Μωρό

Πως να φροντίσετε σωστά τα δόντια του μωρού

Χωρίς υγιή δόντια, το παιδί σας θα έχει πρόβλημα να μασήσει, να χαμογελάσει και να μιλήσει καθαρά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φροντίδα των βρεφικών δοντιών (νεογιλά) και η διατήρησή τους χωρίς τερηδόνα είναι τόσο σημαντική. Ξεκινώντας νωρίς, το μωρό σας συνηθίζει στην καθημερινή ρουτίνα.

*Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Φροντίδα των ούλων του μωρού σας

Μπορείτε να αρχίσετε να φροντίζετε τα ούλα του μωρού σας αμέσως. Αλλά στην αρχή, η φροντίδα δεν θα περιλαμβάνει οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Αντ’ αυτού, κάντε αυτά τα βήματα:

  • Πάρτε ένα μαλακό, βρεγμένο πανί ή ένα κομμάτι γάζας.
  • Σκουπίστε απαλά τα ούλα του μωρού σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  • Ειδικά σκουπίστε τα ούλα του μωρού σας μετά το τάισμα και πριν τον ύπνο.

Αυτό θα ξεπλύνει τα βακτήρια και θα τα αποτρέψει από το να κολλήσουν στα ούλα. Τα βακτήρια μπορούν να αφήσουν πίσω τους μια κολλώδη πλάκα που καταστρέφει τα βρεφικά δόντια, καθώς διεισδύει σε αυτά.

Βουρτσίζοντας τα δόντια του μωρού σας

Όταν αρχίσουν να αναδύονται τα πρώτα νεογιλά δόντια, μπορείτε να μεταβείτε σε μια οδοντόβουρτσα. Ο παιδίατρος του παιδιού σας μπορεί να προτείνει να περιμένετε μέχρι να βγουν τέσσερα δόντια στη σειρά. Άλλοι συνιστούν να περιμένετε μέχρι το παιδί να γίνει 2 ή 3 ετών. Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα με:

  • Μαλακή βούρτσα
  • Μικρό κεφάλι
  • Μεγάλη λαβή

Στην αρχή, απλώς βρέξτε την οδοντόβουρτσα. Το μούσκεμα της βούρτσας σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά πριν το βούρτσισμα μπορεί να μαλακώσει ακόμη περισσότερο τις τρίχες.

Μόλις τα δόντια ανατείλουν, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε βρεφική οδοντόκρεμα σε ποσότητα κόκκου ρυζιού (μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού όταν το παιδί σας είναι 3 ετών).

How to:

-Πολλές παιδικές οδοντόκρεμες έχουν γεύσεις ευχάριστες για τα παιδιά για να ενθαρρύνουν περαιτέρω το βούρτσισμα. Επιλέξτε την αγαπημένη του παιδιού σας.

-Βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας δύο φορές την ημέρα – το πρωί και λίγο πριν τον ύπνο. Αφιερώστε 2 λεπτά βουρτσίζοντας, συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου στους πίσω γομφίους. Αυτή είναι μια περιοχή όπου συχνά αναπτύσσονται για πρώτη φορά κοιλότητες.

-Αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα κάθε 3 ή 4 μήνες ή νωρίτερα εάν παρουσιάζει σημάδια φθοράς. Ποτέ μην μοιράζεστε μια οδοντόβουρτσα με άλλους.

-Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά για να κρατήσουν τη βούρτσα.

-Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα μόλις ανατείλουν όλα τα νεογιλά δόντια. Τα ξυλάκια ή οι λαβές αντί για το κανονικό νήμα με σπάγκο μπορεί να είναι ευκολότερο τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. Βουρτσίστε και χρησιμοποιήστε νήμα λίγο πριν τον ύπνο. Μετά από αυτό, μην δίνετε στο παιδί σας φαγητό ή ποτό, εκτός από νερό, μέχρι το επόμενο πρωί.

Τα σημάδια ότι το μωρό χρειάζεται οδοντίατρο

Να είστε σε επιφυλακή για τυχόν σημάδια τερηδόνας των βρεφικών δοντιών – καφέ ή λευκές κηλίδες ή κοιλώματα στα δόντια. Εάν εσείς ή ο παιδίατρός σας παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, πηγαίνετε το παιδί σας σε έναν παιδοδοντίατρο για εξέταση.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει πρόβλημα, το παιδί σας θα πρέπει να πάει για την πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο μέχρι την ηλικία του 1 έτους ή εντός 6 μηνών από την ανατολή του πρώτου του δοντιού. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με:

  • Φροντίδα βρεφικών δοντιών
  • Οδοντοφυΐα
  • Φθορίωση
  • Το πιπίλισμα του αντίχειρα
  • Σφραγιστικά επιχρίσματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά
  • Διατροφή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή

 

 

11 σημάδια ότι θηλάζετε σωστά το μωρό σας

 

Πώς αναπτύσσεται η αίσθηση της γεύσης στο μωρό;

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο