Όταν αισθανόμαστε λυπημένοι ή αβοήθητοι να χειριστούμε μία κατάσταση, χρειαζόμαστε την στήριξη των αγαπημένων μας. Μερικές φορές, όμως, τα λόγια παρηγοριάς που ακούμε έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και μας κάνουν να νιώθουμε ότι τα συναισθήματά μας αγνοούνται ή υποτιμούνται. Άλλες φορές, πάλι, μας κάνουν να αισθανόμαστε ενοχές για την θλίψη ή τον φόβο μας. Ορισμένες φράσεις μπορεί να φαίνονται θετικές, αλλά στην πραγματικότητα προκαλούν μόνο αρνητικά συναισθήματα.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
«Καημένε μου, έχεις μπλέξει!»
Αυτή η φράση τονίζει πόσο δυσάρεστη είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, χωρίς να σας δίνει ένα… φως στο τούνελ. Δεν υπάρχει ίχνος παρηγοριάς ή ελπίδας για λύσεις στο πρόβλημά σας. Την επόμενη φορά σκεφτείτε δύο φορές αν αξίζει να μοιραστείτε τα προβλήματά σας με αυτό το άτομο.
Εναλλακτικά,θα μπορούσε να σας πει: «Νιώθω ότι είσαι στεναχωρημένος. Μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο όποτε θες, θα χαρώ να σε ακούω».
«Δεν σε φοβάμαι, είσαι δυνατή εσύ»
Αυτή η φράση υποτίθεται ότι θα σας παρακινήσει και θα σας δώσει δύναμη, αλλά, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σας θυμίζει πόσο αδύναμη και αβοήθητη είστε.
Εναλλακτικά,θα μπορούσε να σας πει: «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο είναι αυτό για σένα. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;»
«Ξέρω, το’ χω περάσει κι εγώ»
Όταν θρηνείτε, οι άλλοι νομίζουν ότι ξέρουν πώς αισθάνεστε, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα! Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τις καταστάσεις και φυσικά, το δράμα του άλλου δεν τον βοηθά να ξεπεράσει το δικό του.
Εναλλακτικά,θα μπορούσε να σας πει: «Έχω βιώσει κάτι αντίστοιχο αλλά κατάφερα να το αφήσω πίσω μου. Αυτό που περνάς είναι κάτι ξεχωριστό και δύσκολο, αλλά αν νομίζεις πως η δική μου εμπειρία μπορεί να σε βοηθήσει, θα χαρώ να την μοιραστώ μαζί σου».
«Ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα!»
Αυτή η φράση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τους ανθρώπους που βιώνουν έντονη θλίψη. Κανείς, ποτέ, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο χρόνος χρειάζεται για να περάσει η θλίψη… Όταν πονάς, δεν σε νοιάζει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, αλλά πώς θα νιώσεις καλύτερα τώρα.
Εναλλακτικά,θα μπορούσε να σας πει: «Μακάρι να είχε συμβεί διαφορετικά.»
«Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου…»
Το γεγονός ότι η κατάστασή σας είναι καλύτερη από αυτήν των παιδιών που λιμοκτονούν στην Αφρική δεν θα σας κάνει πιο ευτυχισμένες, ούτε θα ανακουφίσει τον πόνο σας. Μερικοί άνθρωποι τείνουν να απλοποιούν το πρόβλημά σας (συχνά ακούσια), κάνοντας σε να νιώθεις ενοχές για τα συναισθήματά σου. Αντί, λοιπόν, να σας παρηγορεί αυτή η φράση, τελικά σας κάνει να νιώθετε χειρότερα.
Εναλλακτικά,θα μπορούσε να σας πει: «Μπορώ να κάνω κάτι για να διευκολύνω την κατάστασή σου;»
«Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα!»
Το γεγονός ότι η κατάστασή σας θα μπορούσε να είναι χειρότερη δεν σας βοηθά πραγματικά. Ναι, θα μπορούσε πράγματι να είναι όλα χειρότερα, αλλά αυτή η διαπίστωση υποτιμά τα συναισθήματά σας.
Εναλλακτικά,θα μπορούσε να σας πει: «Θα είμαι στο πλευρό σου όποτε με χρειαστείς.»
«Θέλω μόνο το καλύτερο για σένα»
Αυτή η φράση ακολουθείται συνήθως από την ανεπιθύμητη εισβολή στον προσωπικό σας χώρο και μια συμβουλή που δεν ζητήσατε ποτέ. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι συνήθως αρκετά επίμονοι, και οι συνεσταλμένοι και ντροπαλοί άνθρωποι δεν έχουν αρκετή δύναμη για να σταματήσουν να επικοινωνούν μαζί τους.
Εναλλακτικά,θα μπορούσε να σας πει: «Δεν ξέρω τι νιώθεις τώρα. Δεν ήμουν ποτέ σε αυτήν την κατάσταση, επομένως είναι δύσκολο για μένα να καταλάβω τι περνάς. Αλλά θέλω να σε καταλάβω καλύτερα. θες να πάμε για έναν καφέ και να μιλήσουμε.»
«Στα’ λεγα εγώ»
Όταν ένα κάποιος έχει ένα πρόβλημα, αισθάνεται ήδη άσχημα. Όταν του λες αυτήν τη φράση νιώθει ακόμα χειρότερα, μια και αισθάνεται ακόμα πιο ένοχος για τις πράξεις και τα συναισθήματά του. Η συγκεκριμένη φράση μπορεί να γίνει αντιληπτή ως, «Δεν θέλω να μάθω λεπτομέρειες, για όλα φταις εσύ».
Εναλλακτικά,θα μπορούσε να σας πει: «Ανησυχώ πραγματικά για σένα. Θα ήθελες να μιλήσουμε;»
«Πρέπει ν απαραμείνεις δυνατή!»
Ο άνθρωπος που θα σας πει αυτή τη φράση, στην πραγματικότητα αδιαφορεί για το πρόβλημά σας. Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι αυτό το ρητό επηρεάζει την αυτοεκτίμησή σας και καταστρέφει τις σχέσεις σας. Δεν χρειάζεται να είστε πάντα δυνατή, ούτε να κρύβετε τις ανασφάλειες και τους φόβους σας.
Εναλλακτικά,θα μπορούσε να σας πει: «Λυπάμαι που αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο. Είμαι μαζί σου.»
«Θα ήθελα πολύ να σε βοηθήσω, αλλά…»
Συνήθως, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή τη φράση, δεν μπορούν να σας πουν ευθέως ότι δεν θέλουν να σας βοηθήσουν και βρίσκουν πάντα μια δικαιολογία. Άλλοι, πάλι, υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να τηρήσουν.
Εναλλακτικά,θα μπορούσε να σας πει: «Λυπάμαι που δεν μπορώ να σε βοηθήσω τώρα…»
«Αν ήμουν στη θέση σου…»
Καταρχάς, κάτι που έγινε δεν μπορεί να… ξεγίνει! κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των υστέρων πώς θα ενεργούσε αν ήταν στη θέση σας, γιατί πολύ απλά δεν έχει βρεθεί στη θέση σας! Αυτό το σχόλιο ακούγεται σαν αυτο-επιβεβαίωση σε βάρος ενός άλλου.
Εναλλακτικά,θα μπορούσε να σας πει: «Δεν φταις εσύ, θα μπορούσε να είχε συμβεί στον καθένα.»
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
Έρευνα: Πόσοι από τους φίλους σας νοιάζονται πραγματικά για εσάς
Διαζύγιο Ύπνου: Τι είναι και πως βελτιώνει τη σχέση με το σύντροφό σας;
4 απλά καθημερινά πράγματα που φθείρουν τη σχέση σας χωρίς να το καταλαβαίνετε
Το μεγαλύτερο ψέμα που λένε άντρες και γυναίκες μέσα σε μια σχέση σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες