, να μην σας κλέψουν και το σπίτι.
- Όταν αγοράζετε αυτοκίνητο από ιδιώτες, ελέγξτε την άδεια κυκλοφορίας αν είναι γνήσια και με μηχανικό, αν ο αριθμός πλαισίου είναι αυτός που αναγράφεται στην άδεια. Αν αγοράζετε μεταχειρισμένο ρωτήστε τον προηγούμενο κάτοχο σε ποια κατάσταση το πούλησε στο συνεργείο ή στον έμπορο. Είναι πολύ πιθανό να σας πουλήσουν κλεμμένο αυτοκίνητο.
- Μην αφήνετε την τσάντα σας ή τον χαρτοφύλακά σας στην θέση του συνοδηγού ή στα πίσω καθίσματα. Από το ανοικτό παράθυρο, στο φανάρι που είσθε σταματημένοι, μπορεί να σας την πάρουν.
- Μην βιάζεστε να κατεβείτε για να δείτε το σπασμένο λάστιχο που σας λεει από το παράθυρο άγνωστος μοτοσικλετιστής. Όταν κατεβείτε θα σας αρπάξει την τσάντα ή θα σας κλέψει το αυτοκίνητο.
- Μην αφήνετε μέσα τσάντες, φακέλους, ρούχα κ.λ.π. Θα σας σπάσουν το τζάμι και θα τα κλέψουν.
- Πάρετε μαζί σας το κασετόφωνο ή την πρόσοψή του. Αν είναι αξίας θα σας το πάρουν και θα σας κάνουν και ζημιά στο αυτοκίνητο.
- Ειδοποιήστε αμέσως την αστυνομία και καταγγείλετε την κλοπή δίνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας, τον αριθμό πλαισίου και κινητήρα και περιγράφοντας τα πράγματα που έχει μέσα.
- Όταν σας ειδοποιήσουν ότι βρέθηκε, ενημερώστε αμέσως την αστυνομία και μην το αγγίζετε. Πρέπει να ερευνηθεί από την Σήμανση. Ενημερώστε αμέσως την αστυνομία αν σας ζητούν χρήματα για την επιστροφή του αυτοκινήτου. Δεν δίνουμε ποτέ χρήματα. Συζητείστε ψύχραιμα με τους κλέφτες, σύμφωνα με τις οδηγίες της αστυνομίας, και αν πειστείτε πράγματι ότι έχουν το αυτοκίνητο, διότι σας περιγράφουν κάποιο πράγμα που μόνο εσείς γνωρίζετε ότι υπάρχει, τότε μεθοδεύεται η σύλληψή τους από την Αστυνομία. Ποτέ δεν έχουν πραγματοποιήσει τις απειλές που εκστομίζουν.
- Μη βάζετε αγγελίες γιατί γίνεστε εύκολα θύματα απατεώνων οι οποίοι δεν έχουν το αυτοκίνητό σας.
ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ | ΤΗΛΕΦΩΝΟ |
EUROPE ASSISTANCE | 3803841, 3423787 |
EXPREES SERVICE | 154 |
HELLAS SERVICE | 1057 |
INTERAMERICAN | 168 |
MONDIAL ASSISTANCE | 9910025 |
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ | 3299999 |
ΕΛΠΑ | 104 |