Επικοινωνώντας με τα μωρά, με τρόπο που απευθύνεται αποκλειστικά στα βρέφη, το να μιλάμε “μωρουδίστικα” δηλαδή θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck για τις Ανθρώπινες Γνωστικές και Εγκεφαλικές Επιστήμες διερεύνησαν τώρα πώς η διάθεση των μητέρων στην περίοδο μετά τον τοκετό επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού.
Διαπίστωσαν ότι ακόμη και τα παιδιά των οποίων οι μητέρες εκδήλωσαν ήπια καταθλιπτική διάθεση και δεν χρειάστηκαν ιατρική θεραπεία εμφανίζουν πρώιμα σημάδια καθυστερημένης γλωσσικής ανάπτυξης. Ο λόγος για αυτό θα μπορούσε να είναι ο τρόπος που μιλάνε οι μητέρες στα νεογέννητα.
* Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ
Τα μωρά μιλούν αργότερα
Έως και 70% των μητέρων μπορεί να εμφανίσουν καταθλιπτική διάθεση κατόπιν του τοκετού, γνωστή και ως baby blues, που είναι διαφορετική από την επιλόχειο κατάθλιψη.
Οι αναλύσεις δείχνουν ότι αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη των ίδιων των παιδιών και την ομιλία τους. Μέχρι τώρα, ωστόσο, δεν ήταν σαφές πώς ακριβώς εκδηλώνεται αυτή η διαταραχή στην πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη στα βρέφη.
Στην μελέτη τους, οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Max Planck για τις Ανθρώπινες Γνωστικές και Εγκεφαλικές Επιστήμες διερεύνησαν πόσο καλά μπορούν τα μωρά να διακρίνουν τους ήχους ομιλίας μεταξύ τους ανάλογα με την διάθεση της μητέρας τους.
Αυτή η ικανότητα θεωρείται σημαντική προϋπόθεση για τα περαιτέρω βήματα προς την γλωσσική τους ανάπτυξη. Εάν μπορούν να διακρίνουν τον έναν ήχο από τον άλλο, τότε θα μπορούν να διακρίνουν και μεμονωμένες λέξεις, εξηγούν οι ερευνητές.
Πώς επηρεάζει η διάθεση της μαμάς την γλωσσική ανάπτυξη του μωρού;
Έγινε σαφές ότι εάν οι μητέρες δείχνουν μια πιο αρνητική διάθεση δύο μήνες μετά τη γέννηση, τα παιδιά τους εμφανίζουν κατά μέσο όρο λιγότερο ώριμη επεξεργασία των ήχων της ομιλίας στην ηλικία των έξι μηνών.
Τα μωρά δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να διακρίνουν τους ήχους των συλλαβών.
«Υποψιαζόμαστε ότι οι μητέρες που εμφανίζουν καταθλιπτική διάθεση χρησιμοποιούν λιγότερο ομιλία που απευθύνεται στα βρέφη », εξηγεί η Gesa Schaadt, καθηγήτρια για την ανάπτυξη των παιδιών κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία και πρώτης συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.
«Πιθανότατα να χρησιμοποιούν λιγότερες παραλλαγές του τόνου όταν απευθύνονται στα μωρά». Αυτό οδηγεί επίσης σε μια πιο περιορισμένη αντίληψη για τα διαφορετικά επίπεδα τονισμού στα παιδιά, εξηγεί.
Πώς είναι καλό να μιλάμε στα μωρά
Τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούν οι γονείς ομιλία που απευθύνεται αποκλειστικά στα βρέφη για να υποστηρίξουν την μετέπειτα γλωσσική τους ανάπτυξη.
Ο λόγος που απευθύνεται στα μωρά, ποικίλει ως προς τον τονισμό των λέξεων και των φράσεων, έχει διαφορετικά επίπεδα τόνου και έντασης, εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία με μεγαλύτερη σαφήνεια.
Οι μητέρες, με τη σειρά τους, που υποφέρουν από καταθλιπτική διάθεση, χρησιμοποιούν συχνά πιο μονότονη.
Κομβικής σημασίας η συμβολή του πατέρα
«Για να διασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη των μικρών παιδιών, χρειάζεται επίσης κατάλληλη υποστήριξη για τις μητέρες που υποφέρουν από ήπιες διαταραχές της διάθεσης, ακόμα και αν δεν χρειάζονται θεραπεία», λένε οι ειδικοί.
Αυτή η υποστήριξη δεν χρειάζεται πάντα να σχετίζεται με οργανωμένα μέτρα παρέμβασης. Η ξεκούραση, ο επαρκής ύπνος, η υγιεινή διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και η υποστήριξη από κοντινά πρόσωπα, μπορούν να βοηθήσουν την μαμά να ξεπεράσει αυτήν την δύσκολη φάση.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται απλώς οι πατέρες να συμμετέχουν περισσότερο» καταλήγουν οι ερευνητές.