Άσκηση

3 άβολα προβλήματα που προκαλεί η γυμναστική και πως να τα αντιμετωπίσετε

Όλες γνωρίζουμε ότι η άσκηση ωφελεί το σώμα μας, εξωτερικά και εσωτερικά. Γιατί όμως σε κάποιες ασκήσεις παρουσιάζονται “άβολα” προβλήματα, π.χ. ακράτεια ούρων ή απώλεια αερίων από το έντερο; Κάνεις κάτι λάθος ή είναι θέμα μηχανικής; “Η βαρύτητα μπορεί να είναι ένας παράγοντας” απαντά η γυναικολόγος Mary Jane Minkin, MD, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που μπορεί να παίξουν ρόλο. Αν κατανοήσεις τη σημασία της μηχανικής πίσω από αυτές τις πολύ κοινές σωματικές αντιδράσεις, θα μπορέσεις εύκολα να τις αντιμετωπίσεις.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Έχεις ακράτεια στα άλματα

Το πυελικό έδαφος, μια ομάδα μυών που στηρίζει τα όργανα στη λεκάνη σου, φτάνει μέχρι και την κύστη. Εάν αυτοί οι μύες είναι αδύναμοι, οτιδήποτε τροποποιεί την πίεση στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να τους στρεσάρει και να τους τεντώσει. Αποτέλεσμα είναι ο σφιγκτήρας, ο μυς που ελέγχει τη ροή ούρων, να χαλαρώνει και λίγα ούρα να ξεφεύγουν κάθε φορά που κάνεις ένα άλμα. Το σχοινάκι, η άρση βαρών και το τρέξιμο είναι επίσης ασκήσεις που μπορεί να επιβαρύνουν το πυελικό έδαφος, σύμφωνα με μελέτη.

Η συγγραφέας της μελέτης K. Lauren Barnes, MD, από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, προτείνει τις ασκήσεις Kegel (5 λεπτά ασκήσεις πυελικού εδάφους την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ακράτεια) λίγο πριν από ένα βαρύ προπονητικό πρόγραμμα με άρση βαρών ή άλματα. “Αν θέλεις να ενισχύσεις το πυελικό έδαφος με την πάροδο του χρόνου, κάνε 3 σετ των 10 ασκήσεων Kegel καθημερινά, ενώ φρόντισε να ασκείς το πυελικό έδαφος κατά τη διάρκεια των κοιλιακών” τονίζει η Dr Minkin.

Μουδιάζεις στην πύελο όταν κάνεις spinning

Η πίεση που ασκείται στην περιοχή από το κάθισμα στη σκληρή σέλα του ποδηλάτου έχει ενοχοποιηθεί για πολλά προβλήματα στις γυναίκες, όπως μούδιασμα, μειωμένη αίσθηση κατά τη διάρκεια του σεξ, πληγές, σύγκαμα, αλλά και πόνος. Για να ανακουφιστείς, προσπάθησε να κάθεσαι λιγότερο χρόνο στη σέλα, τουλάχιστον στην αρχή και μέχρι να εξοικειωθεί η περιοχή. Επίσης, ένα έξυπνο tip είναι να διατηρείς το τιμόνι σου παράλληλο με το κάθισμα ή, τέλος, να αγοράσεις ένα εργονομικό κάθισμα ποδηλάτου. “Ένα πιο φαρδύ σορτς (και όχι τα πολύ μοντέρνα και στενά ποδηλατικά κολάν) θα φανεί χρήσιμο” συμπληρώνει η Dr Minkin.

Νιώθεις κνησμό στα γεννητικά όργανα

“Ένα ιδρωμένο κολάν μπορεί να αναστατώσει τη μικροβιακή ισορροπία στον κόλπο σου και οι μύκητες να αρχίσουν να στήνουν χορό, προκαλώντας αρχικά φαγούρα και ενδεχομένως και άλλα προβλήματα” σημειώνει η Dr Minkin. Aυτός είναι και ο πιο σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να φοράς στεγνά ρούχα αμέσως μετά την προπόνηση. Άλλοι συνήθεις ύποπτοι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα, η αλλεργία σε κάποιο άρωμα ή σαπούνι, αλλά και ο ερεθισμός από κάποιο (όχι βαμβακερό) ύφασμα. “Δοκίμασε πλύση της περιοχής με κάποιο προϊόν εξισορροπητικό του pH” προτείνει η Dr Minkin. Εάν όμως δε δεις την αναμενόμενη ανακούφιση, πρέπει άμεσα να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης

Ποια είδη άσκησης μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του στρες

5 λόγοι για να κάνετε περισσότερο ποδήλατο!

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σας που «καίνε» περισσότερες θερμίδες!

7 λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν τρέχουμε τον χειμώνα

Πώς να χάσετε κιλά στην καραντίνα περπατώντας;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την άσκηση μετά τον τοκετό!

Μετάβαση στο περιεχόμενο