Υπάρχουν περιοχές στη χώρα όπου η συνήθεια της ανακύκλωσης είναι ευκολότερη, διότι υπάρχουν ήδη οι υποδομές και η βοήθεια της κοινότητας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει παντού και σε αυτές τις περιπτώσεις η ανακύκλωση είναι δύσκολη υπόθεση. Όμως υπάρχουν ορισμένες συνήθειες ανακύκλωσης που μπορούμε να ακολουθούμε στο σπίτι ασχέτως το πού διαμένουμε.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
7 απλοί τρόποι να κάνουμε ανακύκλωση κάθε μέρα
1. Αναρωτηθείτε αν πραγματικά χρειάζεστε τη συσκευασία
Κάποιες συνήθειες είναι δύσκολο να διαμορφωθούν στην αρχή, αλλά αξίζουν την προσπάθεια. Το να κρατάμε στο αυτοκίνητό μας πάντα τσάντες (υφασμάτινες και μη) και για τα ψώνια μας είναι μία από αυτές. Μαζί με αυτές τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, έχουμε πάντα μαζί μας ένα θερμό και επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια.
2. Σκεφτείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε με τη συσκευασία όταν αδειάσει
Ψωνίζετε συχνά γιαούρτι, τυρί cottage και χούμους; Αυτά τα προϊόντα, κι άλλα σαν αυτά, συνήθως δίνονται σε συσκευασίες/ μπολάκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αλλού. Ξαναχρησιμοποιήστε τα για τη μαγειρική σας, για την ετοιμασία των γευμάτων και για να καταψύξετε πράγματα. Μπορούν να φανούν χρήσιμα για λίγες φορές ακόμα πριν τα πετάξετε. Επίσης, οι χαρτοπετσέτες δίνονται άφθονες από όλα τα καταστήματα. Αντί να πετάτε και τις καθαρές συνέχεια, φυλάξτε τες για μελλοντική χρήση.
3. Να θυμάστε ότι τόσα πολλά αντικείμενα έχουν δυνατότητα ανακύκλωσης
Υπάρχουν αντικείμενα που νομίζουμε ότι είναι για τα σκουπίδια, αλλά δεν είναι. Για παράδειγμα, νομίζουμε ότι τα παλιά παπούτσια είναι για πέταμα; Αν δεν είναι πολύ ταλαιπωρημένα, δεν χρειάζεται να τα πετάξουμε. Μπορούμε να τα δωρίσουμε σε διάφορους οργανισμούς που είτε τα δίνουν σε όσους τα χρειάζονται, είτε τα ανακυκλώνουν.
4. Εφαρμόστε τον κανόνα των «30 φορών»
Στον κόσμο της μόδας, το challenge των «30 φορών» σημαίνει ότι κάθε φορά που θέλουμε να αγοράσουμε ένα ρούχο, πρέπει πρώτα να σκεφτούμε αν θα το φορέσουμε τουλάχιστον 30 φορές. Αυτή η απλή άσκηση λειτουργεί με τα πάντα, όχι μόνο με τα ρούχα, ακόμα και με τα διακοσμητικά που τείνουμε να συσσωρεύουμε στο σπίτι.
5. Χρησιμοποιήστε τους πόρους της κοινότητας
Χρησιμοποιώντας τους πόρους της κοινότητάς σας είναι ένας ωραίος τρόπος να μειώσετε την κατανάλωση και τη χρήση αντικειμένων, άρα και σκουπιδιών. Η τοπική σας βιβλιοθήκη είναι ένα τέλειο μέρος για να ξεκινήσετε. Μπορεί σε ορισμένους δήμους ή κοινότητες να υπάρχει κάποιος χώρος εργαλείων, κάποια κοινοτική κουζίνα, ένα bazaar μεταχειρισμένων ειδών ή κάτι παρόμοιο. Αν όχι, είναι μια εξαιρετική ιδέα να το ξεκινήσετε εσείς.
6. Δεν ξεχνάμε τις ηλεκτρονικές συσκευές
Οι παλιές συσκευές δεν πρέπει ποτέ να καταλήγουν στις χωματερές. Πολλές από αυτές περιέχουν επικίνδυνα υλικά, όπως υδράργυρο, κάδμιο, χρώμιο και μόλυβδο, τα οποία προκαλούν μεγάλα προβλήματα όταν έρχονται σε επαφή με το χώμα και το νερό. Υπάρχουν πια πολλά σημεία ανακύκλωσης, ακόμα κι από μεγάλα καταστήματα που μάλιστα προσφέρουν εκπτώσεις στις νέες συσκευές.
7. Δεν πετάμε τις πλαστικές μας τσάντες
Ακόμα κι αν πλέον πληρώνουμε στις περισσότερες περιπτώσεις τις πλαστικές σακούλες, και πάλι γεμίζουμε το σπίτι με αυτές. Αντί λοιπόν να τις πετάμε στα σκουπίδια, είναι καλύτερο πάντα να τις επαναχρησιμοποιούμε ή να τις ανακυκλώνουμε.
UniPro δίπλα σου όπου κι αν είσαι!
Διαβάστε επίσης
Το 2ο θερμότερο έτος μέχρι σήμερα το 2020 – Το φαινόμενο La Nina
Copernicus: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο πιο ζεστός στην ιστορία
Έρευνα: Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για το 50% των ρύπων
Ένας υπέροχος οικολογικός τοίχος από εκατομμύρια πολύχρωμα πλαστικά καπάκια! – Δείτε εικόνες
Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλία