12 λάθη που όλοι οι γονείς έχουν κάνει και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Σίγουρα δεν το κάνουνε επίτηδες ή από κακία. Οι γονείς σε όλο τον κόσμο προχωρούν συχνά σε λάθη που φέρνουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους, επειδή έχουν λανθασμένες απόψεις για μερικά θέματα.
Οι γονείς προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο των παιδιών μας αλλά κανένας δεν έγινε γονιός με εγχειρίδιο χρήσης. Τα λάθη είναι για να τα διορθώνουμε κι εμείς στο σημερινό άρθρο αποφασίσαμε να κάνουμε ακριβώς αυτό.
Θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω τα 12 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς όσων αφορά τα παιδιά τους και δυστυχώς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Διαβάστε παρακάτω:
Προστατεύουμε πάντα το παιδί από τα κρυολογήματα
Οι γιατροί λένε ότι τα κρυολογήματα είναι φυσιολογικά για τα παιδιά. Κάθε φορά που το σώμα ενός παιδιού καταπολεμά μια μόλυνση, δημιουργεί αντισώματα. Ακόμα κι αν ένα παιδί αρρωσταίνει μία φορά το μήνα.
6-12 ιογενείς ασθένειες ανά έτος είναι κανόνας για τα παιδιά. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι πόσο γρήγορα ένα παιδί αναρρώνει. Η ανάρρωσή του πρέπει να γίνεται σε 7-8 ημέρες και να μην παρουσιάζει επιπλοκές.
Δεν βάζουμε σωστά την ζώνη ασφαλείας στο καθισματάκι του παιδιού
Οι γονείς που δεν έχουν καθισματάκι για το παιδί στο αυτοκίνητό τους, απειλούνται με πρόστιμα. Αξίζει όμως να θυμόμαστε ότι όσο καλής ποιότητας κι αν είναι ένα καθισματάκι για το παιδί, ο τρόπος που βάζουμε την ζώνη στο παιδί είναι υψίστης σημασίας.
Λίγο γονείς δίνουν σημασία στο πως θα βάλουν την ζώνη στο παιδί τους.
Εάν το παιδί δεθεί με ζώνη 5 σημείων, το κλιπ που συνδέει τις ζώνες πρέπει να βρίσκεται στη μέση του στήθους του παιδιού. Όχι στην κοιλιά του, όπως φαίνεται στην αριστερή εικόνα παρακάτω.
Εάν το παιδί μεγαλώσει και μπορεί να χρησιμοποιήσει μια κανονική ζώνη ασφαλείας, ο ιμάντας πρέπει να περνάει γύρω από τον ώμο. Όχι κατά μήκος του λαιμού, όπως φαίνεται στη δεξιά φωτογραφία παρακάτω. Επίσης η ζώνη δεν πρέπει να δένεται ούτε μέσω της μασχάλης.
Κόβουμε λάθος τα νύχια του μωρoύ
Είναι πολύ σημαντικό να κόβουμε τα νύχια του μωρoύ σωστά, αφού πολλές φορές όταν σαν μωρo δεν είχε σωστά κομμένα νύχια, αυτό επηρεάζει τα νύχια που θα έχει και σαν ενήλικος.
Γι’ αυτόν τον λόγο φροντίστε να περιστρέφετε ελαφρώς τα νύχια του χεριού ενός μωρού όταν τα κόβετε και να διατηρείτε το κομμένο μέρος του νυχιού ίσιο στα δάχτυλα των ποδιών.
Επίσης δεν θα πρέπει να κόβετε τα νύχια του μωρoύ από την ρίζα, αφού αυξάνετε τις πιθανότητες κάποιο νύχι να μπει στο δέρμα του παιδιού από ένα σημείο και μετά. Κάτι που είναι επώδυνο και σίγουρα ενοχλητικό.
Βάζουμε λάθος το μωρό στον μάρσιππο
Δεν γνωρίζουν όλοι ότι το μάρσιπο μπορεί να είναι επιβλαβής εάν το μωρό τοποθετηθεί λάθος. Το παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται σε όρθια θέση και η πίεση να είναι στις αρθρώσεις του άκρου και του ισχίου. Η πίεση πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλα τα μέρη της σπονδυλικής στήλης και ο λαιμός να είναι σταθερός.
Η ευθυγράμμιση του νωτιαίου τόξου και η ασύμμετρη διάταξη είναι απαράδεκτες. Τα λάθη στην τοποθέτηση του μωρoύ μπορούν να οδηγήσουν στην ισοπέδωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, να δημιουργήσουν πυελικά προβλήματα και άλλες σοβαρές διαταραχές.
Αφήνουμε το παιδί στο κάθισμα του αυτοκινήτου για μεγάλο χρονικό διάστημα
Η κακή χρήση βρεφικών καθισμάτων αυτοκινήτου μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα μwρά. Οι παιδίατροι λένε ότι οι μύες του λαιμού των μwρών δεν είναι ακόμα δυνατοί και οι αεραγωγοί τους είναι αρκετά μαλακοί. Αυτός είναι ο λόγος που η κλίση του κεφαλιού μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία
Πρέπει να χρησιμοποιείτε καθίσματα για βρέφη – είναι απαραίτητα όταν οδηγείτε με το παιδί σας στο αυτοκίνητο. Αλλά αφήνοντας το μωρό για περισσότερο από 2 ώρες σε μια τέτοια θέση είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνετε. Είναι καλύτερα να μεταφέρετε το παιδί σας από το κάθισμα στη βρεφική κούνια όταν το ταξίδι τελειώσει.
Νομίζουμε ότι οι πιπίλες κάνουν κακό
Η άποψη ότι οι πιπίλες είναι επιβλαβείς δεν έχει καμία ιατρική υπόσταση. Η πιπίλα ικανοποιεί το αντανακλαστικό του μωρoύ στο πιπίλισμα και μειώνει τον κίνδυνο να βάλει το μωρo στο στόμα του κάτι βρώμικο ή επικίνδυνο.
Ταυτόχρονα, μια πιπίλα δεν στραβώνει τα δόντια ούτε οδηγεί σε οδοντιατρικά προβλήματα. Οι γονείς αποφασίζουν πότε θα αφαιρέσουν την πιπίλα από το μωρo τους.
Πιστεύουμε ότι το παιδί έχει μόνο ένα “μαλακό σημείο”
Το “μαλακό σημείο” είναι ένα μέρος στο κεφάλι του μωρ0υ που σύμφωνα με πολλούς, αν το επηρεάσεις μπορεί να προκαλέσεις σοβαρό πρόβλημα . Στην ουσία το μαλακό σημείο είναι το μέρος στο κεφάλι ενός νεογέννητου που είναι καλυμμένο με παχύ ιστό και είναι εκεί όπου ενώνονται πολλά οστά του κρανίου.
Χάρη στα κινητά οστά του κρανίου, το κεφάλι του μωρού αλλάζει σχήμα και μπορεί να περάσει από τον κόλπο της γυναίκας κατά την γέννηση. Βασικά, οι γονείς γνωρίζουν μόνο ένα μαλακό σημείο στην κορυφή. Ωστόσο, υπάρχουν πραγματικά 6 από αυτά.
Το μικρότερο κλείνει πριν από τη γέννηση ή εντός των πρώτων 3 ημερών μετά τη γέννηση. Όταν το μωρό γεννιέται, έχει 2 ακόμη «ανοιχτά» μαλακά σημεία, τα μετωπικά και τα ινιακά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και με τα δύο αυτά μαλακά σημεία. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το χτένισμα, το στέγνωμα με μια πετσέτα, καθώς και το φιλί δεν θα προκαλέσει βλάβη στο παιδί.
Πιέζουμε το παιδί για να φάει
Όταν ένα παιδί πεινά, θα ζητήσει από τους γονείς να τo ταΐσουν. Η απουσία όρεξης μπορεί να έχει διάφορους λόγους, όπως η γαστρίτιδα, η δυσπεψία, οι πρησμένες αμυγδαλές ή οι πρησμένοι αδένες. Ένα παιδί μπορεί να αρνείται να φάει επειδή είχε υπερβολικό ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια μιας βόλτας ή είναι πολύ νευρικό.
Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να του προκαλέσουν δυσπεψία. Συχνά συνοδεύεται από ναυτία, έμετο, πόνους στο στομάχι και βαριά αναπνοή. Ένας γρήγορος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη δυσπεψία είναι να το αφήσετε ατάιστο για λίγες ώρες.
Δεν τα αφήνουμε να έρθουν σε επαφή με τα ζώα γιατί φοβόμαστε τα βακτήρια
Εάν οι γονείς έχουν στόχο να αυξήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού τους, θα πρέπει να πάρουν ένα σκυλί. Ο τετράποδος φίλος μας θα φέρει βρωμιά στο σπίτι, το παιδί θα έρθει σε επαφή με αυτά τα μικρόβια και το σώμα του τελικά θα σχηματίσει αντισώματα.
Βάζουμε ιώδιο σε όλες τις πληγές του παιδιού
Το ιώδιο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε οικογένειες με παιδιά. Όμως οι γονείς πρέπει να το χρησιμοποιούν με σύνεση. Μόνο στις άκρες μιας πληγής πρέπει να βάζουμε ιώδιο. Το μέρος στο δέρμα που έχει ιώδιο δεν θα πρέπει να καλύπτεται αμέσως με επίδεσμο.
Υπήρξαν περιπτώσεις ατόμων που πήγαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα από ιώδιο μετά από τέτοιες ενέργειες. Ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση ήπιων αντισηπτικών που περιέχουν ιώδιο για την αποφυγή εγκαυμάτων.
Επίσης, είναι σημαντικό να μην εφαρμόζετε ιώδιο σε μέρη όπως τα τρυπημένα αυτιά διότι μπορεί το ιώδιο να προκαλέσει δερματική αντίδραση.
Δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και στα παιδιά
Οι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα και στα παιδιά τους, όταν το παιδί φτάσει σε σημείο να μπορεί να κρατήσει το στόμα του ανοιχτό για λίγο. Το οδοντικό νήμα θα κάνει τα δόντια και τα ούλα των παιδιών σας πιο υγιή αφού τα καθαρίζει σε βάθος και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Σηκώνουμε το μωρό από τις μασχάλες του
Τα παιδιά δεν πρέπει να τα παίρνουμε αγκαλιά από τις μασχάλες ή τα χέρια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αρθρώσεις των παιδιών, αφού σε αυτές τις ηλικίες οι αρθρώσεις είναι πολύ ευάλωτες.
STAY SAFE: 20 κανόνες για να κάνεις Ελεύθερο Camping
Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας