Το καλοκαίρι έχει μπει επισήμως και οι υψηλές θερμοκρασίες μας το υπενθυμίζουν διαρκώς. Αποζητώντας λίγη δροσιά, αυθόρμητα θα επιλέξετε να φάτε ένα παγωτό ή να πιείτε μια δροσερή γρανίτα, μέχρι που ξαφνικά αισθάνεστε έναν έντονο, διαπεραστικό πόνο στο κεφάλι και συγκεκριμένα πίσω από τα μάτια, γνωστό και ως «brain freeze».
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Τι προκαλεί το brain freeze
Αν και μπορεί να φαινόταν πάντα μυστήριο, υπάρχει μια αρκετά λογική επιστημονική εξήγηση πίσω από το «πάγωμα του εγκεφάλου». Όταν τρώτε ή πίνετε κάτι παγωμένο, η θερμοκρασία του ουρανίσκου σας πέφτει κατακόρυφα και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται από την ψύξη, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Johns Hopkins Medicine.
Σχεδόν αμέσως μετά, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και το αίμα φτάνει στην περιοχή καθώς το σώμα σας προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, δηλαδή να θερμανθεί. Αυτή η ξαφνική διαστολή των αρτηριών μεταδίδεται στον εγκέφαλο ως πόνος μέσω του τριδύμου νεύρου, το οποίο διακλαδίζεται στη μέση του προσώπου και του μετώπου, μας εξηγούν οι ειδικοί.
Μάλιστα, μπορεί να το πάθει οποιοσδήποτε. Ωστόσο, τα παιδιά (που είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν ένα παγωτό με ταχύτητα ρεκόρ) και τα άτομα που είναι επιρρεπή στην ημικρανία έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πονοκέφαλο που προκαλείται από το κρύο, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.
Τι να κάνετε όταν συμβεί
Παρά τις καλύτερες προθέσεις σας να πιείτε ή να καταναλώσετε αργά το δροσερό σας γλύκισμα, μπορεί ακόμα να νιώσετε την ενόχληση από το κρύο ερέθισμα. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι το brain freeze διαρκεί διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά στο 98 τοις εκατό των ανθρώπων, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το επιταχύνετε και να ανακουφιστείτε πιο άμεσα:
- Πιέστε τη γλώσσα ή τον αντίχειρά σας στον ουρανίσκο σας.
- Πιείτε ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Και τα δύο θα βοηθήσουν στη μεταφορά θερμότητας στον ουρανίσκο σας και θα επαναφέρουν τη θερμοκρασία του στόματός σας στο φυσιολογικό, μας λένε οι ειδικοί.
Τι είναι το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και πως μπορείτε να το εκδώσετε