Σχέσεις

Έρευνα: Τι άλλαξε στις σχέσεις μετά την πανδημία – Πόσο επικίνδυνες έγιναν

Σε εκτόξευση στα περιστατικά βίας μεταξύ συντρόφων οδήγησε η πανδημία, σύμφωνα με επιστήμονες που διερεύνησαν τις επιπτώσεις του χρόνιου και οξέος στρες στα ζευγάρια ασχέτως κατανάλωσης αλκοόλ, βασικού παράγοντα πίσω από επιθετικές συμπεριφορές.

Επικίνδυνες αλλαγές έφερε στις ερωτικές σχέσεις η πανδημία της COVID-19, εκτοξεύοντας τα περιστατικά Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων (Intimate Partner Violence) συγκριτικά με την προ νέου κορονοϊού εποχή. Όπως ορίζεται από το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η συγκεκριμένη μορφή βίας αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας που περιλαμβάνει τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βία μεταξύ νυν και πρώην συντρόφων ή συζύγων.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Σύμφωνα με τη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της πολιτείας Τζόρτζια, η οποία δημοσιεύεται στο Psychology of Violence, τα περιοριστικά μέτρα όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός, οδήγησαν σε έξι έως οκτώ φορές περισσότερα περιστατικά βίας μεταξύ συντρόφων στις ΗΠΑ, με τη σωματική βία από 2 περιστατικά τον χρόνο στα 15 και την ψυχολογική από 16 σε 96 ετησίως. Μάλιστα, το άγχος για την πανδημία, το οποίο η έρευνα συσχετίζει με τις επιθετικές συμπεριφορές, επηρέασε και ομάδες χαμηλού κινδύνου.

Ειδικότερα, αν και τα ποσοστά παρέμειναν υψηλά σε συντρόφους που καταγράφεται κατάχρηση αλκοόλ, ο αντίκτυπος από το άγχος του κορωνοϊού αποτυπώθηκε εντονότερα σε όσους δεν έπιναν ή κατανάλωναν σημαντικά λιγότερο αλκοόλ ημερησίως και οι οποίοι, υπό κανονικές συνθήκες και όχι εν μέσω ακραίων γεγονότων όπως μια πανδημία, μπορούν να προφυλάσσουν τις σχέσεις τους από τις επιπτώσεις του στρες, εξηγούν οι ειδικοί.

Στην πρώτη μελέτη που επικεντρώνεται στα βίαια ξεσπάσματα λόγω του επιδημικού άγχους συμμετείχαν 510 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την περίοδο πριν και μετά την εμφάνιση της COVID-19, ως προς τους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τις βίαιες σωματικές και ψυχολογικές συμπεριφορές τους έναντι των συντρόφων καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ, παράγοντα που αυξάνει την επιθετικότητα. Σημαντικό στοιχείο είναι ο χρόνος της μελέτης, τον Απρίλιο του 2020, οπότε τα μέτρα απομόνωσης έφτασαν στην κορύφωσή τους στις ΗΠΑ. Οι μισοί από τους συμμετέχοντας αυτοπροσδιορίζονταν ως μέλη μειονοτικών ομάδων αναφορικά με το φύλο ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

«Υπάρχουν δεδομένα που πιστοποιούν ότι τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, επί παραδείγματι, οπότε οι βασικοί πόροι χάνονται και οι άνθρωποι αναγκάζονται να συμβιώσουν σε πολύ στενή επαφή, συνοδεύει μια έκρηξη στα περιστατικά βίας μεταξύ τω συντρόφων», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Dominic Parrott, καθηγητής Ψυχολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την Διαπροσωπική Βία του Πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως η οικονομική ενίσχυση ή η αυξημένες παροχές υπηρεσιών υγείας, ενδεχομένως να μειώσουν το άγχος και τη συχνότητα περιστατικών βίας μεταξύ ερωτικών συντρόφων, κατεύθυνση προς την την οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν και οι πολιτικές για τη μείωση της διασποράς του ιού.

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Πόσοι από τους φίλους σας νοιάζονται πραγματικά για εσάς

Διαζύγιο Ύπνου: Τι είναι και πως βελτιώνει τη σχέση με το σύντροφό σας;

4 απλά καθημερινά πράγματα που φθείρουν τη σχέση σας χωρίς να το καταλαβαίνετε

Το μεγαλύτερο ψέμα που λένε άντρες και γυναίκες μέσα σε μια σχέση σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες

Μετάβαση στο περιεχόμενο