Ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα στη φύση αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της αυτοφροντίδας, οπότε δεν πρέπει να το αμελούμε κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν το κρύο σας αποθαρρύνει από το να βγείτε έξω, εδώ έχουμε συλλέξει ορισμένα βασικά tips για να παραμείνετε ζεστοί όσο είστε έξω και να απολαμβάνετε τη βόλτα σας.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
1. Ντύσιμο σε στρώσεις
Βήμα 1ο: Το σωστό ντύσιμο είναι απαραίτητο. Φορέστε στρώσεις που σας κρατούν ζεστούς, αλλά χωρίς αυτές να προκαλούν εφίδρωση. Αν κάνετε κάτι έντονο όπως πεζοπορία, το ντύσιμο σε στρώσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς όσο ζεσταίνεστε, μπορείτε να αφαιρείτε. Γι’ αυτό και χρειάζεται να έχετε μαζί σας ένα σακίδιο.
Και μιλώντας για ρούχα, προσπαθήστε να αποφύγετε το βαμβάκι, καθώς θα απορροφήσει τον ιδρώτα σας και μετά θα κρυώνετε. Στα είδη άθλησης μπορείτε να βρείτε ακόμα πιο ειδικά υφάσματα. Επίσης, φορέστε απαραιτήτως γάντια τις πολύ κρύες μέρες.
2. Έξτρα ρουχισμός για έκτακτες περιπτώσεις
Αυτό είναι κυρίως για τις μακριές διαδρομές, όπως σε πεζοπορία και σε εκδρομές. Συγκεκριμένα, πάρτε μαζί σας ένα επιπλέον σκούφο, γάντια και ένα ζευγάρι κάλτσες και αποθηκεύστε τα στο σακίδιό σας. Αν κάποια από αυτά βραχεί, θα θέλετε να τα αλλάξετε. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, αλλά και το κεφάλι δέχονται το περισσότερο κρύο, οπότε πάντα να θυμάστε να καλύπτετε αυτά τα μέρη του σώματος επαρκώς.
3. Έλεγχος της αναπνοής
Αυτό το tip δίνεται κυρίως από αθλητές και ειδικούς στην γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους. Ο επιτυχής έλεγχος της αναπνοής είναι σημαντικός για να δημιουργήσουμε θερμότητα από μέσα προς τα έξω. Με την παρακάτω άσκηση, θα μπορείτε να ζεσταίνετε το σώμα σας χωρίς εξωτερική πηγή θερμότητας:
– Καθίστε κάτω. Εισπνεύστε αργά και βαθιά 5-6 φορές, αφήνοντας τη ροή της αναπνοής να ρέει φυσικά.
– Εισπνεύστε βαθιά. Χαλαρώστε στην εκπνοή.
– Εισπνεύστε βαθιά. Κρατήστε την αναπνοή σας, για περίπου 5 δευτερόλεπτα.
– Τεντώστε τους μυς του άνω μέρους της πλάτης και του στήθους καθώς κρατάτε την αναπνοή σας – αλλά μην τεντώνετε το κεφάλι. Διατηρήστε χαλαρό το σαγόνι σας.
– Εκπνεύστε.
4. Βρίσκουμε τον ρυθμό βαδίσματός μας
Όταν είμαστε έξω στο κρύο, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ρεαλιστικά είναι να κινούμαστε συνεχώς, αλλά όχι τόσο έντονα που να αρχίζουμε να ιδρώνουμε. Βρείτε έναν άνετο ρυθμό βαδίσματος που σας κρατά ζεστούς, αλλά όχι πολύ ζεστούς. Προσπαθήστε να αποφύγετε να σταματάτε για πολύ ώρα και όταν τελικά σταματάτε, δεν είναι κακή ιδέα να φοράτε κάτι επιπλέον από πάνω.
5. Οι γκέτες και τα θερμό είναι φίλοι μας
Αυτό δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη επεξήγηση. Είναι δύο πολύ χρήσιμα εργαλεία. Φορέστε γκέτες στα πόδια σας μέσα από τις μπότες σας, ακόμα και στα χέρια πάνω από τον καρπό. Επίσης, πάρτε μαζί σας ένα θερμό με το αγαπημένο σας ζεστό ρόφημα.
6. Μένουμε όσο πιο στεγνοί γίνεται
Παραμένουμε στεγνοί όσο μπορούμε, ασχέτως του καιρού. Ο συνδυασμός κρύου και βρεγμένου δεν είναι καθόλου καλός και η βόλτα σας θα είναι πιο σύντομη, αν βραχείτε. Προσπαθήστε να μην ιδρώνετε όσο μπορείτε (σε αυτό βοηθά και το ντύσιμο σε στρώσεις), αλλάξτε τα βρεγμένα ρούχα όταν μπορείτε και μην κάθεστε στο έδαφος.
7. Η χρήση του κρύου ντους
Κάποιοι λένε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσετε τη δυσκολία του κρύου είναι να τελειοποιήσετε τη χρήση του κρύου ντους. Αν κάνετε μόνο για 10 μέρες κρύο ντους μετά από ζεστό ντους – που σημαίνει ότι θα τελειώνετε το συνηθισμένο σας μπάνιο γυρνώντας το νερό στο κρύο για περίπου 1 λεπτό, τότε θα μπορείτε να δίνετε εντολή στο αγγειακό σύστημα ώστε να κλείστε απ’ έξω όταν βγαίνετε στο κρύο.
Ο χειμώνας είναι εδώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει όταν πρέπει να χάσετε όλα τα οφέλη της επαφής με τη φύση. Μπορείτε, λοιπόν, να την απολαύσετε, ακόμα κι όταν κάνει κρύο, αρκεί να είστε καλά προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι.