Μωρό

7 τρόποι να ενθαρρύνετε το μωρό σας να πει τις πρώτες του λέξεις

mΚάθε μωρό αναπτύσσει την ομιλία του (όπως και τις υπόλοιπες δεξιότητές του) με διαφορετικό ρυθμό. Τα περισσότερα μωράκια λένε την πρώτη τους λέξη όταν φτάνουν τα πρώτα τους γενέθλια. Ωστόσο, μερικά μπορεί να πουν την πρώτη τους λέξη νωρίτερα ή αργότερα από αυτό.

Τα μωρά συχνά πρώτα είναι σε θέση να κατανοήσουν τον λόγο και μετά να τον εκφράσουν τα ίδια. Έτσι, εάν το μωρό σας καταλαβαίνει απλές οδηγίες («δώσε στη μαμά το κουτάλι») και γυρίζει το κεφάλι του όταν του το ζητάτε, αυτό είναι πολύ καλό σημάδι φυσιολογικής γλωσσικής ανάπτυξης.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να πείτε με σχετική σιγουριά ότι ένας ήχος που λέει το μωρό σας πρόκειται για λέξη είναι όταν λέει τη λέξη σε σχέση με ένα συγκεκριμένο άτομο ή πράγμα και ότι το κάνει αυτό με κάποια συνέπεια. Στην ηλικία του ενός έτους, τα μωρά μπορούν να δείχνουν και να κάνουν χειρονομίες και έτσι μπορεί να λένε αυτή τη λέξη ενώ δείχνουν και χειρονομούν – π.χ. κουνώντας το κεφάλι τους λέγοντας «όχι» ή κουνώντας το χέρι τους ενώ λένε «αντίο».

Σε κάθε περίπτωση, για να ενισχύσετε τις δεξιότητες ομιλίας του μωρού σας αρκεί να το ακούτε και του απαντάτε. Το να μοιράζεστε μαζί του ιστορίες, τραγούδια, ποιήματα – ακόμη και να μιλάτε για την ημέρα σας – θα βοηθήσει το μικρό σας να εξοικειωθεί με τη γλώσσα και να την εξασκήσει. Παράλληλα, οι δραστηριότητες αυτές με το μωρό σας βοηθούν και στο μεταξύ σας «δέσιμο».

7 τρόποι να το ενθαρρύνετε να πει τις πρώτες του λέξεις

Όσο περισσότερες λέξεις ακούνε τα παιδιά, τόσο περισσότερες λέξεις μπορούν να μάθουν. Ακολουθούν μερικά καθημερινά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε το μωρό σας να πει τις πρώτες του λεξούλες.

  1. Περιγράψτε στο μωρό σας όσες δουλειές κάνετε στο σπίτι, ακόμη κι αν νομίζετε ότι είναι βαρετές. Για παράδειγμα, «Η μαμά σκουπίζει το χαλί για να απαλλαγεί από τη σκόνη που μας κάνει να φτερνιζόμαστε. Ο μπαμπάς αλλάζει σεντόνια στο κρεβάτι.»
  2. Ακούστε και τραγουδήστε παιδικά τραγουδάκια.
  3. Επαναλάβετε τις λέξεις του μωρού σας, συμπεριλαμβάνοντάς τις μέσα σε προτάσεις. Για παράδειγμα, όταν το μωρό λέει, «τρένο», πείτε «Ναι, είναι ένα μεγάλο πορτοκαλί τρένο».
  4. Δείξτε ενδιαφέρον για την ομιλία του μωρού σας, μιλώντας του, κοιτάζοντάς το στα μάτια και χαμογελώντας του.
  5. Διαβάστε παραμύθια και διηγηθείτε ιστορίες στο μωρό σας, αλλάζοντας τη φωνή σας.
  6. Η αλλαγή της πάνας είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο με το μωρό σας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να του μιλήσετε, να του τραγουδήσετε και να κοιτάξετε το πρόσωπο του μωρού σας καθώς του αλλάζετε την πάνα.
  7. Ενθαρρύνετε τις προσπάθειες του μικρού σας να μιλήσει. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σάς δείξει μια γάτα και την ονομάσει, θα μπορούσατε να πείτε με ενθουσιασμό, «Μπράβο που επισήμανες τη γάτα, Πέτρο!»

*Αν έχετε ανησυχίες ή απορίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον παιδίατρο

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης

Πότε το μωρό εμφανίζει άγχος για τα ξένα πρόσωπα;

6 συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο μωρό!

Λευκοί ήχοι για μωρά: Ποιοι είναι οι οικείοι ήχοι που τα ηρεμούν

Πως να καταλάβετε τη γλώσσα σώματος του μωρού σας!

5 πράγματα που δεν κάνουν καλό στην ψυχολογία του βρέφους

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας χρειάζεται ψυχοθεραπεία

Μετάβαση στο περιεχόμενο