Με σκοπό να διερευνήσει πώς συμπεριφέρεται το εμβόλιό της ευρεία ηλικιακή γκάμα, η Pfizer ζητά εθελοντές ηλικίας 12 ετών, προκειμένου να υποβληθούν στις δοκιμές του εμβολίου. Η εταιρεία, αφού έλαβε την έγκριση του FDA προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση την περασμένη Δευτέρα, παίρνοντας έτσι ένα σαφές προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών Johnson & Johnson, Moderna Inc και AstraZeneca που δίνουν αγώνα δρόμου για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου και που βρίσκονται ταυτόχρονα στη φάση 3 των δοκιμών.
Αυτή θα είναι η πρώτη δοκιμή εμβολίου που θα περιλαμβάνει παιδιά τόσο μικρής ηλικίας, αφού μέχρι πρότινος οι δοκιμές λάμβαναν χώρα με εθελοντές εως 16 ετών και με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ΗΙV, ηπατίτιδα C και B. Στόχος της μείωσης της ηλικίας είναι να ελεγχθούν τα εμβόλια και σε παιδιά, προκειμένου να υπάρχει εικόνα για το πόσο ασφαλή είναι και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε διάφορες ομάδες -π.χ. φάνηκε διαφορά στις φυλές, αφού οι μαύροι και οι λατίνοι που έχουν νοσήσει και πεθάνει από τον ιό στις ΗΠΑ είναι δυσανάλογα περισσότεροι. Έτσι, ενδιαφέρονται να δουν τι ρόλο παίζει και η ηλικία.
Το να τηρείται στάση αναμονής, μέχρι ένα εμβόλιο αποδειχθεί αρκετά ασφαλές για να δοκιμαστεί σε παιδιά είναι το σύνηθες, ωστόσο το εμβόλιο της Pfizer μέχρι στιγμής δεν έχει προκαλέσει ανησυχητικές παρενέργειες στους εθελοντές, έτσι αρκετοί επιστήμονες θεωρούν, ότι οι δοκιμές στα παιδιά, τα οποία ήδη συνωστίζονται στα σχολεία, θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα, δεδομένης και της πίεσης να βγει άμεσα εμβόλιο κατά του Covid-19 στην αγορά.
Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που πιστεύουν, ότι επειδή ο ιός δεν βάλλει τα παιδιά με την ίδια ισχύ, πιθανώς ο κίνδυνος να συμμετέχουν στις δοκιμές ενός νέου εμβολίου να είναι μεγαλύτερος. Τα παιδιά, πάντως, έχουν εξίσου μεγάλες πιθανότητες να νοσήσουν από κορωνοϊό και να τον μεταδώσουν.
Πάντως, από τη Δευτέρα και μετά περισσότεροι από 90 γονείς έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Pfizer, η οποία έχει μέχρι στιγμής αναπτύξει ένα εμβόλιο δύο δόσεων με την γερμανική εταιρεία BioNtech στο οποίο χρησιμοποιεί τμήματα ιικού γενετικού υλικού για να προκαλέσει ανοσία στον κορωνοϊό. «Εάν ληφθεί έγκριση, οι εταιρείες αναμένουν να παράγουν παγκοσμίως έως και 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2020 και δυνητικά 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021» ανέφερε η Pfizer στην ιστοσελίδα της.
Διαβάστε επίσης
Νέο διαγνωστικό τεστ κορονοϊού δείχνει το αποτέλεσμα σε μόλις πέντε λεπτά
Κορονοϊός: Πότε οι υφασμάτινες μάσκες είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις ιατρικές
Aντιγριπικά εμβόλια: Αποκλειστικά με ιατρική συνταγή για τις ευπαθείς ομάδες σε αυτή τη φάση
Νέο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα σχολεία – Πώς αντιμετωπίζονται τα κρούσματα