Όλοι αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα με διαφορετικούς τρόπους. Για μερικούς ανθρώπους, το ροζ χρώμα είναι απλώς ροζ, ενώ άλλοι μπορούν να διακρίνουν πολλές αποχρώσεις.
Γιατί οι άνθρωποι βλέπουν τα χρώματα διαφορετικά;
Άντρες και γυναίκες αντιλαμβάνονται τα χρώματα και τις αποχρώσεις με διαφορετικούς τρόπους.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι γυναίκες κατανοούν καλύτερα τα χρώματα, ενώ οι άνδρες διαπρέπουν στο να παρακολουθούν γρήγορα κινούμενα αντικείμενα και να αναγνωρίζουν λεπτομέρειες από απόσταση. Ίσως πρόκειται για μια εξελικτική προσαρμογή που συνδέεται με το παρελθόν των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών μας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν ένα ευρύτερο λεξιλόγιο για τα χρώματα και μπορούν να θυμούνται αποχρώσεις όπως σομόν, λιλά και άλλα. Είναι όμως αυτός ο μόνος λόγος που οι άνδρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα χρώματα;
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια σημαντική διακύμανση σε ένα γονίδιο που βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ανιχνεύει το φως στις περιοχές μακρού μήκους κύματος (κόκκινο/πορτοκαλί) του χρωματικού φάσματος. Δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν 2 αντίγραφα του χρωμοσώματος Χ, μπορεί να έχουν 2 διαφορετικές εκδοχές αυτού του γονιδίου και επομένως, οι γυναίκες μπορεί να έχουν καλύτερη ικανότητα να διακρίνουν το φως στις περιοχές μεγαλύτερου μήκους κύματος του χρωματικού φάσματος. Συμπερασματικά: οι γυναίκες μπορούν ενδεχομένως να αντιληφθούν ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων στην περιοχή μεγάλου μήκους κύματος από τους άνδρες.
Το φαινόμενο του φορέματος
Αφού η φωτογραφία αυτού του φορέματος χώρισε την ανθρωπότητα σε 2 ομάδες (μερικοί το είδαν μπλε με μαύρες ρίγες και άλλοι το είδαν λευκό με χρυσές ρίγες), οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν για αυτό το φαινόμενο.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει απάντηση για το γιατί το διάσημο φόρεμα προκάλεσε μια τόσο αντιφατική αντίληψη μεταξύ των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία τους. Ορισμένοι νευροεπιστήμονες πιστεύουν ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το χρώμα. Αυτή η ικανότητα στους ανθρώπους αναπτύχθηκε στη διαδικασία της εξέλιξης, ώστε να μπορούν να πλοηγούνται καλύτερα στο διάστημα και να διακρίνουν αντικείμενα. Το οπτικό μας σύστημα πρέπει να απορρίψει πληροφορίες σχετικά με την πηγή φωτός και να εξάγει πληροφορίες σχετικά με την πραγματική ανάκλαση. Όλα αυτά είναι πολύ περίπλοκα, και για να το θέσουμε απλά, ο λόγος έγκειται σε μια οπτική ψευδαίσθηση λόγω εσφαλμένης απόδοσης φωτός: εν μέρει, λόγω του γεγονότος ότι η φωτογραφία υποβλήθηκε σε επεξεργασία.
Γιατί βλέπουμε τα χρώματα διαφορετικά
Η παραπάνω εικόνα δείχνει μια οπτική ψευδαίσθηση Munker-White. Οι πολύχρωμες ρίγες στην εικόνα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι οι καρδιές έχουν 3 διαφορετικές αποχρώσεις. Ωστόσο, έχουν όλα το ίδιο χρώμα: κίτρινο.
Υπάρχει μια πολύπλοκη σύνδεση μεταξύ των μηκών κύματος του φωτός στο οπτικό φάσμα και της ανθρώπινης αντίληψης του χρώματος. Με απλά λόγια, το χρώμα είναι η αίσθηση που λαμβάνει ένα άτομο όταν οι ακτίνες φωτός χτυπούν τον αμφιβληστροειδή. Είναι ένα υποκειμενικό ψυχολογικό φαινόμενο. Η αντίληψη του χρώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πλαίσιο στο οποίο παρουσιάζεται το αντιληπτό αντικείμενο. Έρευνες έχουν δείξει ότι αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα διαφορετικά ανάλογα με το φύλο, την εθνική καταγωγή, την εθνικότητα, τη γεωγραφική θέση και τη γλώσσα που μιλάμε. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει τίποτα αντικειμενικό στα χρώματα.
Λόγω του γεγονότος ότι ο αριθμός των φωτοϋποδοχέων στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή δεν είναι σταθερός, ο εγκέφαλός μας πρέπει να μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα τα εισερχόμενα δεδομένα από τον αμφιβληστροειδή. Έτσι, η ατομική διακύμανση στην αντίληψη του χρώματος δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά θέμα της φύσης και του αριθμού των κώνων (ή των φωτοϋποδοχέων) στον αμφιβληστροειδή. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι άτομα με διαφορετικό αριθμό κώνων βαθμονομούν διαφορετικά την είσοδο από τον αμφιβληστροειδή.