Ως γνωστόν, ο βυθός του Ινδικού Ωκεανού είναι γεμάτος με θερμοπίδακες. Αυτοί οι πίδακες που το ζεστό νερό τους θερμαίνεται από το μάγμα της γης, εκρήγνυνται με ένα μελανό χρώμα που δύσκολα κάποιος θα αποκαλούσε «σπίτι».
Εκτός βέβαια από το Chrysomallon squamiferum ή αλλιώς φολιδωτό γαστρόποδο! Αυτά τα σαλιγκάρια θεωρούν πως αυτοί οι πίδακες είναι αρκετά αναπαυτικοί και ευχάριστοι και έχουν προσαρμοστεί ώστε να επιβιώνουν στο αφιλόξενο αυτό περιβάλλον.
Δεν έχει απλά κέλυφος όπως τα σαλιγκάρια που γνωρίζουμε. Αυτό το είδος έχει καλύψει το κέλυφός του με σίδηρο (!), ενώ αυτά τα μικροσκοπικά, ανατριχιαστικά ποδαράκια που βλέπετε στο κάτω μέρος του είναι σκληρά λέπια από σουλφίδια σιδήρου. Στην κυριολεξία λοιπόν, φοράει πανοπλία και είναι το μόνο ζώο στον πλανήτη που έχει χρησιμοποιήσει τον σίδηρο κατ” αυτόν τον τρόπο!
Στο κέλυφός τους μπορεί κανείς να βρει ίχνη σιδηροπυρίτη και greigite (μεταλλικά στοιχεία σιδήρου), το οποίο έχει μαγνητικές ιδιότητες. Για να καταλάβετε πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η πανοπλία τους, ο αμερικανικός στρατός τα μελετάει για να εμπνευστεί τις στολές επόμενης γενιάς των στρατιωτών του!
Είναι ένα μικροσκοπικό τανκ και αυτό το ροζ που βλέπετε είναι το πρόσωπό του!
Ανακαλύφθηκε το 2001 σε βάθος πάνω από 2 χιλιόμετρα στον Ινδικό Ωκεανό και υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αυτού του παράξενου σαλιγκαριού. Αυτά που βρίσκονται στην περιοχή Kairei είναι μαύρα, πλούσια σε σίδηρο και λειτουργούν και σαν… μαγνήτες! Στην περιοχή Solitaire δεν έχουν σίδηρο και είναι άσπρα.
Είναι πολύ καλοί ορειβάτες!
Εδώ έχει μπερδευτεί λίγο με τα υπόλοιπα μαγνητάκια!
]]>