Αν έγινες πρόσφατα μανούλα για πρώτη φορά τότε σίγουρα έχεις πολλές ερωτήσεις αλλά και αγωνίες γύρω από το θέμα. Προσπαθείς να κάνεις τα πάντα σωστά και συγχρόνως, να βρεις τον εαυτό σου ξανά. Αν σου αρέσει η γυμναστική και η ευεξία που έρχεται μετά από μία δυνατή προπόνηση, τότε σίγουρα αναρωτιέσαι πότε θα μπορείς να φορέσεις ξανά τα αθλητικά σου.
Όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, όπως και το σώμα σου.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Πότε να ξεκινήσεις
Αν γέννησες με καισαρική ή υπήρξαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του φυσικού τοκετού, τότε καλύτερα να περιμένεις τρεις μήνες. Αν όμως γέννησες με φυσιολογικό τοκετό και χωρίς επιπλοκές, τότε μετά τις 6-8 εβδομάδες το σώμα σου είναι έτοιμο για μία ήπιας μορφής άσκηση.
Απέφυγε την έντονη προπόνηση και μίλησε με τον γυμναστή σου ώστε να ξεκινήσετε σταδιακά και το σώμα σου να προσαρμοστεί σταδιακά. Φυσικά, πριν ξεκινήσεις τη γυμναστική χρειάζεται να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και να ακούσεις το σώμα σου. Αν δεν νιώθεις ακόμα έτοιμη, δεν χρειάζεται να βιαστείς, ούτε και να πιεστείς.
Top Tips
Μη νιώθεις ενοχές
Το να περνάς χρόνο με το νεογέννητο είναι καίριας σημασίας. Το ίδιο όμως το να περνάς και χρόνο με τον εαυτό σου ώστε να κάνεις κάτι που σου αρέσει και απολαμβάνεις. Άφησε το μωρό με κάποιον που εμπιστεύεσαι απόλυτα και πάρε λίγη ώρα για τον εαυτό σου.
Ζήτησε βοήθεια από τον σύντροφό σου
Να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη σε όλο αυτό. Χρειάζεσαι κάποιον να σε στηρίζει και να κατανοεί πως είναι σημαντικό για σένα.
Άλλαξε τις συνήθειες σου
Για αρχή, προτίμησε να κάνεις γυμναστική στο σπίτι ώστε να γλυτώσεις χρόνο. Επιπλέον, θα μπορείς να είσαι με το μωρό σου. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις χρόνο, τότε δοκίμασε να ελαττώσεις τον χρόνο που είσαι στα social media και να τον εκμεταλλευτείς ώστε να κάνεις μερικές ασκήσεις.
Μην είσαι σκληρή με τον εαυτό σου
Κανείς δεν είπε πως θα είναι εύκολο. Το σώμα σου και οι αντοχές του έχουν αλλάξει, οπότε είναι σημαντικό να μην πιέζεσαι. Μην περιμένεις πως θα έχεις την ίδια αντοχή στο cardio ή θα μπορείς να τρέξεις αυτά τα 10χλμ που έτρεχες πριν μείνεις έγκυος. Άκου το σώμα σου και αν κάποια ημέρα νιώθεις πολύ κουρασμένη για να γυμναστείς, τότε μην το κάνεις. Επιπλέον, μπορείς να δοκιμάσεις μία νέα μορφή άσκησης όπως η yoga, το pilates, ή ειδικές postpartum ασκήσεις.
UniPro δίπλα σου όπου κι αν είσαι!
Διαβάστε επίσης:
Γυμναστική για εγκύους: Prenatal pilates – Μαθήματα μητρικού θηλασμού και φροντίδας μωρού
Εκτόμορφος, μεσόμορφος, ενδόμορφος, σε ποιον σωματότυπο ανήκετε;
Μεταβολισμός: Πώς να τον αυξήσετε για καλύτερο αδυνάτισμα
Ο σωματότυπος σου «δείχνει» ποιά γυμναστική χρειάζεσαι
Χάστε κιλά με καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά – Δείτε ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο
Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας