Η νευρική βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή με πολλά και επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας. Έχει πολλά κοινά με την νευρική ανορεξία και παρουσιάζεται συχνότερα στους εφήβους. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύνδεσμο Διαιτολογίας ποσοστά 1-5% που παρουσιάζουν βουλιμία είναι κοπέλες στην εφηβεία με το ποσοστό να αυξάνεται στο κολλέγιο και το πανεπιστήμιο.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
Συμπτώματα νευρικής βουλιμίας
Τα άτομα με νευρική βουλιμία έχουν συνήθως φυσιολογικό σωματικό βάρος ή με ελάχιστα παραπανίσια κιλά. Η επιθυμία τους όμως να χάσουν βάρος είναι μόνιμη.Οι ασθενείς με νευρική βουλιμία έχουν διαδοχικά επεισόδια υπερφαγίας και ακυρωτικής συμπεριφοράς ( πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών και διουρητικών, υπερβολική άσκηση).
Παρότι ντρέπονται για τα βουλιμικά τους επεισόδια, κατανοούν το πρόβλημα πιο εύκολα απ΄ότι οι ασθενείς με νευρική ανορεξία και ζητούν βοήθεια. Ωστόσο, συχνά η νευρική βουλιμία είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Τα γενικά συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας περιλαμβάνουν:
- υπερφαγία ή κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού από το κανονικό
- πρόκληση εμετού, υπερβολική άσκηση ή λήψη καθαρτικών
- αρνητικές σκέψεις για το σωματικό βάρος και το σχήμα του σώματος.
Τα άτομα με νευρική βουλιμία μπορεί επίσης να μιλούν πολύ για το σωματικό βάρος και το σχήμα του σώματος και πηγαίνουν πάντα στην τουαλέτα μετά τα γεύματα. Συχνά νιώθουν εκτός ελέγχου, ενοχές και ντροπή.
Τι προκαλεί η νευρική βουλιμία
- αφυδάτωση
- κούραση
- πρησμένα μάγουλα
- αποχρωματισμένα ή κατεστραμμένα δόντια ή ούλα
- πληγές στις αρθρώσεις και στο πίσω μέρος των χεριών
- αυξομειώσεις βάρους (αύξηση ή απώλεια βάρους)
- απώλεια εμμήνου ρύσεως ή ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους.
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της νευρικής βουλιμίας μπορεί να είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν:
- βλάβη στα δόντια, τα ούλα, το στόμα και τον οισοφάγο
- οστεοπόρωση
- προβλήματα με την καρδιά και τα νεφρά
- αυτοκτονικές τάσεις
Τι να κάνετε αν παρατηρήσετε τα σημάδια της νευρικής βουλιμίας
Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει αλλάξει διατροφικές συνήθειες, διάθεση και συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε σχέση με το φαγητό, πρέπει να μιλήσετε με το παιδί σας και να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.
Κρατήστε χαμηλούς τόνους με το παιδί σας, αποφεύγοντας να ασκήσετε κριτική. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να μιλήσετε με το παιδί σας για αυτά τα ζητήματα, θα μπορούσατε πρώτα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και να ζητήσετε βοήθεια.
Η έγκαιρη αξιολόγηση και η βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας θα βοηθήσει ώστε το πρόβλημα της διατροφής να μην μετατραπεί σε διατροφική διαταραχή.
Διάγνωση της νευρικής βουλιμίας
Ο γιατρός θα ζητήσει μια σειρά εξετάσεων ( αίματος, ούρων, κ.ο.κ.) και θα μιλήσει με το παιδί σας σχετικά με τη διατροφική συμπεριφορά, τις συνήθειες και τις σκέψεις του.
Θεραπείες για τη νευρική βουλιμία
Δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία που να λειτουργεί για όλες τις περιπτώσεις νευρικής βουλιμίας. Η αντιμετώπισή της απαιτεί μια ομάδα επαγγελματιών υγείας που έχουν εμπειρία σε διάφορους τομείς.
Η θεραπεία είναι ανάλογα με την ηλικία του εφήβου, το στάδιο της νόσου, τον τύπο και τη σοβαρότητα της βουλιμίας, τις υποκείμενες αιτίες και πολλούς άλλους παράγοντες.
Ψυχολογική υποστήριξη
Εάν το παιδί σας έχει νευρική βουλιμία, μπορεί να χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό το είδος θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει:
- ατομικές συνεδρίες με ψυχολόγο ή θεραπευτή
- ομαδική θεραπεία – εργασία με μια ομάδα ατόμων που έχουν επίσης διατροφικές διαταραχές
- οικογενειακή θεραπεία- να έρθει όλη η οικογένεια ή μέρος της οικογένειας και να συνεργαστεί με έναν ψυχολόγο ή θεραπευτή.
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
3 αγωνίες των εφήβων που τις έχουν ξαναζήσει και ως νήπια!
Έρευνα: Πως επηρέασε ο Κορονοϊός την ψυχική υγεία μαθητών, φοιτητών και νέων στην Ελλάδα;
Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου απαντά σε 10 ερωτήσεις παιδιών και εφήβων για το Juniorsclub.gr
Κάμαλα Χάρις: Πώς θα επηρεάσει τα κορίτσια η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ;