Εμβόλια

Πως να διαχειριστείτε τα πρώτα εμβόλια του μωρού σας

Είναι πάντα δύσκολο για τους γονείς να «αντέξουν» την ιδέα των πρώτων εμβολίων του μωρού τους, αν και βέβαια ξέρουν πολύ καλά πόσο απαραίτητος και σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για την υγεία του.

Ακολουθήστε λοιπόν τις συμβουλές των ειδικών για να μειώσετε λίγο το άγχος, το δικό σας και του μωρού, στις δυσάρεστες αυτές επισκέψεις στο γιατρό.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Εμβολιασμός.
Πρώτον, να θυμάστε πάντα ότι ο εμβολιασμός είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας. Τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αποκρούει τις απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Οι μικροσκοπικές ποσότητες εξασθενημένων ή απενεργοποιημένων ιών και βακτηριδίων (γνωστά ως αντιγόνα) στα εμβόλια, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να δημιουργήσει αντισώματα που καταπολεμούν την ασθένεια. Αυτά τα αντισώματα είναι έτοιμα να επιτεθούν, εάν το σώμα εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς ή τα βακτήρια. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από τα εμβόλια που να έχει σώσει περισσότερες παιδικές ζωές, εκτός από το καθαρό νερό και τις εγκαταστάσεις υγιεινής, όπως δηλώνουν οι ειδικοί.

Αν και υπήρξε δημόσια διαμάχη γύρω από τους εμβολιασμούς, οι γιατροί είναι σταθερά υπέρ των εμβολίων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Τα εμβόλια οδήγησαν στην δραστική μείωση νοσηλείας και θανάτων από μολυσματικές ασθένειες. Πολλές ασθένειες που κάποτε ήταν ανεξέλεγκτες, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα έχουν εξαφανιστεί. Τα οφέλη του εμβολίου υπερκαλύπτουν κατά πολύ κάποιους κινδύνους.

Από τους δύο μήνες το μωράκι θα αρχίσει τα εμβόλια του. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να ακολουθήσουν οι γονείς το κανονικό πρόγραμμα όλων των εμβολίων, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Μελέτες έδειξαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο πόνος και το άγχος του μωρού από την ένεση, είναι να το κρατάτε στην αγκαλιά σας, δηλαδή μην το αφήνετε ξαπλωμένο στο τραπέζι της εξέτασης. Και αφήστε το να πιπιλάει, το μπιμπερό του ή την πιπίλα του βουτηγμένη, αν θέλετε, σε διάλυμα ζάχαρης – νερού. Η σωματική άνεση, δηλαδή η αγκαλιά σας, η γλυκιά γεύση και το πιπίλισμα μειώνει κατά πολύ τον πόνο στα μικρά παιδιά. Υπάρχουν και άλλες απόψεις, όπως για παράδειγμα να αποσπάτε την προσοχή του μικρού σας με κάποιο τραγούδι ή το αγαπημένο του παιχνίδι, όμως δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές με την αγκαλιά και το πιπίλισμα.

Εάν το μωρό φαίνεται ότι πράγματι πονάει πολύ, μπορείτε να ζητήσετε από τον παιδίατρο να το βοηθήσει με τοπική αναισθησία.Μία τέτοια κρέμα μπορείτε να βάλετε στο παιδί μία ώρα πριν την ένεση, για να μην αισθανθεί πόνο.
Ο επαναλαμβανόμενος πόνος στη διάρκεια των επισκέψεων στον παιδίατρο, μπορεί να οδηγήσει το παιδί να φοβάται κάθε επίσκεψη στο γιατρό και ακόμη περισσότερο την ένεση. Ο προληπτικός έλεγχος του πόνου, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη του φόβου του γιατρού, αργότερα στη ζωή του.

Μόλις τελειώσετε από το γιατρό, δώστε στο μωρό σας πολύ αγάπη και προσοχή. Μπορεί το σημείο που έγινε η ένεση να είναι ευαίσθητο και να πονά λιγάκι. Έτσι κάντε του ένα χλιαρό μπάνιο για να το βοηθήσετε να μειωθεί ο πόνος.
Ενώ είναι σπάνιο για ένα μωρό να έχει σοβαρές αρνητικές παρενέργειες, αν κλαίει απαρηγόρητα για περισσότερες από τρεις ώρες, ή κάνει υψηλό πυρετό, σπασμούς, πρήξιμο στο πρόσωπο καλέστε αμέσως βοήθεια.

Είναι φυσιολογικό για ένα μωράκι να έχει μία μικρή αντίδραση από το εμβόλιο, όπως ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, ήπιο πυρετό, ή μία μικρή απώλεια της όρεξης. Αυτά είναι πράγματι ενθαρρυντικά σημάδια ότι λειτουργεί σωστά το εμβόλιο.

Αν δώσετε παυσίπονο στο μωρό, μετά την ένεση και με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου, δεν είναι κακό, αλλά οι ειδικοί δεν συστήνουν αντιπυρετικό εκ των προτέρων, γιατί κάποια έρευνα έδειξε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσολογική ανταπόκρισή του στο εμβόλιο.

Τέλος να έχετε πάντα ενημερωμένο το βιβλίο εμβολιασμών του παιδιού. Είναι σημαντικό και απαραίτητο.

πηγή

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών κύησης για τις έγκυες με Covid-19

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην εγκυμοσύνη: Πότε εμφανίζονται αντισώματα στα βρέφη

Μετάβαση στο περιεχόμενο