Υπό αμφισβήτηση θέτει τη μέχρι πρότινος γνωστή συσχέτιση μεταξύ του τοκετού και των τροφικών αλλεργιών στα βρέφη νέα έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία. Με βάση τα παλαιότερα ευρήματα, πιστευόταν ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες, εξαιτίας του ότι δεν είχαν εκτεθεί σε ευεργετικά βακτήρια κατά τον κολπικό τοκετό.
Ωστόσο, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μέθοδος του τοκετού δεν συσχετίζεται με την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών στα βρέφη κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Τα ερευνητικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Μέχρι τώρα, η σχέση που συνέδεε τη μέθοδο του τοκετού και τις τροφικές αλλεργίες δεν ήταν ξεκάθαρη, γι’ αυτό και οι ερευνητές αποφάσισαν να το μελετήσουν περαιτέρω. Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα μελέτης ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 2.000 νεογέννητων βρεφών στην Αυστραλία, εκ των οποίων το 30% είχε γεννηθεί με καισαρική τομή. Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες των βρεφών που είχαν γεννηθεί με καισαρική να αναπτύξουν κάποια τροφική αλλεργία στον πρώτο χρόνο ζωής τους ανέρχονταν στο 12.7%, συγκριτικά με ένα ποσοστό 13.2% για τα βρέφη που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.
Επιπροσθέτως, όπως γνωστοποίησε η Δρ Rachel Peters, συνεργάτης της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας Murdoch για τα Παιδιά, στην Μελβούρνη, «δεν διαπιστώθηκε καμία διαφοροποίηση σχετικά με το αν η καισαρική τομή έγινε πριν ή μετά την έναρξη του τοκετού ή εάν ήταν επείγουσα ή προεπιλεγμένη».
Όπως εξήγησε η ίδια, «το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου βρέφους γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της νεογνικής περιόδου», προσθέτοντας ότι η μέθοδος του τοκετού θα μπορούσε θεωρητικά να παρέμβει στην κανονική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Τα βρέφη που γεννήθηκαν με καισαρική τομή εκτίθενται λιγότερο στα βακτήρια που φιλοξενούνται στην κολπική περιοχή της μητέρας, γεγονός που επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Ωστόσο, αυτό δεν φάνηκε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών», δήλωσε η Peters.
Σε άλλη έρευνα της Δρ Peters και των συνεργατών της, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, ανακάλυψαν ότι η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και το αβγό υποχωρούν φυσικά μέχρι την ηλικία των 6 ετών σε ποσοστό 30% και 90% αντίστοιχα. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν με πρόωρο τοκετό, σοβαρό έκζεμα και πολλαπλές αλλεργίες ήταν λιγότερο πιθανό να ξεπεράσουν αυτούς τους δύο τύπους αλλεργιών.
Επιπλέον, τα νέα επιστημονικά ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να αξιολογήσουν το ρίσκο, αλλά και τα οφέλη της καισαρικής τομής και να ενημερώνουν σχετικά τις μητέρες που επιθυμούν να γεννήσουν με αυτό τον τρόπο.
Πότε ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή είναι ασφαλής επιλογή