Νέο επιστημονικό άρθρο περιγράφει τα χαρακτηριστικά της διατροφής της μακροζωίας, με τους ειδικούς να αποκαλύπτουν νέα άγνωστα μέχρι πρότινος στοιχεία.
Εξετάζοντας μια σειρά ερευνών από μελέτες σε πειραματόζωα έως και επιδημιολογικά δεδομένα σε ανθρώπινους πληθυσμούς, οι ερευνητές έχουν πλέον μια σαφέστερη εικόνα για το είδος της διατροφής που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες μακροζωίας, να προσφέρει δηλαδή μια μεγαλύτερη, καλύτερη και πιο υγιεινή ζωή.
«Εξερευνήσαμε τη σχέση μεταξύ θρεπτικών ουσιών, νηστείας, γονιδίων και μακροζωίας σε βραχύβια είδη και συνδέσαμε αυτές τις σχέσεις με κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες σε πρωτεύοντα θηλαστικά και ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των αιωνόβιων», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Τι περιλαμβάνει η διατροφή της μακροζωίας
Η ανάλυση περιελάμβανε δημοφιλείς δίαιτες όπως ο περιορισμός των συνολικών θερμίδων, η κετογονική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής σε υδατάνθρακες, οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες και η μεσογειακή διατροφή.
Το άρθρο περιελάμβανε επίσης μια ανασκόπηση διαφορετικών μορφών νηστείας, συμπεριλαμβανομένης μιας βραχυπρόθεσμης δίαιτας που μιμείται την απόκριση νηστείας του σώματος, της διαλείπουσας νηστείας (συχνή και βραχυπρόθεσμη) και της περιοδικής νηστείας.
Εκτός από την εξέταση των δεδομένων διάρκειας ζωής από επιδημιολογικές μελέτες, η ομάδα συνέδεσε αυτές τις μελέτες με συγκεκριμένους διατροφικούς παράγοντες που επηρεάζουν διάφορες γενετικές οδούς που ρυθμίζουν τη μακροζωία που μοιράζονται τα ζώα και οι άνθρωποι και επηρεάζουν επίσης δείκτες κινδύνου για νόσο, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ινσουλίνης, C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και χοληστερόλης.
Τι τρώμε και πότε
Οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της βέλτιστης διατροφής φαίνεται να είναι η μέτρια έως υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων από μη επεξεργασμένες πηγές, η χαμηλή αλλά επαρκής πρωτεΐνη από κυρίως φυτικές πηγές και αρκετά φυτικά λιπαρά για την κάλυψη περίπου 30% των ενεργειακών αναγκών.
Ιδανικά, τα γεύματα της ημέρας είναι καλό να πραγματοποιούνται όλα μέσα στο παράθυρο των 11-12 ωρών, επιτρέποντας μια ημερήσια περίοδο νηστείας, και ένας 5ήμερο κύκλο νηστείας ή δίαιτας που μιμείται τη νηστεία κάθε 3-4 μήνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη , την αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες κινδύνου για άτομα με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας.
Οι ειδικοί περιγράφουν πώς μοιάζει αυτή η διατροφή στην πραγματική ζωή: «Πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, μερικά ψάρια, χωρίς κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένο κρέας και πολύ λίγο λευκό κρέας, λίγη ζάχαρη και λίγα επεξεργασμένα δημητριακά, καλά επίπεδα ξηρών καρπών και ελαιόλαδο και λίγη μαύρη σοκολάτα».