Θέματα Ασφαλείας

Τι είναι το doxing και πώς να προστατευτούμε από αυτό;

Πολλές κακόβουλες πρακτικές έχουν απασχολήσει τον κόσμο του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές είναι και το doxing ή doxxing όπως αλλιώς ονομάζεται. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο συναντάται, δυστυχώς, συχνά και αποτελεί μία συνήθη πρακτική ατόμων τα οποία δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία των θυμάτων τους με σκοπό να τα φέρουν σε δύσκολη θέση ή να τα εκφοβίσουν. Σχετίζεται με μία έρευνα που γίνεται στο διαδίκτυο και αναγάγει προσωπικά στοιχεία ατόμων ή ακόμη και ομάδων ή μεγάλων οργανώσεων.

Ο όρος doxing προέρχεται από την συντομογραφία “dox”- “documents”, δηλαδή την ελληνική λέξη “έγγραφα” και αναφέρεται στα αρχεία που διαρρέουν στο διαδίκτυο και περιέχουν τις προσωπικές πληροφορίες του θύματος. Είναι μία πρακτική φοβερά επικίνδυνη, καθώς όλοι είμαστε υποψήφια θύματα, ενώ σύμφωνα με την ESET την εταιρεία κυβερνοασφάλειας, το doxing έχει γίνει πλέον μέσο άσκησης κοινωνικής πίεσης.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Πώς γίνεται το doxing και ποια η επίδραση του;

Το doxing μπορεί να γίνει μέσω μία απλής αναζήτησης στο διαδίκτυο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιου ατόμου. Όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να προσφέρουν πληθώρα προσωπικών πληροφοριών απλόχερα στον καθένα, αφού τα επίπεδα ασφαλείας είναι χαμηλά έως μηδαμινά και τα επίπεδα αυτοαποκάλυψης των ανθρώπων έχουν αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό.  

Ο hacker μπορεί να ανασύρει πληροφορίες όπως το πραγματικό του όνομα του θύματος, την διεύθυνση κατοικίας του, τον χώρο εργασίας, το τηλέφωνο, τα οικονομικά και άλλα προσωπικά του στοιχεία και να τα δημοσιεύσει για τους δικούς του σκοπούς.

Συνήθως το doxing γίνεται όταν ο hacker αντιπαθεί ή διαφωνεί με το θύμα. Έχει εκδικητική χροιά και χρησιμοποιείται για εκβιασμούς, απειλές, δημόσιο διασυρμό, στοχοποίηση. Μπορεί να συσχετιστεί και με την νέα “cancel” κουλτούρα που υπάρχει στο διαδίκτυο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα doxing, είναι η περίπτωση της ιατρού από την Αυστρία που αυτοκτόνησε γιατί της είχε ασκηθεί τρομερός διαδικτυακός εκφοβισμός από τον κόσμο, επειδή μιλούσε για την σημαντικότητα του εμβολιασμού κατά του Covid-19. Η γυναίκα αυτή δεχόταν απειλές για την ζωή της και είχαν δημοσιευτεί όλα τις τα προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο για να στοχοποιηθεί ευκολότερα.

Ακόμη, παράδειγμα είναι και η περίπτωση εκδίκησης μία γυναίκας που ανάρτησε την επαγγελματική της γνώμη σε μία τοπική εφημερίδα. Κάποιοι επιτήδειοι κατάφεραν να βρουν το κινητό της και να το αναρτήσουν σε αγγελίες για σεξ.  

Γενικά, το doxing είναι γνωστή εκδικητική πράξη σε άτομα που γράφουν μία αρνητική κριτική για κάποιον οργανισμό ή επιχείρηση.

Πώς να προστατευτούμε από το doxing?

Αν είστε από τους χρήστες που δεν έχουν μοιραστεί ποτέ, ούτε μία προσωπική τους πληροφορία στο διαδίκτυο, τότε είστε ο πλέον ασφαλής και δεν κινδυνεύετε από το doxing. Αν όμως, είστε και εσείς ένας τυπικός χρήστης του διαδικτύου που μοιράζεται στιγμιότυπα της προσωπικής του ζωής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε πρέπει να προσέχετε πολύ!

Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές συμβουλές ώστε να προστατευτείτε από το doxing:

  • Για αρχή, μην μοιράζεστε τις πολύ προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Μην αναφέρετε την τοποθεσία σας, μην δείχνετε την κατοικία σας, τα ανήλικα μέλη που κατοικούν μαζί σας και την οικονομική σας επιφάνεια.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι τηλεδιασκέψεις στις οποίες παίρνετε μέρος είναι απόλυτα ασφαλείς και κρυπτογραφημένες.
  • Επίσης, σιγουρευτείτε πως κάθε εφεδρικό αντίγραφο που έχετε στο υπολογιστή σας είναι κι αυτό κρυπτογραφημένο.
  • Μην αποκαλύπτετε σε ξένους του διαδικτύου προσωπικές σας υποθέσεις στα πλαίσια της “συζήτησης”.
  • Να είστε αρκετά προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους που δέχεστε ως ακολούθους και μοιράζεστε μαζί τους την καθημερινότητά σας.
  • Μην δίνετε την διαδικτυακή σας ταυτότητα σε αγνώστους. Λιγότεροι ακόλουθοι ισούται με περισσότερη ασφάλεια.
  • Μην ανοίγετε διαδικτυακούς συνδέσμους (links) για τους οποίους αμφιβάλλετε για το περιεχόμενό τους. Αν κάτι σας φαίνεται επισφαλές καλύτερα να μην ασχοληθείτε με αυτό καθόλου.
  • Μην χρησιμοποιείτε ίδιους ή παραπλήσιους κωδικούς για κάθε σας εφαρμογή. Ο επίδοξος hacker θα μπορέσει ευκολότερα να “σπάσει” τους κωδικούς σας και να βρει τα στοιχεία σας αν όλοι είναι ίδιοι.
  • Κάνετε “ιδιωτικούς” αντί για “δημόσιους” όλους τους λογαριασμούς σας στα social media.
  • Μην απαντάτε σε τηλέφωνα που δεν γνωρίζετε ή σε κλήσεις από απόκρυψη, διότι έτσι μπορεί ο καθένας να σιγουρευτεί πως ο αριθμός ανήκει σε εσάς και να σας παρενοχλεί με αυτόν τον τρόπο.
  • Αν δείτε πως κάποιος εφαρμόζει το doxing σε άλλα άτομα στα social media κάντε του μία αναφορά και ενημερώστε την πλατφόρμα πάραυτα.
  • Ενημερώστε και άλλους ανθρώπους για το φαινόμενο αυτό και προστατέψτε το επόμενο θύμα.

Είναι χρέος όλων να μιλάμε και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον από μία τόσο κακόβουλη πρακτική από την οποία τελικά όλοι μπορούμε να  είμαστε το επόμενο θύμα. Η σωστή χρήση του διαδικτύου θα συμβάλλει στην προστασία μας από τους hackers που θέλουν να αλιεύσουν τα προσωπικά μας στοιχεία.  Η καλή σχέση με τον εαυτό επίσης θα μας βοηθήσει να μην υποπέσουμε και εμείς στην παγίδα της κακότροπης συμπεριφοράς και να περιηγούμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ασφάλεια και ενσυναίσθηση.

 

 

 

 

 

πηγή

 

 

 

 

 

Tinder: Mέτρα ασφαλείας για τις γυναίκες

 

Πώς θα καταλάβετε αν παρακολουθούν τη συσκευή του κινητού σας

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο