Δυστυχώς, οι περισσότερες από εμάς έχουμε μεγαλώσει έχοντας πάντα το άγχος ότι θα παχύνουμε. Ωστόσο, αυτό το άγχος γνωρίζει τις πραγματικές του… μέρες δόξας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητο, καθώς το πολύ αυξημένο βάρος της εγκύου συνδέεται με αρκετές σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να βλάψουν τόσο τη δική μας υγεία, όσο και εκείνη του μωρού μας.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Όμως δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Πρώτα από όλα, η κάθε έγκυος αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και μόνο ο γιατρός της μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τα επιπλέον κιλά αποτελούν ή όχι πρόβλημα. Επιπλέον, σε περίπτωση που πήρατε όλα τα ενδεδειγμένα κιλά από το πρώτο τρίμηνο, αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα θα πρέπει να επιχειρήσετε να τα χάσετε ή να μην πάρετε ούτε ένα ακόμη. Το έμβρυο έχει ανάγκη από σταθερή τροφοδότηση με θρεπτικά συστατικά προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά. Στόχος σας θα πρέπει να είναι η μείωση του ρυθμού με τον οποίο αυξάνεται το βάρος σας και τίποτα παραπάνω. Πώς θα το καταφέρετε λοιπόν;
Τι να κάνετε αν έχετε πάρει ήδη πολλά κιλά
Ρωτήστε τον γιατρό σας
Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι σώφρον να προχωρήσετε σε μια σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας χωρίς να μιλήσετε με τον μαιευτήρα που έχει αναλάβει την παρακολούθησή σας. Εκείνος θα σας προτείνει εξατομικευμένα βήματα ή θα σας συστήσει να επισκεφθείτε έναν διατροφολόγο.
Πείτε αντίο στις άχρηστες θερμίδες
Ξέρουμε ότι οι περιορισμοί που σας έχει επιβάλει η εγκυμοσύνη είναι ήδη αρκετοί, και ενδέχεται αυτό να σας έχει ρίξει με τα μούτρα στις λιχουδιές – ειδικά αν μέχρι πρόσφατα ήσασταν καπνίστρια. Ωστόσο, τα γλυκίσματα, τα τηγανιτά και τα λιπαρά φαγητά είναι οι μεγαλύτεροί σας εχθροί στην προσπάθειά σας να σταθεροποιήσετε την αύξηση του βάρους σας. Δεν χρειάζεται να στερείστε οτιδήποτε σας προκαλεί απόλαυση, όμως μπορείτε να κάνετε μικρούς συμβιβασμούς: Φάτε ένα γιαούρτι με φρούτα και μέλι αντί για σουφλέ σοκολάτας, ψητές αντί για τηγανιτές πατάτες και φιλέτο κοτόπουλο αντί για φτερούγες.
Δώστε σημασία και στην ποιότητα και στην ποσότητα
Κάποιες τροφές είναι πιο θρεπτικές από άλλες που περιέχουν τις ίδιες θερμίδες ή μας κρατούν χορτάτες για περισσότερη ώρα – και αυτές ακριβώς τις τροφές θα πρέπει να επιλέγετε. Παράλληλα, βεβαιωθείτε πως οι μερίδες που καταναλώνετε είναι πραγματικές… μερίδες. Για παράδειγμα, μια μερίδα κρέατος ή πουλερικών θα πρέπει να έχει το μέγεθος ενός ποντικιού ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ μια μερίδα τυρί δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από μία μπαταρία 9 βολτ!
Φάτε με στρατηγική
Επενδύστε σε τρόφιμα που έχουν ελάχιστες θερμίδες σε μεγάλες ποσότητες, όπως η βρώμη, τα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα, τα πουλερικά και το ψάρι. Πιείτε πολύ νερό και όσο λιγότερα αναψυκτικά ή συσκευασμένους χυμούς μπορείτε.
Διαλέξτε τα σωστά λιπαρά
Το 25 – 35% των ημερήσιων θερμίδων σας θα πρέπει να προέρχονται από λιπαρά, όμως όχι από οποιαδήποτε αδιακρίτως. Φροντίστε σε αυτά να περιλαμβάνονται μονοακόρεστα φυτικά λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τα αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους) και πολυακόρεστα και ω-3 καλά λιπαρά (όπως αυτά που θα συναντήσετε στον σολομό, την πέστροφα, τα καρύδια και τον λιναρόσπορο). Περιορίστε στο 5 – 6% τα κορεσμένα λιπαρά (για παράδειγμα αυτά που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά) και ιδανικά αποφύγετε πλήρως τα τρανς λιπαρά. Τα τελευταία περιέχονται σε τρόφιμα όπως τα αγαπημένα σας μπισκότα, η κατεψυγμένη πίτσα και τα τηγανιτά γεύματα.
Βάλτε τα αθλητικά σας
Με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μετατρέψτε την άσκηση σε κομμάτι της εγκυμοσύνης σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να παραμείνετε δραστήρια αν φροντίσετε απλώς να περπατάτε περισσότερο.
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
Τα 8 καλύτερα φαγητά για τη ναυτία και τις καούρες της εγκυμοσύνης
Πώς βιώνει ένα ζευγάρι την πρώτη εγκυμοσύνη μέσα από 10 χιουμοριστικά σκίτσα
Η εγκυμοσύνη κάνει τη γυναίκα άλλον άνθρωπο! Αλλαγές στο σώμα και στο μυαλό!
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο έμβρυο το στρες στην εγκυμοσύνη;