Εν Ελλάδι

Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας: Οι 7 σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας!

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας και τόσο ο όρος αλλά και οι ρίζες αυτής της έννοιας ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα!!!

Η λέξη φιλοσοφία, σημαίνει «αγάπη για τη σοφία, επιδίωξη της σοφίας», εμφανίζεται αρκετά αργά στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Απαντά σποραδικά κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και μόνο την εποχή του Πλάτωνα, στις αρχές του 4ου αιώνα, γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί η ακριβής σημασία και το εύρος της εφαρμογής της. Η γενική ωστόσο πεποίθηση, τόσο των αρχαίων όσο και η δική μας, είναι ότι η φιλοσοφία έχει γεννηθεί πολύ νωρίτερα, από τις αρχές ακόμη του 6ου αιώνα.

Ο Αριστοτέλης θα αποδώσει τον τίτλο των πρώτων φιλοσόφων σε τρεις στοχαστές από τη Μίλητο, στον Θαλή, στον Αναξίμανδρο και στον Αναξιμένη, και έκτοτε θα τον ακολουθήσουν όλοι οι ιστορικοί της φιλοσοφίας. Στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου, αρχικά στις ιωνικές αποικίες και αργότερα στις ελληνικές πόλεις της νότιας Ιταλίας, θα συντελεστεί η μετάβαση «από τον μύθο στον λόγο», η αντικατάσταση δηλαδή του μυθολογικού τρόπου σκέψης που χαρακτηρίζει την αρχαϊκή ποίηση από τον ορθό λόγο της φιλοσοφίας και της επιστήμης.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Οι επτά σοφοί της αρχαιότητας ήταν:

Θαλής ο Μιλήσιος, Σόλων ο Αθηναίος , Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Βίας ο Πριηνεύς, Κλεόβουλος ο Λίνδιος, και Περίανδρος ο Κορίνθιος.

Οι Επτά Σοφοί οι οποίοι έζησαν και χάρισαν τις γνώσεις τους κατά τον 6ο και τον 7ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με ιστορικούς, αποτελούν ορόσημο στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Θεωρούνται θεμελιωτές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.

Διαβάστε επίσης:

Δευτέρα & Τρίτη: Το πρόγραμμα των μαθημάτων του δημοτικού μέσα από την τηλεόραση της ΕΡΤ2

Υπουργείο Παιδείας: Κλειστά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία – Πώς θα γίνει η τηλεκπαίδευση

Η “Αντιγόνη” έγινε ένα δωρεάν online παιχνίδι που μυεί τους μαθητές στη μαγεία της αρχαίας τραγωδίας!

UNIPRO: Γιατί είναι η πρώτη επιλογή στην Ελλάδα, για Φοιτητικές Εργασίες – Projects – Πτυχιακές – Διπλωματικές?

Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας

Φρεσκάρετε τα αγγλικά σας μέσα από το πρόγραμμα Refresh των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Κουτσαντώνη

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο