Εφηβεία / 17+

5 πράγματα που μπορείτε να διδάξετε στο νήπιο ώστε να γίνει ένας καλύτερος έφηβος!

Ξέρω, ανατριχιάζεις και μόνο που σκέφτεσαι το γλυκό σου παιδί ως έναν έφηβο που θα στρέφει το βλέμμα του προς τα πάνω με κάθε σου φράση. Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, τα χρόνια της εφηβείας μπορεί να είναι δύσκολα, όμως δεν είναι απαίσια, ούτε είναι ακατόρθωτο να περάσουν ‘αναίμακτα’ για τη σχέση σου με το παιδί. Αρκεί να έχουν μπει από νωρίς γερά θεμέλια.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Η ιεραρχία των κανόνων

Τα περισσότερα παιδιά υποθέτουν πως πρέπει να κάνουν κάτι επειδή το είπε η Μαμά και ο Μπαμπάς. Όμως, οι έφηβοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι και συχνά αψηφούν αυτό που τους λένε οι γονείς τους. Ωστόσο, κάποια θέματα είναι απλά «μαύρο» και «άσπρο». Έτσι, όταν ακόμα το παιδί είναι μικρό σε ηλικία, μάθε του πως κανόνες που υπάρχουν για την ασφάλεια ή την υγεία του, είναι απλά αδιαπραγμάτευτοι. Μάθε από νωρίς στο παιδί πως υπάρχει μία ιεραρχία. Έτσι, μπορεί ο έφηβος να μην συμφωνεί με κάτι που θα τους πεις, όμως γνωρίζοντας πως αφορά την ασφάλειά του, θα γνωρίζει πως ο κανόνας αυτό δεν χωρά «ίσως» και «αργότερα».

Βοήθησέ το να διαχειριστεί το άγχος

Το πως αλληλεπιδρούμε με το νήπιο, μπορεί να είναι το «κλειδί» για το πως θα διαχειρίζεται το άγχος του τα επόμενα χρόνια. Αν το μικρό σου, για παράδειγμα, κλαίει ή στρεσάρεται κατά τη διάρκεια μίας παιδικής παράστασης, εσύ πρέπει να του μάθεις να διαχειρίζεται αυτά τα συναισθήματα. Μην το απομακρύνεις από τον χώρο, αλλά βοήθησέ το να αναπτύξει μηχανισμούς ώστε να διαχειριστεί. Βοήθησέ το με το να του λες «Μπορείς να το κάνεις». Φυσικά, αν δεις πως η κατάσταση επιδεινώνεται, τότε απομάκρυνε το παιδί από τη στρεσογόνα κατάσταση και προσπαθήστε μετά από λίγο καιρό ξανά.

Ενθάρρυνε τη θετικότητα

Οι έφηβοι μπορεί να γίνουν πολύ δραματικοί κάποιες φορές. Καλό είναι λοιπόν, να μάθει από νωρίς να κάνει μία θετική αναπλαισίωση στα πράγματα και να βλέπει με αισιοδοξία τις καταστάσεις. Όσο ακόμα είναι μικρό σε ηλικία, άκουσε τους προβληματισμούς του και προσπαθήστε μαζί να βρείτε τη λύση. Το να έχεις εσύ μία θετική προσέγγιση στις καταστάσεις ή τα θέματα που προκύπτουν, θα ‘περάσει’ και στο παιδί.

Η ανεξαρτησία

Είναι σημαντικό να αρχίσεις να δίνεις στο παιδί, ήδη από τη νηπιακή ηλικία, κάποιες ελευθερίες ώστε να νιώθει ανεξάρτητο και να μην τα περιμένει όλα έτοιμα. Μάθε του να φροντίζει τον χώρο του, να συμμετέχει σε απλές δουλειές του σπιτιού και να είναι ίσο μέλος της οικογένειας. Για παράδειγμα, ξέρω πως μπορεί να βιάζεσαι πολύ το πρωί, όμως άφησέ το να βάλει μόνο του τα παπούτσια, αντί να του τα βάλεις εσύ βιαστικά. Είναι σημαντικό να κάνει λάθη και να αρχίσει να σκέφτεται δύο φορές πριν κάνει κάτι και αυτό θα αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο στα χρόνια της εφηβείας. Επιπλέον, θα νιώσει πιο σίγουρο για τον εαυτό του και τις δυνατότητές του.

Η δύναμη της συζήτησης

Είναι σημαντικό να χτίσεις ένα σταθερό κανάλι επικοινωνίας με το παιδί. Αν προβληματίζεται, στρεσάρεται ή φοβάται με κάτι, άκουσέ το. Άφησέ το να σου αναπτύξει τις σκέψεις και να εκφράσει τα συναισθήματά του και μετά αποφασίστε μαζί τι θα κάνετε γι’ αυτό. Το να γνωρίζει το παιδί πως μπορεί να σου μιλήσει για τα πάντα χωρίς να το κρίνεις, είναι ίσως το πιο σημαντικό εφόδιο για μία ‘αναίμακτη’ εφηβεία.

Εφηβεία: Σε ποια ηλικία ωριμάζουν τα αγόρια και σε ποια τα κορίτσια;

Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Πώς να στηρίξετε τα παιδιά σας

Μετάβαση στο περιεχόμενο