Μωρό

Ποια είναι τα αντανακλαστικά του μωρού – Τι σημαίνει το κάθε ένα;

Τα αντανακλαστικά είναι ακούσιες κινήσεις ή ενέργειες.

Ορισμένες κινήσεις είναι αυθόρμητες και συμβαίνουν ως μέρος της φυσιολογικής δραστηριότητας του μωρού. Άλλες είναι απαντήσεις σε ορισμένες ενέργειες. Οι γιατροί ελέγχουν τα αντανακλαστικά για να προσδιορίσουν εάν ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα λειτουργούν καλά. Ορισμένα αντανακλαστικά εμφανίζονται μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους ανάπτυξης.

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα φυσιολογικά αντανακλαστικά που παρατηρούνται στα νεογέννητα μωρά:

* Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

Αντανακλαστικό πιπιλίσματος

Το αντανακλαστικό του προσανατολισμού προετοιμάζει το μωρό να πιπιλίσει τα δάχτυλα ή τα χέρια του. Όταν αγγίξετε την οροφή του στόματος του μωρού, το μωρό θα αρχίσει να πιπιλάει. Αυτό το αντανακλαστικό ξεκινά κατά την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και αναπτύσσεται πλήρως στις 36 εβδομάδες περίπου. Αυτός είναι ο λόγος που τα πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν αδύναμη ή ανώριμα πιπιλιστική ικανότητα.

Αντανακλαστικό του Moro

Το αντανακλαστικό του Moro ονομάζεται συχνά και αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Συμβαίνει συνήθως όταν ένα μωρό τρομάζει από έναν δυνατό ήχο ή μια απότομη κίνηση. Σε απόκριση στον ήχο, το μωρό ρίχνει πίσω το κεφάλι του, απλώνει τα χέρια και τα πόδια του, κλαίει, μετά μαζεύει ξανά τα χέρια και τα πόδια του. Το κλάμα του ίδιου του μωρού μπορεί να το τρομάξει και να προκαλέσει αυτό το αντανακλαστικό. Αυτό το αντανακλαστικό διαρκεί μέχρι το μωρό να γίνει περίπου 2 μηνών.

Αντανακλαστικό προσανατολισμού

Αυτό το αντανακλαστικό ξεκινά όταν χαϊδεύετε ή αγγίζετε τη γωνία του στόματος του μωρού. Το μωρό θα γυρίσει το κεφάλι του και θα ανοίξει το στόμα του για να ακολουθήσει προσανατολιστεί προς την κατεύθυνση του αγγίγματος. Αυτό βοηθά το μωρό να βρει το στήθος ή το μπιμπερό για να αρχίσει να τρώει. Μπορεί επίσης να εκλύεται αυτόματα, όταν το νεογνό πεινάει και «ψάχνει» για φαγητό. Αυτό το αντανακλαστικό διαρκεί περίπου 4 μήνες.

Το τονικό αντανακλαστικό του αυχένα

Όταν το κεφάλι ενός μωρού στρέφεται προς τη μία πλευρά, όσο αυτό βρίσκεται σε ύπτια θέση, το χέρι σε αυτή την πλευρά τεντώνεται και το αντίθετο χέρι και πόδι κάμπτονται. Αυτό ονομάζεται συχνά θέση περίφραξης. Αυτό το αντανακλαστικό διαρκεί μέχρι το μωρό να είναι περίπου 5 έως 7 μηνών.

Το αντανακλαστικό της σύλληψης (ή του δραγμού)

Το αντανακλαστικό εκλύεται όταν χαϊδεύουμε την παλάμη ενός μωρού. Τότε το μωρό κλείνει το χέρι του και γραπώνει, χωρίς να αφήνει το δάχτυλό μας. Το αντανακλαστικό της σύλληψης διαρκεί μέχρι το μωρό να είναι περίπου 5 έως 6 μηνών. Ένα παρόμοιο αντανακλαστικό στα δάχτυλα των ποδιών διαρκεί μέχρι τους 9 έως 12 μήνες.

Αντανακλαστικό βηματισμού

Αυτό το αντανακλαστικό ονομάζεται επίσης αντανακλαστικό βάδισης ή χορού. Όταν υπάρχει ερέθισμα στο ένα πόδι, για παράδειγμα όταν το ένα πόδι του αγγίξει το έδαφος ή άλλη σταθερή επιφάνεια, τότε το άλλο πόδι σηκώνεται από το έδαφος και λυγίζει, πηγαίνοντας μπροστά από το άλλο. Αυτό το αντανακλαστικό διαρκεί περίπου 2 μήνες.

Το αντανακλαστικό Babinski

Όταν αγγίζουμε την πατούσα του μωρού, το μεγάλο του δάχτυλο εκτείνεται προς τα πάνω ενώ τα μικρά δάχτυλα ανοίγουν μεταξύ τους και προς τα έξω. Το αντανακλαστικό αυτό διαρκεί τουλάχιστον μέχρι τα 2 χρόνια της ζωής.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή

 

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Γαβριήλ Δημητρίου μας μιλάει για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας – Βίντεο

Τι είναι η υποτονία στα μωρά – Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο