Θέματα υγείας

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τις καλοκαιρινές ιώσεις;

Χθες νιώθατε καλά, αλλά σήμερα ξυπνήσατε με πυρετό, πονόλαιμο και πόνους στο σώμα. Η πρώτη σας σκέψη μπορεί να είναι ότι κολλήσατε Covid, αλλά αυτά είναι συμπτώματα και της εποχικής γρίπης. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι μέσα Ιουλίου – όχι ακριβώς η πρωταρχική περίοδος γρίπης. Μπορεί λοιπόν να είναι γρίπη ή είναι πιο πιθανό να είναι κάτι άλλο; Δείτε ποιες ασθένειες θα μπορούσαν να ευθύνονται για το μπούκωμά σας το καλοκαίρι και πώς να διακρίνετε τις ιώσεις του καλοκαιριού.

Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

Μπορώ να κολλήσω γρίπη το καλοκαίρι;

Στο βόρειο ημισφαίριο, μια τυπική περίοδος γρίπης ξεκινά τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι τον Μάιο, κορυφώνοντας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Αλλά τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο δεν εξαφανίζονται μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Επειδή λιγότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν από τη γρίπη τους θερμότερους μήνες, ο ιός της γρίπης δεν έχει την ίδια ευκαιρία να εξαπλωθεί όπως συμβαίνει το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Ή μήπως είναι κάτι άλλο;

Αν και ένα τυχαίο στέλεχος γρίπης μπορεί να ευθύνεται για τη δυστυχία σας, είναι πολύ πιο πιθανό τα συμπτώματά σας που μοιάζουν με γρίπη να είναι αποτέλεσμα άλλου είδους ιού. Μερικοί συνηθισμένοι ιοί που κυκλοφορούν το καλοκαίρι είναι:

  • Εντεροϊός: Ο ρινοϊός είναι πιο αχαλίνωτος τους χειμερινούς μήνες, αλλά ο αντίστοιχός του με το κοινό κρυολόγημα, ο εντεροϊός, λατρεύει τον ζεστό καιρό – πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να τον κολλήσετε σε διακοπές στην παραλία, παρά στις διακοπές των Χριστουγέννων.
  • Parainfluenza: Παρόλο που αυτό ακούγεται σαν παραδοσιακή γρίπη, είναι γενικά μια πιο ήπια ασθένεια του αναπνευστικού που μεταδίδεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Μερικές φορές οδηγεί σε δευτερογενείς ασθένειες όπως ο κοκίτης (σε μικρά παιδιά) και η πνευμονία.
  • Κορωνοϊός: Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κορωνοϊών και πριν από την πρόσφατη πανδημία COVID-19, ήταν απολύτως φυσιολογικό να κολλήσετε έναν και να εμφανίσετε τυπικά συμπτώματα κρυολογήματος. Φέτος, όλοι ανησυχούν για τον COVID-19, οπότε αν έχετε εκτεθεί σε κάποιον ή έχετε συμπτώματα, καλέστε τον οικογενειακό σας γιατρό για τα επόμενα βήματα.
  • Αδενοϊός: Εάν το καλοκαίρι αντιμετωπίζετε κρυολόγημα στο στήθος, μπορεί να είναι αδενοϊός. Αυξάνει την εξάπλωσή του την άνοιξη και τον χειμώνα και προκαλεί μυριάδες συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, ειδικά αυτά που ερεθίζουν τους αεραγωγούς σας.
  • Ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα: Η νόσος του Lyme και ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι δύο κοινές ασθένειες που μεταφέρονται από έντομα. Δεδομένου ότι συνήθως περνάτε περισσότερο χρόνο έξω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού περιτριγυρισμένοι από τσιμπούρια και κουνούπια, ο κίνδυνος έκθεσής σας αυξάνεται.

Συμπτώματα καλοκαιρινής γρίπης έναντι άλλων ασθενειών

Αναρωτιέστε ποιος ιός έχει υποβαθμίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Ελέγξτε αυτό το διάγραμμα για τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με κάθε καλοκαιρινή ασθένεια:

Τύπος ιού Συνήθη συμπτώματα
Ιός εποχικής γρίπης Πυρετός, πονόλαιμος, βήχας, πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλος, συμφόρηση, κόπωση
Εντεροϊός Συμφόρηση, καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, μερικές φορές εξάνθημα ή ροζ μάτια (ειδικά στα παιδιά)
Parainfluenza Πυρετός, καταρροή, βήχας; μερικές φορές οδηγεί σε δευτεροπαθή βρογχίτιδα, πνευμονία ή κοκίτης
Κορωνοϊός Κυμαίνεται από ήπια συμπτώματα κρυολογήματος έως σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας και του πυρετού
Αδενοϊός Συμφόρηση, πονόλαιμος, πυρετός, βήχας. μερικές φορές ροζ μάτι ή γαστρεντερική δυσφορία
Ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα Ιός του Δυτικού Νείλου: πυρετός, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, δερματικό εξάνθημα στον κορμό. Νόσος Lyme: πυρετός, ρίγη, μυϊκοί πόνοι, κόπωση – συχνά εμφανίζεται ένα εξάνθημα που μπορεί να μοιάζει ή να μην μοιάζει με μάτι ταύρου

Αιτίες και διάγνωση

Παρόλο που είναι αρκετά ασύνηθες να κολλήσετε γρίπη το καλοκαίρι, είναι πάλι πιθανό. Ποιοι έχουν υψηλότερο  κίνδυνο να προσβληθούν από γρίπη το καλοκαίρι;

  • Όποιος έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στις τροπικές περιοχές, όπου η δραστηριότητα της γρίπης είναι πάντα σε εξέλιξη, ή στο νότιο ημισφαίριο, όπου η περίοδος γρίπης συμβαίνει από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο
  • Ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι, όπως αυτοί που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο και τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες
  • Όποιος εργάζεται τακτικά με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι επαγγελματίες υγείας
  • Όποιος δεν έλαβε εμβόλιο κατά της γρίπης το προηγούμενο έτος (τα εμβόλια κατά της γρίπης αρχίζουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από περίπου 6 μήνες, αλλά το να μην λάβετε καθόλου σας αφήνει πιο ευάλωτους από τους ανθρώπους που έκαναν εμβόλιο το φθινόπωρο)

Πρόληψη των ασθενειών του καλοκαιριού

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα αρρωστήσετε αυτό το καλοκαίρι, αλλά η πρόληψη των ασθενειών τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν είναι πιο περίπλοκη απ’ ό,τι τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο! Οι ίδιοι βασικοί κανόνες ισχύουν όλο το χρόνο. Φροντίστε να ξεκουράζεστε, να τρώτε υγιεινά, να ασκείστε, να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να απολυμαίνετε τις επιφάνειες που χρησιμοποιείτε συνήθως.

Φυσικά και φέτος πρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε την εξάπλωση της COVID-19. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους και όταν δεν γίνεται διαφορετικά, φροντίστε να χρησιμοποιείτε μάσκα αν υπάρχει συγχρωτισμός και να τηρείται όσο γίνεται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να κολλήσετε μια ασθένεια που μεταδίδεται από έντομα, καλύψτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας με ελαφριά ρούχα όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό που περιέχει DEET ή άλλο συστατικό εγκεκριμένο από το EPA. Αποφύγετε ψηλές, χλοώδεις περιοχές ή περιοχές με λιμνάζοντα νερά και, αν μπορείτε, περιορίστε την υπαίθρια δραστηριότητά σας όταν τα έντομα είναι πολύ δραστήρια, δηλαδή την αυγή και το σούρουπο.

πηγή

Αυτί του κολυμβητή: Ποια τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Προσωπικός γιατρός: Ξεκινά η εγγραφή των πολιτών – Τι πρέπει να κάνετε

Μετάβαση στο περιεχόμενο