Σήμερα, ζητήσαμε από την μαμά-σεφ Μαρία Παπαγεωργίου να μας γλυκάνει. Και τι καλύτερο από ένα παραδοσιακό, γλυκό του κουταλιού;;; Το Σύκο είναι από μόνο του ένα από τα πιο γλυκά φρούτα, όταν όμως γίνεται γλυκό του κουταλιού το λεγόμενο και συκαλάκι ποιος μπορεί να αντισταθεί;;; Με παγωτό ή χωρίς παρακάτω θα βρείτε την πιο εύκολη αλλά πιο νόστιμη συνταγή για σύκο γλυκό του κουταλιού.
Σύκο – Γλυκό του κουταλιού
Υλικά
70 σύκα άγρια ορνος
1 1/2 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι
2 βανίλιες σκόνη
Εκτέλεση
1. Κόβουμε το κοτσανάκι του σύκου και καθαρίζουμε και το κάτω μέρος του με ένα μυτερό μαχαιράκι
2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα σύκα και τα βράζουμε για 20 λεπτά, σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε πάλι με πολύ νερό να βράσουνε για άλλα 20 λεπτά και μετά τα σουρώνουμε, παίρνουμε ένα ένα σύκο και το στύβουμε να βγούνε τα υγρά του και το τοποθετούμε σε μια πετσέτα
3. Μετά από 3 ώρες βάζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη και την βανίλια να βράσουνε 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ρίχνουμε μέσα και τα σύκα να βράσουνε για 20 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να απορροφήσει τους ατμούς και το αφήνουμε για την άλλη ήμερα.
4. Την επόμενη ήμερα αποστειρώνουμε τα βάζα μας ρίχνοντας τα σε βραστό νερό, μετά τα αναποδογυρίζουμε να στεγνώσουν.
5. Βάζουμε πάλι τα σύκα να βράσουν μέχρι να δέσει το γλυκό, αυτό το καταλαβαίνουμε εάν βγάλουμε ένα κουτάλι από το σιρόπι σε ένα πιατάκι και τραβήξουμε μια γραμμή ενδιάμεσα στο σιρόπι. Το ζητούμενο είναι να μην σμίγει πάλι αλλά να χωρίζεται στα δυο το σιρόπι, τότε είναι έτοιμο το γλυκό μας.
6. Μόλις κατεβάσουμε το γλυκό, όπως είναι καυτό το βάζουμε στα βάζα μας. Πρέπει να είναι γεμάτα και το σιρόπι να τα σκεπάζει. Τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα και τα τοποθετούμε πάνω σε πάνινες πετσέτες μέχρι να κρυώσουν. Τέλος τα βάζουμε από την καλή τους στα ράφια μας και όποτε θέλουμε βγάζουμε και απολαμβάνουμε το γλυκό μας.
Καλή σας όρεξη!!!