Θέματα υγείας

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που δικαιούνται φέτος εμβολιασμό για την γρίπη

Σε αντίθεση με όσα περιμέναμε, το εμβόλιο κατά της γρίπης για τον φετινό χειμώνα δεν θα το κάνουμε όλοι ανεξαιρέτως.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας, το οποίο φέτος εξασφάλισε για την χώρα μας 4,2 εκατομμύρια εμβόλια (σε σχέση με τα 3 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί πέρσι) ανακοίνωσε, ότι προτεραιότητα για εμβολιασμό έχουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι μπορεί κανείς να εμβολιαστεί για την γρίπη μόνο με την σχετική συνταγογράφηση, απαιτείται να ανήκει σε ευπαθή ομάδα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό -τουλάχιστον σε πρώτη φάση και μέχρι να εξασφαλιστεί, ότι θα καλυφθούν σίγουρα όσοι έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη προστασία.

Για να γίνει ακόμα πιο σαφές ποιες είναι ομάδες αυξημένου κινδύνου που δικαιούνται φέτος να εμβολιαστούν δωρεάν κατά της γρίπης, το υπ. Υγείας προχώρησε στην εξής ανακοίνωση:

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down
  3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
  8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  9. Άστεγοι.
  10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.Τι ακριβώς ισχύει για τον εμβολιασμό των παιδιών

Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών. Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ κ.α.).

Διαβάστε επίσης

Γιατί δεν πρέπει να “κόβετε” στην μέση το φτέρνισμα σας ?

Πάτρα: Calisthenics – Yoga Stretching – Pilates – Ακροβατικά Εδάφους – Ατομικό πρόγραμμα γυμναστικής!

Κορονοϊός: Πότε οι υφασμάτινες μάσκες είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις ιατρικές

Aντιγριπικά εμβόλια: Αποκλειστικά με ιατρική συνταγή για τις ευπαθείς ομάδες σε αυτή τη φάση

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο