Πόσες είναι οι φορές που θέλετε να μπείτε στο αυτοκίνητο και να εξερευνήσετε καινούρια τοπία και ειδικά τώρα το καλοκαίρι.Μαγευτικές παραλίες, μακριά απ’όλους και απ’ όλα. Η Εύβοια είναι ένα νησί με αμέτρητες ονειρεμένες παραλίες που πρέπει να τις επισκεφτείς, αφού βρίσκονται μόλις μια ανάσα μακριά!
Μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Εύβοιας είναι τα Λιχαδονήσια. 7 ακατοίκητες νησίδες με χρυσή άμμο και αίσθηση απέραντου γαλάζιου, που βρίσκονται μεταξύ της βόρειας Εύβοιας και της απέναντι ακτής της Φθιώτιδας. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί από όσους τα έχουν επισκεφθεί κάνουν λόγο για τις «Σεϋχέλλες της Ελλάδας». Τηρουμένων όλων των αναλογιών, ασφαλώς –γιατί, όσο κι αν εντυπωσιάζουν τέτοιοι τίτλοι, δημιουργούν και προσδοκίες.
Τα Λιχαδονήσια λέγονται έτσι λόγω του οικισμού της Λιχάδας στη βόρεια Εύβοια, ο οποίος και βρίσκεται έναντί τους από την πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου, με την παραλία της (τον λεγόμενο Κάβο) να απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο. Η άλλη τους πλευρά βρέχεται από τον Μαλιακό κόλπο, με τα Καμένα Βούρλα να είναι η κοντινότερη κωμόπολη της ηπειρωτικής ακτής.
*Mη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Το προφίλ των νησιών
Τα Λιχαδονήσια (παλιότερα γνωστά και ως Λιχάδες) απηχούν τη μυθολογική μορφή του Λίχα –ήταν ο δούλος που παρέδωσε στον Ηρακλή τον μοιραίο χιτώνα της Δηιάνειρας. Θεωρώντας τον υπεύθυνο για δόλο μόλις κατάλαβε ότι ήταν δηλητηριασμένος, ο Ηρακλής τον εκσφενδόνισε στον Μαλιακό κόλπο, με τα κομμάτια του άτυχου άνδρα να σχηματίζουν τη νησιωτική συστάδα, ύστερα από παρέμβαση του Ποσειδώνα.
Η επιστημονική πραγματικότητα, βέβαια, κάνει λόγο για τμήματα γης που αποκόπηκαν από τη βόρεια Εύβοια εξαιτίας ηφαιστειακής δραστηριότητας, γενόμενα νησιά. Στα αρχαία χρόνια εικάζουμε μάλιστα ότι είχαν και μεγαλύτερο μέγεθος από το σημερινό, μέχρι που τμήματά τους βυθίστηκαν ξανά κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού σεισμού το 426 π.Χ.
Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή νησίδα της συστάδας είναι η Μονολιά, που βρίσκεται και βορειότερα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν η Μεγάλη και η Μικρή Στρογγυλή (η οποία είναι πιο γνωστή ως Μικρό Λιχαδονήσι), ο Βορήας, το Στενό, η Βαγιά και το Λιμάνι –με τις υπόλοιπες, ακόμα μικρότερες προεξοχές εδάφους, να ομαδοποιούνται ως «Ποντικονήσια».
Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια φαίνεται ότι οικοδομήθηκε υδραγωγείο στη Μεγάλη Στρογγυλή, ενώ η Μονολιά είχε αποκτήσει κι έναν μικρό, μόνιμα εγκατεστημένο πληθυσμό ως το 1920. Ωστόσο ο οικισμός που δημιουργήθηκε εκεί εγκαταλείφθηκε σταδιακά μετά τη δεκαετία του 1960, καθώς η έλλειψη ρεύματος και νερού αποδείχθηκαν σταθερά προβλήματα: τελευταία φορά που απογράφηκαν κάτοικοι στα Λιχαδονήσια ήταν 5 άτομα το 1981. Τα εγκαταλειμμένα σπίτια της Μονολιάς είναι ακόμα ορατά.
Πώς θα πάτε στα Λιχαδονήσια
Η συντομότερη διαδρομή για όσους ξεκινήσουν από την Αθήνα είναι μέσω Φθιώτιδας. Υπολογίστε ότι θα διανύσετε τα 177 χιλιόμετρα της απόστασης προς τα Καμένα Βούρλα σε 1 ώρα και 55 λεπτά και ότι θα χρειαστείτε άλλα 35 λεπτά για να περάσετε στα νησιά με τα καραβάκια που εκτελούν τα σχετικά δρομολόγια από τη μαρίνα της κωμόπολης –σύνολο 2,5 ώρες.
Εναλλακτικά μπορείτε να έρθετε και μέσω Λιχάδας, ωστόσο θα σας πάρει (συνολικά) 4 ώρες και θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι το οδικό δίκτυο δεν είναι και το καλύτερο. Δρομολόγια εκτελούνται με καΐκι και από τον Άγιο Γεώργιο, παραθαλάσσιο χωριό της Εύβοιας σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Λιχάδα. Από όπου κι αν προτιμήσετε να έρθετε, πάντως, χρήσιμο είναι σε περιόδους αιχμής (Αύγουστο και Σαββατοκύριακα) να φτάσετε στα καραβάκια 1 ώρα νωρίτερα από αυτή που σκοπεύετε να ξεκινήσετε, ώστε να κανονίσετε τις κρατήσεις σας.
Είναι απαραίτητο να σημειώσετε, επίσης, ότι τα Λιχαδονήσια δεν είναι προσβάσιμα όλο τον χρόνο. Η σεζόν συνήθως διαρκεί από Μάιο μέχρι αρχές Οκτώβρη (αναλόγως και του καιρού). Για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για δρομολόγια, αλλά αν σκοπεύετε να πάτε Μάιο ή Σεπτέμβριο καλό είναι να τσεκάρετε πρώτα τι ισχύει. Φυσικά όσοι διαθέτουν δικό τους σκάφος δεν δεσμεύονται από τέτοιους προγραμματισμούς.
Πάμε παραλία: Το Πόρτο Κατσίκι, η πιο δημοφιλής ακτή της Λευκάδας