Στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκεται η θωράκιση των ανηλίκων υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, γνωστής ως ινδικής μετάλλαξης, του κορονοϊού, την ώρα που η χώρα μας αποδύεται σε μια μάχη με το χρόνο για την οικοδόμηση τείχους ανοσίας πριν το νέο, ιδιαίτερα μεταδοτικό, μεταλλαγμένο στέλεχος, πυροδοτήσει το επόμενο κύμα της επιδημίας.
«Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Η απειλή της πολλαπλάσια μεταδοτικότερης μετάλλαξης Δέλτα (είναι κατά 50%-70% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος (Άλφα), το οποίο είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν) έθεσε ίσως πιο πρώιμα από όσο αναμενόταν στο τραπέζι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το ζήτημα του εμβολιασμού των εφήβων ηλικίας άνω των 16 ετών με εμβόλια mRΝΑ (Pfizer/BioNTech, Moderna). Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά διαφαίνεται ότι θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και οι υγιείς έφηβοι από 16 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συμφωνούν να προχωρήσουν σε απλή σύσταση προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα υγιή παιδιά ηλικίας 16 χρόνων και άνω, και σε ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 12 χρόνων και άνω, όπως συμβαίνει ήδη κατά εμβολιαστικό το σχέδιο «Ελευθερία» για εφήβους άνω των 16 ετών.
Ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης στο 80% του πληθυσμού αλλάζει τον προγραμματισμό των αρμοδίων σχετικά με την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας – μέχρι πρότινος οι ειδικοί ανέφεραν ότι αρκεί η ανοσία για το 60% του πληθυσμού. Κατά την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, ο στόχος δύναται να επιτευχθεί έως το τέλος του καλοκαιριού εφόσον βεβαίως και διστακτικοί πολίτες φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Μέχρι στιγμής, οι εμβολιασμοί στη χώρα ανέρχονται σε 8.299.173, 4.800.359 για μία δόση και 3.730.060 πλήρεις εμβολιασμούς, ενώ επιτυχημένη στρατηγικά αποδείχτηκε η ανακοίνωση της κυβέρνησης να χορηγήσει 150 Ευρώ μέσω του λεγόμενου «freedom pass» για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε νέους 18-25 ετών: μέσα σε 24 ώρες, η ομάδα έφτασε τα 18.000 προγραμματισμένα ραντεβού, διπλάσια όλης της προηγούμενης εβδομάδα. Ειδικότερα, οι πολίτες από 18 έως 25 ετών έκλειναν περίπου 9000 ραντεβού την ημέρα, και τη Δευτέρα μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ο αριθμός ανέβηκε στις 18.500, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Ο κατ’ οίκον εμβολιασμός
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και ο κατ’οίκον εμβολιασμός ανθρώπων με βαριές αναπηρίες, μόνιμο κλινοστατισμό, βαριά νοητική ή ψυχική νόσο. Η σχετική τροπολογία που εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αναμενόταν να ψηφιστεί χθες στη Βουλή και θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία ώστε ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων να εκφράσουν ενδιαφέρον. Η διαδικασία θα είναι δωρεάν για τους πολίτες που θα μπορούν να καλούν τους γιατρούς στο σπίτι τους, ενώ δίνεται η δυνατότητα να δέχονται οι γιατροί τους πολίτες και στο ιατρείο τους. Οι γιατροί θα αμείβονται με 20 ευρώ για την κατ’ οίκον επίσκεψη και με τρία ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους. Ο εμβολιασμός θα διενεργείται με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson and Johnson και το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης καθώς αφορά σε πολίτες που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν αλλά είχαν αδυναμία μετάβασης σε εμβολιαστικά κέντρα.
Στο μεταξύ, χθες τα νέα κρούσματα εμφανίστηκαν ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Πιο αναλυτικά, καταγράφηκαν 605 νέα περιστατικά κορωνοϊού, έναντι 406 την Τρίτη 22 Ιουνίου. Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όμως, συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ανάλυση των λυμάτων, ορισμένες περιοχές έχουν πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης, και σε άλλες περιοχές (πχ Θεσσαλονίκη, Βόλος) συνεχίζεται η μείωση του φορτίου στα λύματα. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι έχουν πέσει στους 204 και ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι 33 ασθενείς την ημέρα.
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
Το CDC συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του Covid-19 όλων των παιδιών άνω των 12 ετών
Έρευνα: Μία μόνο δόση εμβολίου μπορεί να αρκεί για όσους πέρασαν Covid-19
Έρευνα: Τι μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στο κεντρικό νευρικό σύστημα των παιδιών
Γιατί να γίνεις Εθελοντής Αιμοδότης και Δότης Μυελού των Οστών;