Θέματα ψυχολογίας

5 σημάδια πως ο συνομιλητής σας λέει ψέματα!

Όσο καλός ψεύτης κι αν είναι κάποιος, η γλώσσα του σώματος μιλάει πάντα με ειλικρίνεια! Εάν λοιπόν έχετε αμφιβολίες για τον σύντροφο, έναν συνάδελφο ή την φίλη σας, μάθετε να διαβάζετε το πρόσωπό του και εμπιστευτείτε το περισσότερο από τα λόγια του!

Εξάλλου, δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις πότε κάποιος σου λέει ψέματα. Αρκεί να γνωρίζεις τα σημάδια και να είσαι παρατηρητικός. 

Κάνει μεγάλες,αμήχανες παύσεις

Ένα από το πιο εμφανή σημάδια πως κάποιος σου λέει ψέματα, είναι οι μεγάλες και αμήχανες παύσεις. Εάν εντοπίσεις στον συνομιλητή σου αδικαιολόγητα κενά στο λόγο του ενώ προσπαθεί αν σου εξηγήσει γιατί καθυστέρησε να επιστρέψει από τη δουλειά, ίσως κάτι δεν πάει καλά. Διερεύνησε λίγο παραπάνω την εγκυρότητα της δικαιολογίας του και μην πιστεύεις τυφλά όλα όσα σου λέει.

Παρατήρησε τη διάρκεια του συναισθήματός του

Συνήθως, τα αυθεντικά συναισθήματα αποτυπώνονται στο πρόσωπό μας για περίπου 5 δευτερόλεπτα. Εάν παρατηρήσεις πως ο συνομιλητής σου δείχνει πολύ χαρούμενος, ενθουσιασμένος ή λυπημένος για τα νέα σου για περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα, ίσως και να μην είναι ειλικρινές το συναίσθημά του. Υπάρχει πιθανότητα να προσπαθεί πολύ να δείξει κάτι διαφορετικό από αυτό που νιώθει στην πραγματικότητα και τελικά το παρακάνει!

Πρώτα έρχονται τα συναισθήματα…

Το συναίσθημά μας εκδηλώνεται πρώτα στο σώμα ή τις εκφράσεις μας κι έπειτα εκφράζεται με λόγια. Μια πληροφορία που θα σας φανεί χρήσιμη την επόμενη φορά που ένας συνάδελφος θα σας πει πόσο χαρούμενος είναι με την προαγωγή σας! Προσέξετε εάν η χαρά του φανεί πρώτα στα μάτια του, για παράδειγμα, ή εάν πρώτα κάνει τη δήλωση κι έπειτα σηκώσει τα χέρια του να σας αγκαλιάσει. 

Ελέγχετε τη γνησιότητα των συναισθημάτων του

Συνήθως, όταν ένα συναίσθημα μας καταβάλει, συμμετέχει ολόκληρο το πρόσωπο (και το σώμα) στην έκφρασή του. Για παράδειγμα, όταν ενθουσιαστούμε με ένα νέο δεν γελάει μόνο το στόμα μας αλλά και τα μάτια μας. Η γλώσσα του σώματος είναι πολλές φορές πιο δυνατή από τις λέξεις που θα ξεστομίσουμε. Αν έχετε αμφιβολίες για τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας, λοιπόν, ελέγξτε με προσοχή την αυθεντικότητα των όσων λέει. 

Μήπως επαναλαμβάνεται;

Όταν κάποιος προσπαθεί να βάλει σε λέξεις τη σκέψη του και δυσκολεύεται, μάλλον δεν είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό που έχει να σας πει. Είναι πιθανό να πέφτει στην παγίδα των επαναλήψεων κάνοντας τεράστια προσπάθεια να σας πείσει πως αυτό που λέει είναι η αλήθεια. πριν πειστείτε για τα λεγόμενά του, κάντε του κι άλλες ερωτήσεις εστιασμένες σε ασήμαντες λεπτομέρειες και παρατηρήστε τον!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο